Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της γράφει από σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς

Το νέο κεφάλαιο στην πορεία της ξεκινά να γράφει από σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, μετά τη χθεσινή – ιστορική για την ίδια και τις αλλαγές που εγκαινιάζει στο τραπεζικό σύστημα – ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Intrum.

Η συμφωνία των δύο πλευρών που γεννά την Intrum Hellas, την εταιρία που θα διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 27 δισ. ευρώ, της Τρ. Πειραιώς, αποτελεί το πρώτο τραπεζικό carve – out (απόσχιση δραστηριοτήτων και προσωπικού) στην ελληνική τραπεζική αγορά. Γίνεται δε με σύμμαχο της Τράπεζας, έναν από τους κορυφαίους διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη σουηδική Intrum, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, με κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχες συμφωνίες για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, έχει κάνει η Intrum με τραπεζικούς κολοσσούς όπως η ισπανική Santander και η ιταλική Intesa. Και είναι αξιοσημείωτο ότι στην περίπτωση της Ελλάδας και της συμφωνίας με την Τράπεζα Πειραιώς, η προετοιμασία της συμφωνίας πήρε 11 μήνες και το κλείσιμό της 4 μήνες, χρόνος – ρεκόρ λαμβανομένου υπόψη ότι μόνο το κλείσιμο των αντίστοιχων συμφωνιών στις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες απαίτησε 11 μήνες, χωρίς να υπολογίζεται η πολύ μεγαλύτερη διάρκεια της προετοιμασίας της συμφωνίας.

Στις αντίστοιχες συμφωνίες διαχείρισης NPLs με την Intensa και τη Santander, η Intrum καταγράφει μέσο όρο αποδόσεων 11%. Με βάση ένα βασικό σενάριο απόδοσης 10% που έχει υπολογίσει η Τράπεζα Πειραιώς, η συναλλαγή με την Intrum θα έχει θετική επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας κατά 80 – 85 μονάδες βάσης την πρώτη χρονιά. Μετά, βάσει της εξοικονόμησης κόστους που θα έχει και των προμηθειών που θα καταβάλλει η Τράπεζα για τη διαχείριση, η θετική επίπτωση στα κεφάλαια θα διαμορφωθεί σε περίπου 70 μ.β. τη δεύτερη χρονιά και περίπου 50 μ.β. την τρίτη. Στο σενάριο υπεραπόδοσης κατά 10% από το υπάρχον πλάνο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η καθαρή επίπτωση στα κεφάλαια της Τράπεζας στα τέλη του 2021 θα διαμορφωθεί στις 100 μονάδες βάσης.

Η συμφωνία συνεργασίας Intrum και Τράπεζας Πειραιώς έχει αρχικό 12ετή ορίζοντα. Η Intrum Hellas ξεκινά τη λειτουργία της με 1.000 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων οι 700 εργαζόμενοι προέρχονται από την πρώην RBU και οι υπόλοιποι είναι "δανειστικό" προσωπικό από την Τράπεζα και εξωτερικές συνεργασίες της. Σημειώνεται ότι για όσους εργαζόμενους της μονάδας RBU δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Τρ. Πειραιώς να μετακινηθούν στη νέα εταιρία, η Τράπεζα "τρέχει" πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

H Intrum Hellas θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο από χορηγήσεις δανείων ή/και πιστώσεων προς οφειλέτες της Τράπεζας Πειραιώς, των οποίων οι οφειλές ή κάποιες οφειλές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή/και έχουν καταγγελθεί ή έχουν ρυθμισθεί.

Οι πελάτες, οι οποίοι ενέχονται άμεσα για τις οφειλές που έχει αναλάβει να διαχειρίζεται η νέα εταιρία, παραμένουν πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς και έχουν λάβει προσωπική ενημερωτική επιστολή από την Τράπεζα και την εταιρεία διαχείρισης, σύμφωνα με το νόμο.

Όλες οι υποχρεώσεις, καθώς και τα δικαιώματα των πελατών, παραμένουν ως είχαν. Οι συναλλαγές με την Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθούν να διεκπεραιώνονται από τα δίκτυα εξυπηρέτησης της Τράπεζας Πειραιώς. Το σύνολο των δανειακών και καταθετικών λογαριασμών των πελατών συνεχίζει να τηρείται στην Τράπεζα Πειραιώς.

Τόσο η νέα εταιρία διαχείρισης, όσο και η Τράπεζα Πειραιώς θα βρίσκονται στο πλευρό των πελατών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους, με στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς και οριστικής λύσης για την τακτοποίησή τους.

Μεγάλου: Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης η επένδυση της Intrum

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της στρατηγικής συμφωνίας της Τράπεζας Πειραιώς με την Intrum, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου.

"Η ολοκλήρωση της στρατηγικής συμφωνίας με την Intrum σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (4,5 μήνες) καταδεικνύει την ευελιξία και αποτελεσματικότητα της Τράπεζας Πειραιώς”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Χρ. Μεγάλου, πρόσθεσε: "Μας ενθαρρύνει ιδιαίτερα η επένδυση της Intrum στην Ελλάδα, καθώς συνιστά μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Intrum βρίσκονται στο πλευρό των πελατών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία επωφελών και βιώσιμων λύσεων. Η στρατηγική συμφωνία αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω τη στρατηγική απομείωσης των ΜΕΑ της Τράπεζας Πειραιώς".

capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!