Νέες αντικειμενικές: Πότε θα ανακοινωθούν-Ποιοι ωφελούνται

Περί τα τέλη Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του πλαισίου εκτιμήσεων και προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών. Το αποτέλεσμα είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε αλλαγές που θα επηρεάσουν την φορολογία των ακινήτων.

Στόχος της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί είναι οι τιμές των αντικειμενικών αξιών να προσεγγίσουν τις εμπορικές και να ενταχθούν στο νέο σύστημα περιοχές, που μέχρι σήμερα βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με πολύ λιγότερους φόρους σε σύγκριση με αντίστοιχα ακίνητα που βρίσκονται εντός αντικειμενικού προσδιορισμού.

Πρόκειται για 7.000 περιοχές οι περισσότερες εκ των οποίων είναι εκτός σχεδίου με πολλά ακίνητα σε περιοχές φιλέτα όπου οι πραγματικές τους αξίες τα τελευταία χρόνια έχουν ανέβει σημαντικά. Οι περιοχές αυτές φορολογούνται πολύ χαμηλά σε σχέση με τις εμπορικές αξίες που έχουν.

Για παράδειγμα ένα πολυτελές σπίτι στις Κυκλάδες που είναι εκτός αντικειμενικού συστήματος πληρώνει φόρο με βάση την κατώτερη τιμή του Δήμου, η οποία είναι αντίστοιχη με αυτή που πληρώνει ένα μεσαίο διαμέρισμα στα δυτικά προάστια της Αθήνας.

Οι εντάξεις αυτών των περιοχών στο σύστημα υπολογίζεται να αποφέρουν έσοδα ύψους 400 – 500 εκατ. ευρώ στο κράτος.

Τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από τις νέες εντάξεις , όπως αναφέρει η Καθημερινή θα χρησιμοποιηθούν για να περιορισθούν οι επιβαρύνσεις:

1. Στις κληρονομιές και γονικές παροχές. Θα εξεταστεί η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στη σχετική κλίμακα, το οποίο σήμερα ανέρχεται στις 150.000 ευρώ, ή διαφορετικά η μείωση των συντελεστών.

2. Στην κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ. Εξετάζεται να τροποποιηθεί η κλίμακα με αύξηση του αφορολογήτου και μείωση των συντελεστών.

3. Στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Προκειμένου να μην απολεσθεί η φετινή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε ο φόρος του 2020 να παραμείνει στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα με το 2019.

Από την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών αναμένονται αναπροσαρμογές προς τα πάνω των τιμών ζώνης σε τουριστικές περιοχές καθώς και στις μεσαίες και χαμηλής τιμής ζώνης περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων (π.χ. Δυτική Αθήνα).

Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις, στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, στον ΕΝΦΙΑ καθώς και στο τεκμήριο κατοικίας.

Ο φόρος αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στις περιοχές όπου θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες.

Οι αυξήσεις αυτές θα επηρεάσουν και τον ΕΝΦΙΑ. Ο λογαριασμός με τις νέες τιμές του φόρου από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών του 2020 θα σταλεί στους φορολογούμενους το 2021 όπου η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να ισχύσει η δεύτερη μείωση του φόρου κατά 8%.

Για να γίνει αυτό το Υπουργείο Οικονομικών θα κάνει παρεμβάσεις στις κλίμακες και στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ ώστε να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις των πολιτών από τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες.

businessnews.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!