Τα κίνητρα για τις φαρμακευτικές που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη

Όσες φαρμακευτικές πραγματοποιούν επενδύσεις στον τομέα του R&D, θα δουν να μειώνεται το ύψος της επιβάρυνσης του clawback, δηλαδή των αναγκαστικών επιστροφών προκειμένου να καλυφθεί η επιπλέον δαπάνη στο φαρμακευτικό προϋπολογισμό σε σχέση με το πλαφόν που έχουν θέσει ο ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία.

Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και ήδη κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση.

Όπως αναφέρεται πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και οι δαπάνες που αντιστοιχούν σε επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης φαρμάκων, δύνανται να απομειώνουν ισόποσα το ποσό της αυτόματης επιστροφής. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η ενίσχυση της κλινικής έρευνας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, τα οφέλη είναι πολλαπλά. Μεταξύ αυτών η αμεσότερη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες υπό ανάπτυξη, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ενίσχυση της οικονομίας, η αμεσότερη συνεργασία της ακαδημαϊκής με την επιχειρηματική κοινότητας και η βελτίωση της κλινικής πρακτικής στα νοσοκομεία, όπου διεξάγονται οι κλινικές μελέτες.

Παράλληλα, η αντιμετώπιση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης ως επένδυση προτεραιότητας, αναμένεται σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, να συμβάλλει στην ενίσχυση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης, καθώς και στην προσπάθεια αναστροφής το φαινομένου της φυγής στο εξωτερικό ανθρώπινου κεφαλαίου.

Για τις φαρμακευτικές, η μείωση των επιβαρύνσεων του clawback αποτελούσε ζητούμενο, δεδομένου πως κάθε χρόνο η φαρμακευτική δαπάνη γίνεται όλο και υψηλότερη, λόγω των νέων καινοτόμων θεραπειών, αλλά και του μη περιορισμού της συνταγογράφησης.

Ήδη το πρώτο εξάμηνο η φαρμακευτική δαπάνη ήταν κατά 350 εκατ. ευρώ υψηλότερη σε σχέση με το κλειστό όριο του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, που και για φέτος έχει οριστεί στα 1,94 δισ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Οι εκτιμήσεις των φαρμακευτικών δείχνουν πως η υπέρβαση μέχρι το τέλος της χρονιάς, την οποία θα κληθούν να καλύψουν μέσω του μηχανισμού του clawback, θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι επιβαρύνσεις συνολικά για το 2019 (επιστροφές clawback και αναγκαστικές εκπτώσεις rebate, για ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία) θα ξεπεράσουν στον κλάδο του φαρμάκου τα 1,8 δισ. ευρώ, ποσό υπερ-πενταπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, αν και συμψηφισμός των ποσών που θα επενδύονται σε έρευνα και ανάπτυξη με το clawback ήταν ένα από τα ζητούμενα και αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν επαρκεί.

Και αυτό γιατί πανευρωπαϊκά επενδύονται 35 δισ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη, όμως η Ελλάδα απορρόφησε το 2018 μόλις 42 εκατ.

capital.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!