Σουπερμάρκετ: Άνοδος 2,9% στο οκτάμηνο του 2019

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία για την εγχώρια αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σούπερ-μάρκετ) καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της IRI Hellas, στο οκτάμηνο του 2019 (Ιανουάριος-Αύγουστος) καταγράφηκε άνοδος 2,9% όσον αφορά τόσο την αξία όσο και τον όγκο πωλήσεων συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στο θετικό αυτό πρόσημο έχουν συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό οι πολύ καλές επιδόσεις (+11 σε αξία και +9 σε όγκο) του Ιανουαρίου (στον οποίο συμπεριλήφθηκε και η τελευταία ημέρα του 2018) αλλά και του Απριλίου (+11 σε αξία και +10,9% σε όγκο), που περιλάμβανε και την μεγάλη εβδομάδα. Τον Αύγουστο καταγράφηκε άνοδος 1,3% όσον αφορά την αξία πωλήσεων ενώ ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3%.

Στο οκτάμηνο του 2019, όλες οι μεγάλες κατηγορίες (gigacategories) κινήθηκαν για ακόμη μια φορά ανοδικά, με τα τρόφιμα να επιδεικνύουν τη σημαντικότερη ανάπτυξη (+3,2% σε αξία πωλήσεων και +3,3% σε όγκο πωλήσεων). Τα είδη προσωπικής φροντίδας (ΗΒΑ) κατέγραψαν άνοδο 2,4% τόσο σε αξία όσο και όγκο, ενώ στα είδη νοικοκυριού (Ηousehold) σημειώθηκε οριακή άνοδος 0,9% σε αξία αλλά αντιστοιχη κάμψη -0,9% σε όγκο.

Επίσης, όλες οι επιμέρους βασικές 11 υπο-κατηγορίες που καταγράφει η εταιρεία, κινήθηκαν ανοδικά όσον αφορά τόσο την αξία όσο και των όγκο πωλήσεων. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα «Καθαριστικά σπιτιού και απορρυπαντικά» (Household cleaners & detergents) που αν και κατέγραψαν οριακή άνοδο 0,2% σε αξία υποχώρησαν κατά -2,5% σε όγκο πωλήσεων.

Η σημαντικότερη άνοδος καταγράφηκε στα Κατεψυγμένα τρόφιμα (+7,2 σε αξία πωλήσεων και +6,8% σε όγκο) καθώς και στα Snacks (+5,7 % σε αξία πωλήσεων και + 7,4% σε όγκο). Επίσης αξιοσημείωτες είναι οι επιδόσεις των συσκευασμένων τροφίμων (packaged food), που κατέγραψαν αύξηση 5,1% όσον αφορά την αξία πωλήσεων και 4,3% όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων.

Ακόμη, θα πρέπει να αναφερθεί πως στο επτάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, η ιδιωτική ετικέτα, σύμφωνα με την ΙRI, κατέγραψε άνοδο 1,9%, με το μερίδιο αγοράς της να ανέρχεται στο 15,5% πλέον. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πιο μικρός σε σχέση με εκείνον της συνολικής αγοράς, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως το 2018 έκλεισε με κάμψη 1,3% για τα προϊόντα PL. Βέβαια, το μερίδιο αγοράς τους κυμαίνεται πλέον σε επίπεδα χαμηλότερα από του 2011 (16,1%).

Τέλος, σε επίπεδο format, αξίζει να σημειωθεί πως τα hypermarkets (πάνω από 2500 τ.μ.) συνεχίζουν να καταγράφουν τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης (+6,8%), ωστόσο έχουν τη μικρότερη συνεισφορά στη συνολική πίτα, με μερίδιο 11,9 % όσον αφορά την αξία πωλήσεων. Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς έχουν τα καταστήματα 1000-2500 τ.μ., που αντιστοιχούν στο 38,8% των πωλήσεων αλλά καταγράφουν την μικρότερη άνοδο (+0,9%). Ανάπτυξη 5% καταγράφουν τα επίσης σημαντικά (μερίδιο 36,6%) καταστήματα 400-1000 τ.μ. ενώ τα μικρά καταστήματα έως 400 τ.μ. είναι τα μόνα που γνωρίζουν κάμψη έστω και οριακή(-0,5%). Το μερίδιο αγοράς τους κυμαίνεται περί το 12,8%.

businessnews.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!