«Πράσινοι» επενδυτές οι ασφαλιστικές εταιρείες

Παράθυρο στις ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να τοποθετηθούν κεφαλαιακά και στην αγορά ενέργειας πρόκειται να ανοίξει το νέο εποπτικό περιβάλλον, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόθεση του Ευρωπαίου νομοθέτη είναι να δώσει την ευκαιρία στον κλάδο να επενδύσει στρατηγικά στην «πράσινη» ενέργεια προσβλέποντας σε αποδόσεις υψηλότερες από αυτές που προσμένει,σήμερα, από τους ομολογιακούς τίτλους, τα αμοιβαία κεφάλαια ή τις μετοχές στις οποίες ρισκάρει τα προς διαχείριση κεφάλαια των ασφαλισμένων.

Πηγές του id αναφέρουν σχετικά ότι οι «πράσινες» επενδύσεις αποτελούν το μέλλον του ενεργειακού τομέα, συγκεντρώνοντας υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον και υπό αυτή την έννοια οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν λόγω του μεγάλου όγκου κεφαλαίων που διαχειρίζονται να λειτουργήσουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, ως στρατηγικοί επενδυτές, αντιμετωπίζοντας κατά ένα μέρος και προβλήματα που ήδη έχουν μπροστά τους λόγω των χαμηλών αποδόσεων τις οποίες προσφέρουν οι χρηματαγορές.

Στην περίπτωση που τελικά το νέο Solvency δημιουργήσει ανάλογο επενδυτικό πεδίο, η ασφαλιστική βιομηχανία θα έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει κεφάλαιά της σε μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις, να συμμετάσχει μετοχικά σε ισχυρούς ενεργειακούς ομίλους ή και να χρηματοδοτήσει η ίδια πράσινα ενεργειακά projects υψηλού κόστους.

Ως ανάλογοι τομείς αναφέρονται τα αιολικά πάρκα, τα φωτοβολταϊκά, τα υδροηλεκτρικά και ενδεχομένως και η αγορά φυσικού αερίου.

insurancedaily.gr 

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!