Ποιοι φόροι θα μειωθούν

Σενάρια ακόμη και για ανακοίνωση νέων μειώσεων φόρων, ακούγονται σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σάββατο.

Οι ανακοινώσεις γράφονται και ξεγράφονται, όμως, οι πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξουν και εκπλήξεις.

Το σχέδιο «ανάπτυξη για όλους» περιλαμβάνει πρωτοβουλίες αλλά και το ξεμπλοκάρισμα -μετά από χρόνια αδράνειας- σειράς μεγάλων επενδύσεων οι οποίες θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Έχοντας στη «φαρέτρα» του και τις εξελίξεις με την προώθηση και το ξεμπλοκάρισμα τριών μεγάλων επενδύσεων (Ελληνικό, Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική) θα μιλήσει για το σχέδιο του που αφορά στην ανάπτυξη το οποίο συνδέεται αλληλένδετα με δύο ακόμη πτυχές. Το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας αλλά και τη μείωση φόρων για επιχειρήσεις.

Στα σενάρια που μελετώνται είναι και τα εξής:

Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων:

Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα με βασικότερη τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Σήμερα ο συντελεστής 22% εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

Αλλαγές και στα ενδιάμεσα κλιμάκια προκειμένου να ελαφρυνθεί η μεσαία τάξη. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει τη σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% που εφαρμόζεται σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ στο 42%.

Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα, το οποίο όμως θα χτίζεται με περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ενα από τα εναλλακτικά σχέδια προβλέπει σταθερό αφορολόγητο όριο 6.500 ευρώ, το οποίο θα φτάνει στα 8.636 ευρώ που ανέρχεται σήμερα εφόσον ο φορολογούμενος παρουσιάσει στην Εφορία πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για όσους έχουν παιδιά. Δηλαδή, ένας μισθωτός με ένα παιδί θα έχει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.636 ευρώ από 8.864 ευρώ σήμερα και ένας μισθωτός με δύο παιδιά θα είναι αφορολόγητος για εισόδημα 10.636 ευρώ από 9.090 ευρώ που ανέρχεται σήμερα το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς με δύο παιδιά.

Φόρος εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών:

Οι αλλαγές στον εισαγωγικό συντελεστή από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ θα επηρεάσει τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι πληρώνουν φόρους υπολογισμένους με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ.

Φορολογία επιχειρήσεων:

Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% (σήμερα είναι 28%). Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021. Επίσης, προβλέπει τη μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% από 10% από το 2020.
 
ered.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!