Ακίνητα: Ενοικίαση ή AirBnb-Τι συμφέρει ανάλογα με περιοχή και τετραγωνικά

Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που προβληματίζονται αν τους συμφέρει περισσότερο η βραχυχρόνια μίσθωση ή η μακροχρόνια μίσθωση

Όπως μας λέει ο κύριος Θέμης Μπάκας πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates αν ένας ιδιοκτήτης διαθέτει ακίνητο μέχρι 35 τετραγωνικά μέτρα τον συμφέρει περισσότερο η βραχυχρόνια μίσθωση ενώ για ακίνητα που είναι μεγαλύτερα συμφέρει η μακροχρόνια μίσθωση. Η βραχυχρόνια μίσθωση περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο μικρά ακίνητα από 25 έως 40 τετραγωνικά μέτρα. Αυτοί που έρχονται στη χώρα μας και επιλέγουν τη βραχυχρόνια μίσθωση είναι κατά κύριο λόγο νέοι ζευγάρια ή φίλοι.

Πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί ότι στο κόστος των βραχυχρόνιων μισθώσεων υπάρχουν τα κοινόχρηστα, η ΔΕΗ , το νερό, ο καθαρισμός τα οποία βαρύνουν τους ιδιοκτήτες ενώ στις μακροχρόνιες μισθώσεις αυτά τα κόστη βαρύνουν τους ενοικιαστές.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του πίνακα που ακολουθεί οι τιμές ποικίλουν. Σε περιοχές όπως είναι ο Κολωνός , η Ακαδημία Πλάτωνος, ο Άγιος Κωνσταντίνος και ο Σταθμός Λαρίσης η βραχυχρόνια μίσθωση αποφέρει περισσότερα χρήματα στους ιδιοκτήτες σε σχέση με την μακροχρόνια μίσθωση. Αντίθετα σε περιοχές όπως είναι ο Άγιος Ελευθέριος , η Άνω Κυψέλη, το Γκύζη συμφέρουν περισσότερο οι μακροχρόνιες μισθώσεις.



Σε ότι αφορά τη σύγκριση διαμερισμάτων που είναι έως 25 τμ, με αυτά που είναι 25 έως 35τμ και 40- 50 τμ προκύπτει πως στις περισσότερες περιοχές τα μεγαλύτερα διαμερίσματα αποφέρουν καλύτερο εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους.



Πόσο δύσκολο είναι να βρουν στέγη οι φοιτητές αυτήν την εποχή;

Σύμφωνα με τον κο Μπάκα υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια για ενοικίαση αλλά οι τιμές τους είναι αυξημένες. Ο φοιτητής ή οποιοσδήποτε άλλος ψάχνει σπίτι μπορεί να βρει εύκολα σπίτι ,το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να το βρει στις τιμές που επιθυμεί η στις τιμές που έχει συνηθίσει.

Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα μία γκαρσονιέρα στα Εξάρχεια στοιχίζει από 250 έως 350 ευρώ και το δυαράκι από 300 έως 420. Αν αναλογιστούμε ότι οι γκαρσονιέρες το 2016 στα Εξάρχεια νοικιάζονταν 200 ευρώ καταλαβαίνετε ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί αρκετά. Και αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές στο Γουδί για παράδειγμα το 2016 μία γκαρσονιέρα στοίχιζε 160 ευρώ ενώ τώρα στοιχίζει 280 έως 320. Σε σχέση με το 2018 έχουμε περισσότερα ακίνητα προς μίσθωση αλλά τα ακίνητα αυτά είναι πιο ακριβά.

Η αύξηση των ενοικίων σηματοδοτεί την άνοδο της κτηματαγορά;

Η ψυχολογία των ιδιοκτητών ανεβαίνει. Δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά η οικονομική κατάσταση ώστε να δικαιολογεί τις αυξήσεις που υπάρχουν στην κτηματαγορά μας λέει ο κος Μπάκας.

Αυτό οφείλεται στο ότι από το 2009 και μετά έπαψαν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν την αγορά κατοικιών με αποτέλεσμα να σταματήσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα. Η ζήτηση που υπήρχε κάθε χρόνο από 15.000 έως 20.000 ανθρώπους για αγορά κατοικίας στράφηκε προς την ενοικίαση. Ακόμη και σήμερα που οι τράπεζες άρχισαν να δίνουν δάνεια δεν είναι εύκολο για κάποιον να δώσει ως δική του συμμετοχή το 25% των 150.000 του δανείου.

Όσο για το τι πρέπει να γίνει για να έχουμε μια σωστά δομημένη κτηματαγορά ο κος Μπάκας τονίζει πως οι ιδιοκτήτες πρέπει να δουν την πραγματικότητα και να ξέρουν ότι όσο αυξάνουν τις τιμές των ακινήτων τους τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να μην καταβάλλεται το ενοίκιο από τους ενοικιαστές. Αυτή τη στιγμή το 15,3% των ενοικιαστών χρωστάνε πάνω από έξι ενοίκια.

Δεν έχουμε δει τέτοια ανάπτυξη στη χώρα που να δικαιολογεί αυτή την άνοδο των τιμών. Υπάρχει μία ψυχολογική διάθεση που δείχνει πως θα ανέβουν τα ενοίκια και άλλο και το 2020 λόγω ζήτησης. Η εκτίμηση μου ωστόσο είναι πως σε δυο χρόνια από τώρα θα συζητάμε πάλι για μειώσεις τιμών πώλησης και μισθωμάτων.

Είναι απαραίτητο πλέον οι ιδιοκτήτες να αρχίζουν να γνωρίζουν ποια είναι η αξία των ακινήτων τους και βάσει της αξίας αυτής να μπαίνουν στη διαδικασία να ζητούν το αρμόζον μίσθωμα. Παλιότερα λέγαμε ότι η απόδοση του ενοικίου σε σχέση με την αξία του ακινήτου είναι 3 με 4 % και έχουμε φτάσει στο 6%. Πρέπει να βαδίσουμε σωστά σε μία δομημένη οικονομία όχι όπως βαδίζουμε στην κτηματαγορά. Πολύ φοβάμαι ότι θα κάνει μπαμ η κτηματαγορά.

businessnews.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!