Πράσινο φως για την τουριστική επένδυση €480 εκατ. στην Ιθάκη

Στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) οδηγείται προς ένταξη η τουριστική ανάπτυξη Ithaca Odyssey Resort, με την έκδοση της σχετικής απόφασης από Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.) και τη συνακόλουθη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) να αποτελεί θέμα ημερών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Capital.gr.

Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.) έχει ολοκληρώσει την εξέταση της αίτησης που υπέβαλε η εταιρεία-φορέας του έργου Smender και απομένει μόνο η κατάθεση της επιστολής με την οποία αποδεικνύεται η ύπαρξη των προς διάθεση κεφαλαίων (proof of funds).

Τα βήματα αυτά είχαν ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αλλά η υπαγωγή στο Fast Track της επένδυσης, ύψους 480 εκατ. ευρώ, δεν ολοκληρώθηκε καθώς η ΔΕΣΕ δεν συνεδρίασε προεκλογικά.

Η Smender, που εκπροσωπείται στη χώρα μας, από τον Τζέιμς Μολφέση είναι συμφερόντων του Ελληνοαυστραλού επιχειρηματία Χάρι Τσαλικίδη, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι και ο βασικός χρηματοδότης του έργου.

Από την έκδοση του ΦΕΚ εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί, άνευ απροόπτου, διάστημα 12-16 μηνών μέχρι την έκδοση της άδειας δόμησης και την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.

Το έργο

Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη σύγχρονου τουριστικού συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, τουριστικό χωριό, και τουριστικές υποδομές (καταδυτικό πάρκο, μαρίνα) σε ενιαία έκταση 1.555.700 στρεμ. στην Τοπική Κοινότητα Περαχωρίου, στο νότιο τμήμα του Δήμου Ιθάκης.

Θα διαθέτει συνολική χωρητικότητα περίπου 2.500 επισκεπτών, θα αποτελείται από τρία ξενοδοχεία, δύο οικιστικές περιοχές και μεγάλο αριθμό συμπληρωματικών ψυχαγωγικών, πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων και καταστημάτων εστίασης. Θα διαθέτει ελικοδρόμιο, υδατοδρόμιο και καταδυτικό πάρκο.

Το σκοπό του τελευταίου, όπως αναφέρουν στο Capital.gr εκπρόσωποι της επένδυσης, εξυπηρετεί και ο πλούσιος βυθός της περιοχής με την ύπαρξη σε απόσταση εκατό μέτρων από την ακτή, ναυαγίου γερμανικού πολεμικού αποβατικού πλοίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Προγενέστερη "εκδοχή" της επένδυσης, που αποκαλούνταν Iliad resort, προέβλεπε την υλοποίηση ανάπτυξης σε περίπου 2.600 στρέμματα, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, γήπεδο γκολφ 18 οπών σχεδιασμένο από τον Greg Norman και έξι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που θα αποτελούνται από 1.020 σουίτες και 150 κατοικίες γκολφ.

capital.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!