ΟΑΕΔ: Ποια είναι τα νέα προγράμματα που επιδοτούν 45.000 ανέργους;

Τρεις δράσεις που αφορούν 45.000 ανέργους υλοποιεί ή πρόκειται να υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ. Σε φάση υλοποίησης βρίσκονται δυο προγράμματα ενίσχυσης 15.000 ανέργων που επιθυμούν να αναλάβουν επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να προκηρυχθεί ο νέος κύκλος της Κοινωφελούς Εργασίας που αφορά 30.000 ανέργους.

Αναλυτικά τα προγράμματα είναι τα ακόλουθα:

1. Πρόγραμμα προώθησης στην αυτοαπασχόληση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών

Η δράση αφορά 10.000 ανέργους -ηλικίας από 18 έως και 66 ετών– και στοχεύει στην προώθηση της αυτοαπασχόλησης. Δίνει έως 12.000 ευρώ σε όσους θέλουν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Από τις 10.000 θέσεις, οι 2.000 αφορούν σε ανέργους νέους ηλικίας 18-29 ετών και οι 8.000 σε ανέργους ηλικίας 30-66 ετών.

Τι προϋποθέσεις πρέπει να έχουν οι δικαιούχοι

  • Να είναι ηλικίας 18-66 ετών
  • Να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία εξατομικευμένης παρέμβασης
  • Να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα με το επιχειρηματικό τους σχέδιο
  • Να προβούν σε έναρξη δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ μετά τη δημοσίευση του διαγωνισμού επιδότησης σε ΦΕΚ

Πως εντάσσονται στο πρόγραμμα οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι εντάσσονται στο πρόγραμμα είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες/επιτηδευματίες (ατομικές επιχειρήσεις), είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων, με μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές:
  • Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ),
  • Ετερόρρυθμη Εταιρεία (ΕΕ), για τους ομόρρυθμους εταίρους,
  • Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ),
  • Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ)
  • Συνεταιρισμού Εργαζομένων του άρθρου 24 του ν. 4430/2016 (Α΄ 205).

Επισημαίνεται ότι δυνητικά δικαιούχοι των ανωτέρω αναφερόμενων νομικών προσώπων, είναι οι εταίροι – μέλη που ασκούν τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων βάσει είτε του θεσμικού πλαισίου, είτε του καταστατικού, είτε της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των εταίρων και εκπροσωπούν την επιχείρηση.

Τα βήματα για την υπαγωγή στο πρόγραμμα

Οι ενδιαφερόμενοι για να υπαχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση μαζί με το επιχειρηματικό σχέδιο εντός 12 μηνών από την έναρξη της δραστηριότητας.

Εναλλακτικά, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης μαζί με το επιχειρηματικό σχέδιο, πριν από την έναρξη της δραστηριότητας στη ΔΟΥ, με την προϋπόθεση ότι θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας, το αργότερο εντός δύο μηνών από τη γνωστοποίηση της θετικής αξιολόγησης (προέγκριση) της αίτησης–επιχειρηματικού σχεδίου τους από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

Οι δυνητικά δικαιούχοι της επιδότησης, που έχουν διακόψει την προηγούμενη δραστηριότητα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011, πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις τυχόν οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και να είναι ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης.

Όσοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν σε προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 40 του ν. 4578/2018, την οποία προσκομίζουν, μετά την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα και παραμένουν ενήμεροι καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος, εφόσον είναι συνεπείς ως προς τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

Ποια είναι η διάρκεια της επιχορήγησης

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες και οι δικαιούχοι δεσμεύονται να διατηρήσουν την επιχείρησή τους για τρεις μήνες, μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ποιο είναι το ποσό επιχορήγησης

Ως 12.000 ευρώ σε ατομικούς επιχειρηματίες ή μέλη εταιρειών με ποσοστό στο εταιρικό κεφάλαιο πάνω από 51%.

Ως 9.000 ευρώ σε μέλη εταιρειών που κατέχουν το ½ του εταιρικού κεφαλαίου.
Ως8.000 ευρώ σε μέλη εταιρειών που κατέχουν το 1/3 του εταιρικού κεφαλαίου.
Το ποσό θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις.

2. Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας 5.000 ανέργων

Σκοπός του είναι η επανένταξη στην αγορά εργασίας πέντε χιλιάδων (5.000) ανέργων, πρώην αυτοαπασχολουμένων, οι οποίοι είχαν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Τους δίνεται δεύτερη ευκαιρία να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και να επαναδραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά μέσω της δημιουργίας μίας νέας οικονομικής οντότητας.

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα μήνες ενώ μετά τη λήξη του δωδεκαμήνου οι δικαιούχοι δεσμεύονται να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους για άλλους τρεις μήνες. Οι ωφελούμενοι της δράσης έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν πριν τη λήξη της τρίμηνης δέσμευσης, αίτηση για επέκταση του διαστήματος επιχορήγησης για δώδεκα επιπλέον μήνες, το οποίο ξεκινά μετά το δεκαπεντάμηνο διάστημα του προγράμματος (επιχορήγηση και δέσμευση).

Το ποσό επιχορήγησης ορίζεται ως εξής:
  • έως 12.000 ευρώ για ατομικούς επιχειρηματίες/επιτηδευματίες (ατομικές επιχειρήσεις) και μέλη νομικών οντοτήτων με ποσοστό συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο τουλάχιστον 51% και 8.000 ευρώ για το 12μηνο επέκτασης του προγράμματος.
  • έως 9.000 ευρώ /ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν στο συνολικό εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/2 έκαστος και 5.000 ευρώ για το 12μηνο επέκτασης του προγράμματος.
  • έως οχτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ για το 12μηνο επέκτασης του προγράμματος./ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν στο συνολικό εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/3 έκαστος και 4.000 ευρώ για το 12μηνο επέκτασης του προγράμματος.

3. Κοινωφελής εργασία

Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης, σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας» το οποίο θα αφορά 30.000 ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Οι ειδικότητες στις οποίες θα εργαστούν οι ωφελούμενοι καθορίζονται από τους 122 φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι επιλεγέντες θα τοποθετηθούν σε θέσεις εργασίας διάρκειας οκτώ μηνών με ημερήσια αμοιβή 21,84 ευρώ και μηνιαία έως τα 546 ευρώ.

Η απασχόληση των ωφελουμένων δεν θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των συμμετεχόντων φορέων, θα πραγματοποιηθεί σε στοχευμένα έργα των Δήμων και Φορέων που θα αποσκοπούν κατά βάση στη βελτίωση της καθημερινότητας σε τοπικό επίπεδο, όπως πχ. τη συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, και ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

1.Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

2.Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς

3.Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

4.Άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους

5.Άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

6.Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ

7.Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ)

Ποια θα είναι τα κριτήρια επιλογής

Οι άνεργοι, που υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στην διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την απασχόληση μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, στις Υπηρεσίες Τοποθέτησης των Επιβλεπόντων Φορέων κατατάσσονται σε Προσωρινό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, με βάση τα ακόλουθα αντικειμενικά κριτήρια:

1.Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, το οποίο διπλασιάζεσαι για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

2.Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας της παραγράφου 5.1 της παρούσας, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.

3.Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω.

4.Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό.

5.Ηλικία.

6.Αριθμός ανήλικων τέκνων.

7.Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

8.Δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

9.Ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις «ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ» της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020

Αναλυτικά τα κριτήρια και η μοριοδότηση στον πίνακα που ακολουθεί:


businessnews.gr



Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!