Η Visa ξεπέρασε σε αξία την πρώην κάτοχό της JPMorgan

Η αξία της Visa έφτασε τα 348 δισ. δολάρια την Τετάρτη, ξεπερνώντας για πρώτη φορά αυτή της JPMorgan Chase. Το γεγονός αυτό καθιστά την Visa την οικονομική εταιρεία με την υψηλότερη αξία στον κόσμο – εκτός της Berkshire Hathaway.

Εδώ να σημειώσουμε ότι η Visa ανήκε στη JPMorgan και σε άλλες τράπεζες μέχρι το 2008, όταν και την πούλησαν. Από τότε, η μετοχή της Visa έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 1.500%.

Ο Ken Chenault, πρώην στέλεχος της American Express, το 2017 χαρακτήρισε την απόφαση των τραπεζών να πουλήσουν την Visa «ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά λάθη των τελευταίων 20 ετών. Τώρα οι ρόλοι τους έχουν αντιστραφεί εντελώς».

Η Visa ήταν εγγενώς έτοιμη για επιτυχία, δηλώνει σχετικά ο David Ritter, αναλυτής του Bloomberg Intelligence. Το δίκτυο προσέφερε την υποδομή για ηλεκτρονικές πληρωμές, καθώς το ψηφιακό εμπόριο άρχισε να πυροδοτείται και ο μεσολαβητικός του ρόλος στις συναλλαγές προσέφερε υψηλά περιθώρια κέρδους με χαμηλό κόστος και κινδύνους.

«Το μεγάλο ατού της Visa ήταν η άνθιση του ηλεκτρονικού εμπορίου» συμπληρώνει ο Ritter. «Είναι σε μια μεγάλη αγορά και κατέχει μια αξιοζήλευτη θέση σε αυτή».

startupper.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!