Κίνηση-ματ της Diorasis στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες

Η απόκτηση – υπό την αίρεση του τελικού ΟΚ από τη DG Comp – των προς πώληση μονάδων των Νηρέα και Σελόντα, ώστε να ολοκληρωθεί η πώληση των δύο εταιρειών στις Amerra – Mubadala, από το σχήμα των Diorasis International και Ιχθυοτροφεία Κεφαλληνίας, δημιουργεί έναν νέο πόλο που θα διεκδικήσει ρόλο και μερίδια στην αγορά, συνθέτοντας νέα δεδομένα για τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες.


Όπως έγραψε το Capital.gr, η σύμπραξη των Diorasis - Ιχθυοτροφεία Κεφαλληνίας αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για τις εκποιούμενες μονάδες των Νηρέα-Σελόντα, με τη σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA) να υπογράφεται την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα μεταξύ των εκπροσώπων των δύο εταιρειών, των τραπεζών, της Amerra και της EY, συμβούλων της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Οι Diorasis και Ιχθυοτροφεία Κεφαλληνίας συνέπραξαν έχοντας εντοπίσει συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία των Νηρέα-Σελόντα για τα οποία ενδιαφέρονταν, επιδιώκοντας να αποφευχθεί ο αφελληνισμός της ελληνικής ιχθοκαλλιέργειας.

Η Diorasis, που ήδη ελέγχει την Bitsakos Aquaculture μέσω της οποίας θα αναπτυχθούν οι συνέργειες των assets που αποκτώνται, λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για επίπεδα 9.000 τόνων και παράλληλα τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλληνίας 1.000 τόνων.

Όπως σημείωσε το Capital.gr., oι περισσότερες από τις πωληθείσες μονάδες ανήκουν στη Σελόντα, συγκεκριμένα από τα 71 πάρκα ιχθυοκαλλιέργειας, τα 53 ανήκουν στην Σελόντα, όπως και τα 7 από τα 10 συσκευαστήρια. Στους ιχθυογεννητικούς σταθμούς, οι τέσσερις ανήκουν στη Σελόντα και οι τρεις στην Νηρεύς.

Να σημειωθεί ότι στη διαγωνιστική διαδικασία η σύμπραξη των Diorasis (Bitsakos) - Ιχθυοτροφεία Κεφαλληνίας επικράτησε τους καναδικού ομίλου Cooke Inc. που συμμετείχε μέσω της ισπανικής θυγατρικής του, Grupo Culmarex.

Έτσι, παραμένει με σημαντικές αξιώσεις ένας εγχώριος "παίκτης" στον κλάδο, όπου πλέον το αμερικανο-αραβικό σχήμα Amerra-Mubadala θα δημιουργήσει έναν υπερ-όμιλο, συγχωνεύοντας τις Ανδρομέδα-Νηρέα-Σελόντα, δυναμικότητας περίπου 70 χιλιάδων τόνων.


Επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί ένας ισχυρός όμιλος που θα διεκδικήσει ρόλο στην παγκόσμια αγορά υδατοκαλλιέργειας και θα μπορέσει σύντομα να ανακόψει τον έντονο ανταγωνισμό, κυρίως από την Τουρκία.

Τα επόμενα βήματα

Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής απαιτείται η έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ε.Ε. , που παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, έχοντας αποδεχθεί τους όρους που προτάθηκαν προκειμένου να εγκριθεί η εξαγορά των Νηρέα-Σελόντα από το σχήμα Amerra – Mubadala. Εφόσον δοθεί, θα "τρέξουν" και οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του project "Nemo Ι", δηλαδή την πώληση του 74,8% της Νηρεύς και του 79,6% της Σελόντα στην Andromeda και η ενοποίηση τους για τη δημιουργία ενός κοινού σχήματος. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα πρέπει να αναμένεται εντός Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως το ελληνικών συμφερόντων επενδυτικό κεφάλαιο Diorasis είχε διεκδικήσει μέχρι τέλους τις Νηρέα και Σελόντα, στο πλαίσιο που διεθνούς διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε. Με την απόκτηση των εκποιούμενων μονάδων, η Diorasis παραμένει δεσμευμένη στην υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στον κλάδο που ξεκίνησαν ήδη από το 2014.

Διαβλέποντας έγκαιρα τις τάσεις ενοποίησης στον κλάδο αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης, απέκτησε τότε την εταιρεία "Υδατοκαλλιέργειες Γ. & Π. Μπιτσάκος", μια εξαγορά που αποτέλεσε ένα από τα λίγα turn around stories του κλάδου, καθώς μέσα σε μια διετία η Diorasis πέτυχε υπερδιπλασιασμό της παραγωγής της Bitsakos, επιστροφή σε κερδοφορία, μείωση του δανεισμού και σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών.

Στην εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων Diorasis που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του γνωστού εφοπλιστή Ν. Λυκιαρδόπουλου (Neda Maritime), πέραν του ιδίου συμμετέχουν οι Κ. Παπαδημητρίου (Chairman/Partner, non-executive), Γιώργος Μομφεράτος (Executive Partner), Γ. Μπράβος (Executive Director) και Α. Σωτηρόπουλος (Executive Director). H σύνθεση της ομάδας αποτελείται από partners και στελέχη που προέρχονται από διαφορετικούς τομείς, με σημαντική και διαφοροποιημένη εμπειρία σε όλο το φάσμα των χρηματοπιστωτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!