ΣΕΒΕ: Ικανοποίηση για την πλήρη άρση των capital controls

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την απόφαση της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με την σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, πλήρους άρσης από 01.09.19 των κεφαλαιακών περιορισμών εκφράζει με σημερινή ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Η μετά από 50 ολόκληρους μήνες και νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που η ίδια η Κυβέρνηση είχε θέσει υλοποίηση αυτής της απόφασης αποτελεί μία έμπρακτη απόδειξη της σταδιακής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό μας σύστημα.

Η επαναφορά της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας, αφού συμβάλλει σημαντικά στην εδραίωση της εμπιστοσύνης, στην αύξηση των εξαγωγών και στην προσέλκυση επενδύσεων, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην αύξηση των θέσεων εργασίας, καθώς και στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΕ τονίζει ότι οι Έλληνες εξαγωγείς ήταν εκείνοι που κατεξοχήν υπέστησαν τις επιπτώσεις των capital controls και αντιμετώπισαν εν μέρει τα σημαντικά προβλήματα στις συναλλαγές τους πραγματοποιώντας αναγκαστικά ένα μεγάλο αριθμό συναλλαγών στο εξωτερικό με σημαντικές απώλειες για την ελληνική οικονομία. Αναμένουν λοιπόν και τον περαιτέρω εξορθολογισμό του τραπεζικού συστήματος και τη διασφάλιση των προϋποθέσεων απρόσκοπτης χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους για τις ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, η οποία είναι δεδομένη για τους ανταγωνιστές τους στις διεθνείς αγορές, με αμεσότερο μέτρο την κατάργηση της εισφοράς 0,60% του Ν.128/75 για τα δάνεια που αποπληρώνονται με προϊόν εξαγωγών.

Η σταδιακή διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής και γενικότερης οικονομικής σταθερότητας και η επαναφορά της στην κανονικότητα υπαγορεύει μία ακόμη ενέργεια ως προς την ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων προς Ελλάδα. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευθεί ώστε η Ελλάδα να γίνει πάλι ασφαλίσιμη, να επανέλθει στις εμπορεύσιμες χώρες και να αποκατασταθεί πλήρως η κάλυψη από τις εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων προς Ελλάδα. Σημειώνεται ότι με Ανακοίνωσή της η ΕΕ (2018/C 457/04) γνωστοποίησε την παράταση της εξαίρεσης της χώρας μας από τη λίστα χωρών εμπορεύσιμου κινδύνου (exemption from the marketable risks countries), μέχρι το Δεκέμβριο του 2019.


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!