Καταργούνται πλήρως τα capital controls από 1η Σεπτεμβρίου

Θεσπίζεται η διάταξη νόμου για την πλήρη άρση των capital controls. "Τα capital controls αποτελούν παρελθόν" δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως "ύστερα από 50 μήνες, τα capital controls καταργούνται".

Η σχετική διάταξη έχει λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας το οποίο έχει ήδη συγκαλέσει ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας. Η νομοθετική διάταξη έχει λάβει επίσης την πλήρη έγκριση των θεσμών αλλά και του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΦΕΚ της διάταξης νόμου θα ορίζει ότι τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Το ΥΠΟΙΚ ήταν έτοιμο θεσμικά ούτως ώστε να προχωρήσει στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων που έχουν απομείνει στην ελληνική αγορά. Εγκαίρως είχε σταλεί στην Κομισιόν το πλήρες νομοθετικό πακέτο που περιλάμβανε τη διάταξη νόμου, την εισηγητική έκθεση, αλλά και την έκθεση συνεπειών της ρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε απόλυτη αποδοχή της διάταξης το προηγούμενο Σάββατο.

Μετά τη σύγκλιση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας από τον ΥΠΟΙΚ (με τη συμμετοχή του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουράρα), πλέον προωθείται η νομοθετική διάταξη στη Βουλή προς ψήφιση.

Η πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θεωρείται κομβική όχι μόνο για το "σήμα" που θα δώσει αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα, αλλά και για την επίδραση που θα έχει στο σύνολο της οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία κίνηση "χαλάρωσης" ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Πλέον ουσιαστικά οι έλεγχοι που έχουν απομείνει είναι πολύ περιορισμένοι. Έχουν επιτραπεί χωρίς κανέναν περιορισμό αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από ATM από τις τράπεζες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (με όριο τα 5.000 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα σε αυτή την περίπτωση).

Η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος επιτρέπεται για ποσό έως 10.000 ευρώ, ενώ επιτρέπεται και η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες μέχρι του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη και ανά ημερολογιακό δίμηνο.

Τέλος στα capital controls ύστερα από 4 χρόνια

Υπενθυμίζεται ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι καθιερώθηκαν στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2015, όταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων έφτασε στο τέλος της περιόδου παράτασης του ελληνικού προγράµµατος διάσωσης χωρίς να έχει έρθει σε συµφωνία για περαιτέρω επέκταση µε τους πιστωτές της χώρας.

Ως αποτέλεσµα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να µην αυξηθεί περαιτέρω το επίπεδο του δανεισµού των ελληνικών τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισµό Παροχής Ρευστότητας (ELA), το οποίο είχε προσεγγίσει ήδη τα 90 δισεκατοµµύρια ευρώ.

Ύστερα από αυτό η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει άµεσα τις ελληνικές τράπεζες για τρεις εβδοµάδες –από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, που έκλεισαν, οι τράπεζες άνοιξαν ξανά στις 20 Ιουλίου–, ενώ εφαρµόστηκαν έλεγχοι στα τραπεζικά εµβάσµατα από ελληνικές τράπεζες σε ξένες τράπεζες και τα όρια για αναλήψεις µετρητών περιορίστηκαν σε µόλις 60 ευρώ ανά ηµέρα, προκειµένου να αποφευχθεί ένα ανεξέλεγκτο bankrun και µια πλήρης κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος.

newmoney.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!