Τα 5 σημεία που πρέπει να προσέξετε πριν ασφαλίσετε την περιουσία σας

Μήπως ανήκετε στην κατηγορία των πολιτών που δεν έχει ασφαλίσει την περιουσία του; Αν ναι, έχετε ποτέ σκεφτεί τους κινδύνους που αντιμετωπίζετε; Αν, όχι, τότε ανήκετε στην κατηγορία των πολιτών που πιστεύει ότι ελέγχει τους κινδύνους, μπορεί να αντιμετωπίσει τις ζημιές και δεν αγωνιά για τυχόν συνέπειες. Προϋπόθεση όλων αυτών είναι να έχετε απόθεμα ρευστότητας, τόσης ώστε να μην αλλάξει η καθημερινότητα σας από τις νέες σας οικονομικές υποχρεώσεις, αν έλθετε απροόπτως αντιμέτωποι με μία μεγάλη ζημιά περιουσίας.

Από ποιους κινδύνους απειλείται η περιουσία μας και γιατί να ασφαλιζόμαστε

Κατ’ αρχήν, από πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και όλα τα φαινόμενα των φυσικών καταστροφών. Από ζημιές σε σωληνώσεις, από πολιτικούς κίνδυνους, από ζημιές που προκλήθηκαν σε τρίτους υπαιτιότητα των ιδιοκτητών και από κάτι ιδιαίτερα σύνηθες το καλοκαίρι: από κλοπές, διαρρήξεις και συναφείς ζημιές. 
 
Τι να προσέξετε αν αποφασίσετε να ασφαλιστείτε

Εδώ τα πράγματα θέλουν προσοχή. Η λύση δεν είναι επιλέγω ένα ασφαλιστήριο και λύνω το πρόβλημα μου. Πρέπει πρώτα να γίνει ο εντοπισμός και η ανάλυση των αναγκών και των κινδύνων, μετά να διαμορφωθούν οι καλύψεις και να οριστεί το οικονομικό αντίτιμο.

Ας δούμε τι συστήνει η Insurance Europe* στους καταναλωτές, η Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών.
  • Επιλέξτε τις καλύψεις που σας ταιριάζουν. Αξίζει να κάνετε μία έρευνα προκειμένου να εντοπίσετε εκείνες τις πολιτικές των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας, να καταλάβετε τις καλύψεις, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα σας.
  • Φροντίστε να επανεξετάζετε τακτικά τις καλύψεις που έχετε. Αποφύγετε κενά που μπορεί να δημιουργηθούν στις ασφαλιστικές σας καλύψεις, εξετάζοντας τους όρους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου σας και τους όρους καλύψεων του περιεχομένου της οικίας σας.
  • Περιορίστε του κινδύνους. Όσο επαρκείς και αν είναι οι καλύψεις που έχετε για την οικία σας και των αντικειμένων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν συναισθηματική αξία για εσάς, μπορείτε να μειώσετε τους κινδύνους, μετατρέποντας το σπίτι σας σε πιο ανθεκτικό απέναντι στους καθημερινούς κινδύνους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των θερινών διακοπών.
  • Εγείροντας μία απαίτηση προς την ασφαλιστική. Αν συμβεί ένα απρόσμενο γεγονός και θέλετε να αιτηθείτε για αποζημίωση, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον ασφαλιστή σας για να σας επισκεφτεί πραγματογνώμονας, να αξιολογήσει τις ζημιές και να καθορίσει το ποσό της αποζημίωσης.
  • Εξερευνήστε όλες τις επιλογές – μέσω της νέας τεχνολογίας και της διασύνδεσης των συσκευών, οι ασφαλιστές μπορούν να φτιάξουν εξατομικευμένα προϊόντα ασφάλισης, κατάλληλα για ατομικούς κινδύνους.
 
Τι σημαίνει μετατρέψετε το σπίτι σας ανθεκτικό στον κίνδυνο
Σημαίνει να πάρετε όλα τα προληπτικά μέτρα, ώστε να αποφύγετε ή να μετριάσετε τον κίνδυνο. Για παράδειγμα, τα κρούσματα των διαρρήξεων και των κλοπών το καλοκαίρι αυξάνονται. Μπορείτε εσείς να πάρετε κάποια προληπτικά μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο, όπως:
  • Να κλειδώνετε τις εξωτερικές πόρτες και παράθυρα με διπλές κλειδαριές ασφαλείας.
  • Να μην αφήσετε τις πόρτες εξόδων κινδύνου ανοιχτές.
  • Να δώσετε τα κλειδιά του σπιτιού σας σε ανθρώπους που εμπιστεύεστε.
  • Μην αφήσετε κλειδιά σε παρτέρια, ή γλάστρες.
  • Αφήστε πολύ μικρά χρηματικά ποσά στο σπίτι σας.
  • Τοποθετήστε τα αντικείμενα αξίας σε χρηματοκιβώτιο ή σε τραπεζική θυρίδα.
  • Τοποθετήστε εξωτερικό αυτόματο φωτισμό σε τέτοιο σημείο που να μην μπορεί να παραβιαστεί.
  • Αδειάστε το γραμματοκιβώτιο σας.
  • Μην ανακοινώνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πάτε. Είναι λάθος. Αφήστε τις εντυπώσεις για το όταν επιστρέψετε.
  • Έχετε επικοινωνία με κάποιο γείτονα κατά την απουσία σας.
  • Μην αφήνετε έξω από το σπίτι σας σκάλες ή κορμούς δένδρων που διευκολύνουν τους κλέφτες να αναρριχηθούν στα μπαλκόνια σας.
  • Φροντίστε να έχετε ενισχυμένη περίφραξη και βάλτε συναγερμό γνωστοποιώντας για την λειτουργία του.
  • Μην αφήσετε κλειδιά αυτοκινήτου ή γκαραζόπορτας μέσα στο σπίτι σας.
  • Κρατήστε σε ασφαλές σημείο αντίγραφα όλων των πολύτιμων εγγράφων που έχετε.
  • Μην αφήνετε πληροφορίες για την απουσία σας σε τηλεφωνητές και mail.
 
Τι κάνετε σε περίπτωση κλοπής

Μιλάτε άμεσα με την αστυνομία και τον ασφαλιστή σας για να δηλωθούν οι απώλειες 
 
Η ώρα της αλήθειας

Οι ασφαλιστικές αποζημιώνουν το τελευταίο διάστημα άμεσα για τους λόγους που έχετε ασφαλιστεί. Προσοχή όμως, αν είστε υπό-ασφαλισμένος, δηλαδή έχετε δηλώσει χαμηλότερη αξία από την αξία της κατασκευής, για να πληρώσετε χαμηλότερο ασφάλιστρο, τότε σε περίπτωση επέλασης κινδύνου θα αποζημιωθείτε για το ποσό που το σπίτι σας είναι ασφαλισμένο.

Επίσης, αν έχετε υπογράψει απαλλαγές και εξαιρέσεις, τότε θα αποζημιωθείτε για το ποσοστό που έχετε ασφαλιστεί, όχι για το ποσοστό που έχετε απαλλαγεί. Δηλαδή, αν έχετε υπογράψει απαλλαγή 20%, τότε θα αποζημιωθείτε για το 80% της ζημιάς. Το ίδιο ισχύει και για τις εξαιρέσεις. 
 
Εσφαλμένες εντυπώσεις

Ο κόσμος και οι ιδιοκτήτες ακινήτων εσφαλμένα πιστεύουν ότι η ασφάλιση κατοικίας είναι ακριβή ή ότι είναι πολυτέλεια, αφού το κόστος της ασφάλισης μπορεί να ξεκινά από 0,70 λεπτά του ευρώ /τμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες ασφαλιστικές παρέχουν και υπηρεσίες επισκευής σπιτιού, οπότε μπορείτε να αποφύγετε την χρονοβόρα διαδικασίας αναζήτησης υδραυλικού / ηλεκτρολόγου ή ότι άλλο.

* Μέλη της Insurance Europe είναι όλες οι Ενώσεις Ασφαλιστικών Εταιρειών της Ευρώπης. H Insurance Europe είναι μέλος της GFIA της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Ενώσεων 
 
Έλενα Ερμείδου - Δημοσιογράφος
epixeiro.gr 


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!