ΛΑΜΨΑ: Μεγαλύτερος ο προϋπολογισμός της νέας επένδυσης στο Σύνταγμα

Τα 22 εκατ. ευρώ αναμένεται να αγγίξει η επένδυση της ΛΑΜΨΑ για την ανακαίνιση και επαναλειτουργία ως ξενοδοχείο, πέντε αστέρων τελικά, του ακινήτου επί των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου στο Σύνταγμα, όπου παλιότερα λειτουργούσε το King’s Palace. Αρχικά η επένδυση υπολογιζόταν κοντά στα 18 εκατ. ευρώ, εντούτοις απαιτήθηκαν εκτεταμένες εργασίες ενίσχυσης που ανέβασαν το κόστος του έργου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΛΑΜΨΑ, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων που πραγματοποιήθηκε χθες, οι εργασίες για το άνοιγμα του νέου ξενοδοχείου, το οποίο έρχεται να προστεθεί στο πολυτελές χαρτοφυλάκιο του ομίλου στο κέντρο της Αθήνας ("Μεγάλη Βρετανία” και "King George”) προχωρούν κανονικά και μονάδα θα είναι έτοιμη με βάση το χρονοδιάγραμμα να ανοίξει τον Απρίλιο του 2020.

Υπενθυμίζεται πως τη διαχείριση του ξενοδοχείου αναλαμβάνουν τα Μgallery του διεθνούς ξενοδοχειακού ομίλου Accor Hotels, ενώ η σύμβαση έχει διάρκεια 25 ετών και περιλαμβάνει βασική αμοιβή διαχείρισης επί των εσόδων και αμοιβή επίτευξης στόχων.

Για τα "Μεγάλη Βρετανία” και "King George”, όπως ανέφερε η διοίκηση της ΛΑΜΨΑ, οι τιμές φέτος βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ η άνοδος στην τιμή διανυκτέρευσης επιβεβαιώνει την υψηλή ζήτηση για τον προορισμό της Αθήνας.

Ειδικότερα, μετά την πολύ σημαντική αύξηση που κατέγραψε πέρσι ο ελληνικός Τουρισμός, η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά πως τα ξενοδοχεία της Αθήνας θα έχουν και φέτος καλές επιδόσεις, δεν θα συμβεί όμως το ίδιο και με αυτά της Περιφέρειας, όπου αναμένεται μείωση αφίξεων και εσόδων. Η ανάκαμψη της γειτονικής Τουρκίας και η πτώση της τουρκικής λίρας επιτείνουν τις απώλειες για τους ελληνικούς προορισμούς.

Την ίδια ώρα, η αυξημένη προσφορά σε καταλύματα, λόγω της ανόδου που καταγράφει η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων (από πλατφόρμες όπως η AirBnb), αλλά και γενικότερα λόγω των πολλών μονάδων που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια, θεωρείται πως θα καταστήσει πιο έντονη την κάμψη των αφίξεων.

Κατά την οικονομική χρήση του 2018 οι δύο μονάδες της ΛΑΜΨΑ στο Σύνταγμα κατέγραψαν ανεβασμένες πληρότητες. Όπως αναφερόταν στην ετήσια οικονομική έκθεση του ομίλου, "Μεγάλη Βρετανία" και "King George" παρουσίασαν πληρότητα 76,1% (έναντι 74,9% το 2017) αλλά και εξίσου σημαντική αύξηση ARR (Average room rate) ύψους 314 ευρώ (έναντι 287 ευρώ το 2017). Το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξήθηκε κατά 11,2%. Επιπλέον, το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία" εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 9,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ αντίστοιχη αύξηση κατέγραψε και το "King George" (13,3%).

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατά την προηγούμενη χρήση ήταν αυξημένος κατά 6,34% (από 62,7 εκατ. σε 66,7 εκατ. ευρώ) και τα ενοποιημένα Αποτελέσματα Προ Φόρων Χρηματοδοτικών και Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (ΕΒΙTDA) κατά 13,72%. Τα αποτελέσματα προ φόρων του ομίλου διαμορφώθηκαν σε κέρδη 15,6 εκατ. από κέρδη 12,1 εκατ. ευρώ το 2017, καταγράφοντας άνοδο 29,21% από λειτουργικές δραστηριότητες.

Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΛΑΜΨΑ ενέκρινε τέλος τη διανομή μερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2018. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος μερίσματος ορίστηκε η 29η Ιουλίου.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
capital.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!