Γιατί ο κόσμος χρειάζεται περισσότερη πυρηνική ενέργεια

Στο παρόν άρθρο θα παραθέσω στατιστικά στοιχεία για την πυρηνική ενέργεια, θέλοντας επίσης να τονίσω γιατί είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παράγουμε και να αναπτύσσουμε την τεχνολογία της.

Η πυρηνική ενέργεια με αριθμούς

Το 2018, ο πλανήτης παρήγαγε 2.701 τεραβατώρες (TWh) πυρηνικής ενέργειας. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μικρή πτώση στο διάστημα των τελευταίων 10 ετών, αλλά είναι κάπως παραπλανητικό. Η παγκόσμια παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μειώθηκε κατά 10% από το 2010 έως το 2012, αποτέλεσμα της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011. Ωστόσο, η παγκόσμια παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αυξανόταν κάθε χρόνο από το 2012.

Φυσικά αυτό δεν ήταν το πρώτο ατύχημα που επηρέασε την πυρηνική βιομηχανία. Το πιο σοβαρό περιστατικό ήταν η καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986. Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής της πυρηνικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο επιβραδύνθηκε σημαντικά μετά το Τσερνόμπιλ, αλλά δεν συρρικνώθηκε όπως συνέβη μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα.



Οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο. Το 2018, οι ΗΠΑ παρήγαγαν 850 TWh πυρηνικής ενέργειας, που αντιπροσώπευαν το 31,4% της παγκόσμιας πυρηνικής παραγωγής. Η Γαλλία ήταν στη δεύτερη θέση, πολύ πίσω από τις ΗΠΑ, με μερίδιο 15,3%. Όμως, οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν πενταπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με τη Γαλλία, οπότε η Γαλλία είναι πρώτη σε κατά κεφαλήν βάση.

Η Κίνα ήταν στην τρίτη θέση με μερίδιο 10,9% στην παγκόσμια πυρηνική παραγωγή. Ωστόσο, το πυρηνικό πρόγραμμα της Κίνας είναι αξιοσημείωτο, καθώς είναι μόνο μία από τις δύο χώρες που αύξαναν την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας κατά ετήσιο μέσο όρο άνω του 10% την τελευταία δεκαετία. (Το Πακιστάν είναι η άλλη χώρα, αλλά έχει ένα μικροσκοπικό μερίδιο της τάξης του 0,4%). Η Κίνα έχει τους περισσότερους εγκατεστημένους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Την πρώτη πεντάδα των κορυφαίων παραγωγών πυρηνικής ενέργειας συμπληρώνουν η Ρωσία (7,6%) και η Νότια Κορέα (4,9%).

Η Ιαπωνία είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της πυρηνικής ενέργειας το 2018, με αύξηση 68,9% σε σχέση με το 2017. Ωστόσο, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν από τη Φουκουσίμα.

Η Ιαπωνία δεν ήταν η μόνη χώρα που εμφάνισε αύξηση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας το 2018. Η Κίνα, η Ελβετία, το Πακιστάν, η Ταϊβάν, το Μεξικό και η Αργεντινή σημείωσαν όλες διψήφια κέρδη στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας από το 2017. Οι χώρες με διψήφια πτώση ήταν η Νότια Κορέα, το Βέλγιο και η Νότια Αφρική.

Η Γερμανία εμμένει στο στόχο για σταδιακή εξάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, ωστόσο η παραγωγή της χώρας ήταν σχεδόν αμετάβλητη από το 2017. Η Γερμανία παραμένει ένας από τους 10 κορυφαίους παραγωγούς πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο.

Ο αντίκτυπος της πυρηνικής ενέργειας

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι έτοιμες να προσφέρουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο από ό, τι η πυρηνική ενέργεια είτε φέτος είτε το επόμενο έτος. Ενώ μπορούμε να γιορτάσουμε το γεγονός ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι δεν αναπτύσσονται αρκετά γρήγορα για να σταματήσουν την ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, αυτές οι πηγές δεν αντιπροσωπεύουν ισχυρή δύναμη που να μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Πέρυσι η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν σχεδόν τετραπλάσια σε σχέση με την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έφτασαν σε νέο ιστορικό υψηλό το 2018. Αυτές οι τάσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν στο προσεχές μέλλον. Ο κόσμος θα γνωρίσει έναν ταχύ ρυθμό ανάπτυξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά ακόμη μεγαλύτερη συνολική ανάπτυξη από τα ορυκτά καύσιμα.

Η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος, επειδή είναι η μόνη ισχυρή πηγή μεγάλης κλίμακας που δεν παράγει εκπομπές άνθρακα κατά τη λειτουργία της. Αλλά το ευρύ κοινό έχει το φόβο της πυρηνικής ενέργειας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε αυτόν τον συλλογικό φόβο εάν θέλουμε η πυρηνική ενέργεια να βοηθήσει στην εκτόπιση των ορυκτών καυσίμων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με το να πειστεί το κοινό ατυχήματα όπως το Τσερνόμπιλ και η Φουκουσίμα δεν είναι πλέον δυνατά.

Οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι ασφαλείς σε περίπτωση βλάβης, αν όχι να αποκλείεται η βλάβη. Για να είναι ασφαλείς σε περίπτωση βλάβης σημαίνει ότι εάν συμβεί ένα ατύχημα, το σύστημα κλείνει και περνάει σε ασφαλή κατάσταση. Ένα απλό παράδειγμα είναι ηλεκτρική ασφάλεια. Εάν υπερβολικά πολύ ρεύμα προσπαθήσει να περάσει από την ασφάλεια, η ασφάλεια τήκεται και σταματά τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα μελλοντικά πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να σχεδιάζονται κατά τρόπο που να εμπνέουν απόλυτη εμπιστοσύνη στον κοινό ώστε να μην μπορούν να γίνονται καταστροφικά ατυχήματα.

Μπορεί οι πολίτες να θέλουν ασφαλή σχεδιασμό για την περίπτωση βλάβης, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο υπολογισμός αυτός δεν θα γίνει ποτέ. Ο πιο θεμελιώδης λόγος είναι ότι απλά δεν μπορούμε να προφυλαχτούμε από κάθε πιθανό αποτέλεσμα. Έτσι, προσπαθούμε να μετριάσουμε τις πιθανές συνέπειες και να εφαρμόσουμε σχέδια σε περίπτωση βλάβης.

Υπάρχουν εκείνοι που θα απορρίψουν και πάλι την ιδέα της πυρηνικής ενέργειας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Αλλά υπάρχουν συνέπειες από μια τέτοια στάση. Κάποιοι πιστεύουν ιδεαλιστικά ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καλύψουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις παγκόσμιας ισχύος, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν θα συμβεί. Έτσι, είτε μας αρέσει είτε όχι, η απόλυτη απόρριψη της πυρηνικής ενέργειας σημαίνει σχεδόν σίγουρα υψηλότερες παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Είναι ένα υψηλό τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε εάν μας ανησυχούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Του Robert Rapier 
capital.gr/forbes
 

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!