Επιστημονικό-επενδυτικό φόρουμ με θέμα «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενέργεια: Αποθήκευση-Νέα Έργα ΑΠΕ» στις 15 Ιουλίου 2019 στην Αθήνα

Το πλέον ίσως επίκαιρο θέμα της ενεργειακής αγοράς , η αποθήκευση ενέργειας, σε συνδυασμό με την αύξηση των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα θα κυριαρχήσουν στις εργασίες του επιστημονικού -επενδυτικού φόρουμ που πραγματοποιείται τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019, στο ξενοδοχείο Athens Divani Caravel. με τίτλο «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενέργεια: Αποθήκευση Ενέργειας - Νέα Έργα ΑΠΕ». Η εκδήλωση, διοργανώνεται με τον επιστημονικό συντονισμό του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου-ΕΜΠ και ειδικότερα της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών-Εργαστήριο Υδροδυναμικών Μηχανών, τη συνεργασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τη συμμετοχή του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ-ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, του ΚΑΠΕ, του ΚΔΕΠ (Κέντρου Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων της ΔΕΗ), του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, της European Renewable Energies Federation-EREF , των συναρμόδιων για τις ΑΠΕ δημόσιων/ ιδιωτικών φορέων όπως επίσης κορυφαίων στελεχών της αγοράς και επενδυτών. Διοργανωτής είναι η πρωτοβουλία και το φόρουμ Α-Energy Investments στα πλαίσια των τακτικών δραστηριοτήτων τους για την προώθηση της καθαρής ενέργειας στη χώρα μας.

Πώς θα τιμολογηθούν οι νέες επενδύσεις

Ανάμεσα στα επίκαιρα θέματα που θα συζητηθούν: Ο ειδικός ρόλος και οι άμεσες προοπτικές της αποθήκευσης ενέργειας αφενός για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος και αφετέρου για το μηδενισμό της απορριπτόμενης ενέργειας ΑΠΕ. Το υπό διαμόρφωση νέο κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την εγκατάσταση, λειτουργία και τιμολόγηση αποθηκευτικών σταθμών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της τρέχουσας δημόσιας διαβούλευσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Mε τις προτάσεις των άμεσα ενδιαφερομένων να έχουν ήδη υποβληθεί και τη Ρυθμιστική Αρχή να προχωρά αυτήν την περίοδο στην αξιολόγηση, η οικονομική βιωσιμότητα/τιμολόγηση, η συμμετοχή στις αγορές ενέργειας και η αδειοδότηση των Αποθηκευτικών Σταθμών Μεγάλης Κλίμακας και των Διεσπαρμένων Αποθηκευτικών Σταθμών παραμένουν τα μεγάλα ζητούμενα της περιόδου.

Διαγωνιστικές διαδικασίες , νέα έργα, στρατηγικοί επενδυτές

Η προοπτική των νέων έργων που προέκυψαν στα πλαίσια των πρόσφατων μειοδοτικών διαγωνισμών αλλά και η προοπτική των μικρότερων εκτός διαγωνισμών έργων είναι ένα ακόμα επίκαιρο θέμα της εκδήλωσης με τον τομέα της καθαρής ενέργειας να αναδεικνύεται ως ο πραγματικός πρωταγωνιστής στην προσέλκυση εγχώριων και ξένων

επενδυτών της περιόδου. Στρατηγικοί επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους ο Όμιλος ΔΕΗ, ο Όμιλος ΕΛΠΕ και άλλοι όμιλοι θα παρουσιάσουν νέα έργα και επενδυτικά προγράμματα, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα και σε νεοεισερχόμενους στον τομέα της καθαρής ενέργειας επιχειρηματικούς ομίλους και εταιρείες να παρουσιάσουν έργα και απόψεις τους. Παράλληλα και οι μικρότεροι επενδυτές (πρωτίστως της αγοράς των φωτοβολταϊκών) θα έχουν τη δυνατότητα παρουσιάσεων/ τοποθετήσεων σε ενότητα αμέσου ενδιαφέροντός τους. Θα γίνει επίσης εκτεταμένη αναφορά στην αποθήκευση ενέργειας ως “υπηρεσία” αλλά και στην ανάπτυξη οικιακών και μικρών εμπορικών συστημάτων με τη λογική του third-party financing. Ένα επίσης θέμα που θα τεθεί είναι και η δυνατότητα συμμετοχής στη χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας με σημαντικά μειωμένο ρίσκο στα πλαίσια συνδυασμού φωτοβολταϊκών σταθμών με συστήματα αποθήκευσης.

Οι επιστημονικές καινοτομίες

Οι ελληνικές επιστημονικές καινοτομίες στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και των ΑΠΕ συνολικότερα, αλλά και ο ειδικός ρόλος των τοπικών κοινωνιών για την επιτυχία των έργων της «καθαρής ενέργειας» θα αναδειχθούν επίσης στα πλαίσια των επίκαιρων παρουσιάσεων

Οι Ομιλητές

Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές της εκδήλωσης , ο κ. Δημήτρης Παπαντώνης, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, ο Δρ. Γιώργος Νούνεσης, Διευθυντής& Πρόεδρος ΕΚΕΦΕ-ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ο κ. Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Μέλος Ολομέλειας ΡΑΕ, ο κ. Γιώργος Ανδριώτης, Αντιπρόεδρος ΔΕΗ, ο κ. Γιάννης Κοπανάκης, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης, Όμιλος ΔΕΗ Α.Ε., ο Δρ. Διονύσιος Παπαχρήστου, συντονιστής Ομάδας Διαγωνισμών ΑΠΕ και διευθυντής Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ο κ. Σωτήρης Καπέλλος, Πρόεδρος ΣΕΦ, ο κ. Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος ΣΕΦ , η κα Γιούλα Τσικνάκου, Διευθύντρια Υδροηλεκτρικών Έργων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή , η κα Μαβίκα Ηλιού, Director & Group ESMS Officer, Εταιρική & Επενδυτική Τραπεζική - Wholesale Products, Green Banking & Αναπτυξιακά Προγράμματα, Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Χρυσόστομος Χρηστίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ , o Δρ. Σάββας Σεϊμανίδης, Αντιπρόεδρος Εuropean Renewable Energies Federation, ο κ. Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος ΣΠΕΦ, ο κ. Κωστής Σταμπολής, Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης-ΙΕΝΕ, Μέλος Επιτροπής για το ΕΣΕΚ, ο κ. Κώστας Σταματάκης, Διευθυντής Κέντρο Δοκιμών Ερευνών & Προτύπων ΔΕΗ, o Δρ. Αθανάσιος Στούμπος, Διευθυντής Ερευνών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, η κα Miriam Rodriguez Ruiz, Πρόεδρος, Εlectra Energy Cooperative o κ. Γιώργος Χριστοφορίδης, Αν. καθηγητής Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Σταύρος Μαυρογένης, Υπεύθυνος Τομέα Κλιματικής και Ενεργειακής Πολιτικής , WWF Ελλάς κα. Στις διαδραστικές εξάλλου εργασίες αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του ΔΕΔΔΗΕ, και άλλων σημαντικών φορέων.

Ο συντονισμός των θεματικών ενοτήτων του συνεδρίου θα γίνει από την κα Αλεξάνδρα Σδούκου, σύμβουλο Προέδρου της ΝΔ για θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τον κ. Γιάννη Βουγιουκλάκη , στέλεχος Giz, το Εργαστήριο Υδροδυναμικών Μηχανών ΕΜΠ ,το ΚΑΠΕ και τον πρόεδρο του ΙΕΝΕ κ. Γιάννη Χατζηβασιλειάδη.

Χαιρετισμούς εξάλλου στην εκδήλωση έχουν κληθεί να απευθύνουν ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Σχεδιασμού για την Ενέργεια και το Κλίμα –ΕΣΕΚ καθώς επίσης και η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Για Πληροφορίες και Εγγραφές:

Τ. 210 6912183, 210 6912505 Κ. 6974904165 (κα.Τζουμάρα, κ. Βέλλιος)
Για το Επιστημονικό Πρόγραμμα: Κ. 6978373031
e-mail: office.aenergy@gmail.com, www. a-energy.gr

Διαβάστε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα του forum:

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!