Bosch Eλλάδας: Συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία

Ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατέγραψε για 5η συνεχή χρονιά στην ελληνική αγορά η Βosch Ελλάδας, μέλος του διεθνούς ομίλου Bosch και με παρουσία 106 χρόνων στην Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα, το 2018, η Βosch Ελλάδας κατέγραψε θετικά μεγέθη, με τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 12,3% σε σύγκριση με το 2017. Επιπρόσθετα, βάσει ενοποιημένων στοιχείων, το EBIT της εταιρείας κυμάνθηκε στο 4,3%, ενώ τα κέρδη της προ φόρων ανήλθαν στο 1,76 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η Bosch Eλλάδας ανακοίνωσε τη συνεχή καταγραφή ανοδικών ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική αγορά, επιτυγχάνοντας 37,8 % αύξηση πωλήσεων το 1ο τετράμηνο του 2019.

Όσον αφορά τους τζίρους ανά τμήμα, το τμήμα Ανταλλακτικών Αυτοκινήτου (που αντιστοιχεί στο 46,9% των συνολικών πωλήσεων) είχε μια συνολική αύξηση +10,1% συγκριτικά με το 2017, το τμήμα Βιομηχανικής Τεχνολογίας +12,9%, το τμήμα Ηλεκτρικών Εργαλείων ολοκλήρωσε μια εξίσου εξαιρετική πορεία με μια συνολική αύξηση +16,9%, ενώ τέλος το τμήμα Ενέργειας και Τεχνολογίας Κτιρίων κατέγραψε αύξηση +12,8%. Σημαντική συμβολή στην πορεία αυτή έχει η ραγδαία οργανική ανάπτυξη που καταγράφεται στον τομέα των Ανταλλακτικών Αυτοκινήτου μετά από πρόσφατη τροποποίηση της συμφωνίας εμπορίας των μπαταριών αυτοκινήτου για την ελληνική αγορά. Επίσης η εταιρεία έχει υλοποιήσει σημαντικά projects στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών αλλά και την Βουλή, βρίσκεται σε συνεργασία με τις εταιρείες που πραγματοποιούν τις εργασίες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που ελέγχει πλέον η Fraport ενώ όσον αφορά στο μέλλον έχει θέσει στο στόχαστρο της την επένδυση στο Ελληνικό, ευελπιστώντας πως θα αναλάβει κάποια από τα projects που θα «τρέξουν» εκεί

Ο κύριος Ιωάννης Κάπρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Bosch Eλλάδας, δήλωσε σχετικά με την ανοδική πορεία της εταιρείας, που, μάλιστα, τα τελευταία 4 χρόνια καταγράφει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης: «Η πορεία της εταιρείας ήταν καλή, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά. Καταφέραμε για 5η συνεχή χρονιά να αυξήσουμε τη παραγωγή μας, κάτι που μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον. Στόχος μας για το 2019 είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε «Τεχνολογία για τη ζωή», παρέχοντας τόσο τις «παραδοσιακές» μας αξιόπιστες λύσεις, όσο και ένα νέο χαρτοφυλάκιο αποτελούμενο από ΙοΤ προϊόντα και υπηρεσίες για την διασυνδεδεμένη αυτοκίνηση, το έξυπνο σπίτι και την έξυπνη γεωργία».

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Κάπρας στόχος της Bosch είναι το 2019 να κλείσει για την εταιρεία με τζίρο κοντά στα 60 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας μια επίδοση που θα αντιστοιχεί σε διπλασιασμό των μεγεθών της σε σχέση με το 2014. Βέβαια, ο κ. Καπράς αναγνώρισε, επίσης, πως υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος για να καλυφθεί προκειμένου η εταιρεία να επιδεικνύει ξανά τζίρους εποχών προ κρίσης (περί τα 80 εκατ ευρώ) ενω, παράλληλα, τόνισε πώς αν και η Bosch χάρη στο δυνατό brand name της και την ποιότητα των προιόντων της αυξάνει σταθερά το μερίδιο αγοράς της, η «συνολική πίτα» δεν μεγαλώνει. Όπως τόνισε, απλά άλλες εταιρείες του χώρου βιώνουν την συρρίκνωση της παρουσίας τους. Σημείωσε ακόμη πως η αγορά μπορεί να έχει βελτιωθεί αλλά παραμένει δύσκολη και με αρκετές διακυμάνσεις κατά την διάρκεια κάθε χρονιάς

Έξυπνη γεωργία & διασυνδεδεμένη αυτοκίνηση

Επιπλέον η Bosch Eλλάδας ανακοίνωσε την λειτουργία ενός επιπλέον υποστηρικτικού τμήματος στην εταιρεία, αυτό του Business Development, με σκοπό τον εμπλουτισμό του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου και την διείσδυσή της σε νέους εμπορικούς τομείς της ελληνικής αγοράς. Ήδη πάνω από 60 συστήματα έξυπνης γεωργίας της Bosch έχουν εγκατασταθεί και δοκιμάζονται σε 8 διαφορετικούς νομούς της Ελλάδας και σε 7 διαφορετικά είδη καλλιέργειας (ελαιόδεντρα, σπαράγγια, αμύγδαλα, μύρτιλα και οπωροκηπευτικά)

Επιπρόσθετα αναμένονται για την ελληνική αγορά αισθητήρες πάρκινγκ, βασικό προϊόν για τις έξυπνες πόλεις ενώ σύντομα η Bosch θα εισάγει στην Ελλάδα και ένα νέο καινοτόμο προϊόν για την διασυνδεδεμένη αυτοκίνηση, το Call4U. Πρόκειται για μια συσκευή retrofit που μέσω bluetooth συνδέεται με το κινητό του οδηγού και σε περίπτωση ατυχήματος στέλνει ειδοποιητήριο SMS σε τέσσερεις αριθμούς που έχει προδηλώσει ο χρήστης. Το Call4U μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε όχημα ακόμη και σε όσα είναι παλιάς τεχνολογίας.

Η Bosch Ελλάδας λειτουργεί ως θυγατρική του Ομίλου Bosch στην Ελλάδα από το 1992, αν και η παρουσία της καταγράφεται ήδη από το 1913. Σήμερα απασχολεί προσωπικό 68 ατόμων ενώ ο Όμιλος Bosch στην Ελλάδα απασχολεί συνολικά 463 άτομα. Όπως αναφέρθηκε οι συνολικές πωλήσεις της για το 2018 ανήλθαν σε 48,6 εκατ. ευρώ και αν συμπεριληφθούν και οι θυγατρικές του ομίλου, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των οικιακών συσκευών (BSH). οι πωλήσεις φτάνουν τα 180 εκατ. ευρώ. Διαθέτει παρουσία στους τομείς των Ανταλλακτικών Αυτοκινήτων, Ηλεκτρικών Εργαλείων και Εργαλείων Μέτρησης και Κήπου, Οικιακών Συσκευών, Συστημάτων Θέρμανσης, Συστημάτων Ασφαλείας καθώς και στους Βιομηχανικούς Αυτοματισμούς, προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα προϊόντων υψηλής ποιότητας. Στη Bosch Ελλάδας υπάγονται και οι δραστηριότητες της Κύπρου, της Αλβανίας και της Μάλτας.

Ο Όμιλος Bosch είναι ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως προμηθευτές τεχνολογίας και υπηρεσιών. Tο οικονομικό έτος 2018 είχε πωλήσεις της τάξης των 78,5 δις ευρώ και απασχολούσε περίπου 410.000 υπαλλήλους. Οι δραστηριότητες του ομίλου χωρίζονται σε τέσσερις επιχειρηματικούς τομείς: Μobility Solutions, Βιομηχανικής Τεχνολογίας, Καταναλωτικών Αγαθών καθώς και Ενέργειας και Τεχνολογίας Κτηρίων. Ως Εταιρεία ηγέτης στον τομέα του Internet of Things, παρέχει καινοτόμες ολοκληρωμένες λύσεις για το έξυπνο σπίτι, την έξυπνη πόλη, τη διασυνδεδεμένη αυτοκίνηση αλλά και τη διασυνδεδεμένη βιομηχανία. Επιπλέον η Bosch διακρίνεται για την τεχνογνωσία της επάνω στους αισθητήρες, τα λογισμικά και τις υπηρεσίες και διαθέτει και το δικό της IoT Cloud. Τον Όμιλο Bosch αποτελούν η Robert Bosch GmbH και οι περίπου 460 θυγατρικές επιχειρήσεις σε 60 χώρες. Εάν συμπεριληφθούν οι αντιπροσωπείες και τα γραφεία πωλήσεων, τότε η Bosch εκπροσωπείται σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

businessnews.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!