Aegean Airlines: Το "αστέρι" του εγχώριου επιχειρείν!

Μέσα σε ένα πλαίσιο διεθνούς αστάθειας και επιχειρηματικής αβεβαιότηταςυπάρχουν όμιλοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά και έχουν κατορθώσει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης όχι μόνο να "σταθούν στα πόδια τους" αλλά και να καταγράψουν αύξηση στα ταμειακά και εργασιακά τους standards . Ένας τέτοιος όμιλος είναι η Aegean Airlines.

Δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της, Δημήτρη Γερογιάννη, η Aegean κατόρθωσε να διατηρήσει θετική τάση τόσο στην επιβατική κίνηση όσο και στην πληρότητα των πτήσεων της σε Ελλάδα και εξωτερικό παρά το έντονο περιβάλλον επιβράδυνσης και παράλληλης κάμψης του μέσων ναύλων. Ο κ. Γερογιάννης τόνισε πως "η Aegean είναι μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που κατάφεραν να έχουν ενισχυμένο κύκλο εργασιών στο πρώτο τρίμηνο του έτους, το πιο αδύναμο τρίμηνο για την Ελλάδα".

Ο Δημήτρης Γερογιάννης ανέφερε επίσης πως "το καλοκαίρι του 2019 θα συνεχιστεί η προσπάθεια για σταθερή, λελογισμένη ανάπτυξη, για νέους προορισμούς και για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας".

Παράλληλα, η εταιρεία προετοιμάζεται εντατικά για την διαδικασία ένταξης των νέων Airbus A320neo στον στόλο της το 2020. Αξίζει να σημειωθεί πως η Aegean τον Μάρτιο του 2018 είχε προχωρήσει στην υπογραφή προσύμφωνου για την αγορά 42 νέων αεροσκαφών της οικογένειας Α320neo. Η αξία του προσύμφωνου άγγιξε τα 5 δισ. δολάρια σε τιμές καταλόγου ενώ η αγορά των αεροσκαφών αποτέλεσε μια κολοσσιαία επένδυση, τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα.

H "AEGEAN" τρελάθηκε 

Παρατηρείται επίσης όπως επεσήμαναν στελέχη της εταιρείας συγκρατημένη αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την καλοκαιρινή περίοδο βασιζόμενοι πάντα στη μέχρι τώρα θετική πορεία των προ κρατήσεων.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο θα μπορούσε να συμπληρώσει κανείς και πως να είναι άλλωστε καθώς οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Οι δυο πίνακες που ακολουθούν καταδεικνύουν τις "αντοχές" του ομίλου αλλά και την αναπτυξιακή του τάση ακόμη και περιόδους τουριστικά "νεκρές" όπως είναι το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους καθώς η τουριστική κίνηση δεν παρουσιάζει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Στον πίνακα καταγράφονται τα αποτελέσματα του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο του 2018 και 2019 αντίστοιχα.

Ποσά σε εκατ. ευρώ
Α’ Τρίμηνο 2018
Α΄ Τρίμηνο 2019
Δ%
Έσοδα
165,4
172,0
4%
EBITDAR
(2,9)
(8,4)
186%
EBITDA
(35,5)
(8,5)
-76%
Κέρδη/(Ζημιές) προ φόρων
(42,6)
(48,7)
14%
Κέρδη/(Ζημιές) μετά από φόρους
(30,8)
(35,2)
14%

Να σημειωθεί πως EBITDAR είναι τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και εξόδων μίσθωσης αεροσκαφών. Ο όρος EBITDAR χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της οικονομικής απόδοσης των εταιρειών όπου το κόστος μίσθωσης είναι πολύ υψηλό.

Αντίστοιχα ο EBITDA είναι τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων. Ο όρος EBITDA χρησιμοποιείται από οικονομικούς αναλυτές και επενδυτές χρηματιστηρίου για να καταλάβουν την ανάπτυξη και το πραγματικό κέρδος των επιχειρήσεων.

Ακολουθεί πίνακας στον οποίο καταγράφεται η επιβατική κίνηση του Ομίλου Aegean και Olympic Air το πρώτο τρίμηνο του 2018 και 2019 αντίστοιχα.

 Επιβατική κίνηση (σε χιλιάδες)
                             AEGEAN - Olympic Air

Α΄ Τρίμηνο 2018
Α΄ Τρίμηνο 2019
%
Εσωτερικού
1.077
1.120
4%
Εξωτερικού
1.291
1.405
9%
Σύνολο
2.369
2.525
7%
Συντελεστής πληρότητας προγραμματισμένων πτήσεων
81,2%
82,3%
1,1pp

Τα βασικά οικονομικά και λειτουργικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για την Aegean παρουσιάζουν την κίνηση των επιβατών αυξημένη κατά 7% και τα ενοποιημένα έσοδα επίσης αυξημένα κατά 4%. Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε 172 εκατομμύρια ευρώ. Αύξηση παρατηρήθηκε και στη χωρητικότητα σε ποσοστό που έφτασε το 5% ενώ βελτιώθηκε η μέση πληρότητα πτήσεων σε 82,3% από 81,2% το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Στους domestic προορισμούς η κίνηση αυξήθηκε κατά 4% η οποία αριθμεί 1,1 εκατομμύρια επιβάτες. Στους international προορισμούς σημειώθηκε αύξηση 9% η οποία φτάνει τους 1,4 εκατομμύρια επιβάτες.

Στις 31.03.2019 τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώθηκαν στα 552,6 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα και ομόλογα δημοσίου και δεσμευμένες καταθέσεις, μετά και την επιτυχή άντληση 200 εκατομμυρίων ευρώ από την πρόσφατη έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου αλλά και των θετικών ταμειακών ροών του πρώτου τρίμηνου.

Θα εντυπωσιαστεί κανείς όταν μάθει πως η Aegean και η Olympic Air το 2018 μετέφεραν 14 εκατομμύρια επιβάτες. Το πρόγραμμα δρομολογίων για το 2019 καλύπτει ένα δίκτυο 151 προορισμών, 120 εξωτερικού και 31 εσωτερικού σε 44 χώρες. Η εταιρεία, όχι τυχαία, έχει βραβευτεί 9 φορές τα τελευταία 10 χρόνια ως η καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη από τη Skytrax World Airline Awards.

Η έρευνα της Skytrax πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας ανεξάρτητης και αμερόληπτης διαδικασίας απονομής βραβείων σε αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως.

emea.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!