Το ενεργειακό Nο 1 πρόβλημα της βιομηχανίας

Τα μεγάλα διακυβεύματα, τα θέματα που βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας των ευρωεκλογών απουσιάζουν από το δημόσιο διάλογο ενόψει της κάλπης. Ωστόσο χθες με πρωτοβουλία της Ελληνικής Παραγωγής, πραγματοποιήθηκε debate μεταξύ 4 υποψηφίων ευρωβουλευτών, με θέμα την Ελληνική Βιομηχανία και τα θέματα τα οποία θα πρέπει να προωθηθούν στην επόμενη ευρωβουλή για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας μεταποίησης.

Οι υποψήφιοι Δ. Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Σπυράκη από τη ΝΔ, Ε. Καϊλή από το ΚΙΝΑΛ και Μ. Κύρκος από το Ποτάμι, υπογράμμισαν από κοινού την υποστήριξή τους στην προοπτική της ελληνικής βιομηχανίας ενώ κοινή ήταν η άποψη όλων ότι το ενεργειακό συνιστά το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική βιομηχανία. Περίοπτη θέση στο debate είχαν θέματα όπως το ενεργειακό μείγμα, η προώθηση των ΑΠΕ, οι διασυνδέσεις αλλά και ζητήματα που αφορούν στην φορολογία, τις αποσβέσεις και την αδειοδότηση και τα εργασιακά.

Ήδη πάντως η μεταποίηση και οι εξαγωγές που προήλθαν από την ενίσχυση της μεταποίησης έπαιξαν ρόλο στα πρώτα βήματα μετά την κρίση, ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης. Πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι και να δούμε το νέο ενεργειακό χάρτη, την ενίσχυση των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου, να μειώσουμε σταδιακά το κόστος του λιγνίτη, ανέφερε η Μ. Σπυράκη, τονίζοντας ότι η βάση για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας είναι το ενεργειακό καθώς όλα τα άλλα θέματα μπορούν να λυθούν.

Θέμα τέθηκε από πλευράς όλων των υποψηφίων σε σχέση με τη διασύνδεση της Κρήτης, με την κ. Καϊλή να αφήνει αιχμές τόσο για τη στάση της κυβέρνησης όσο και της Κομισιόν, η οποία επιχειρεί να βάλει στο έργο οπωσδήποτε μια εταιρεία με τα γνωστά αποτελέσματα. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Δ. Παπαδημούλης, που έκανε λόγο για "κυπριακή offshore” και "λομπίστες χωρίς κεφάλαια” ενώ η κ. Σπυράκη στηλίτευσε το γεγονός ότι βάσει των προδιαγραφών που έχουν τεθεί από τον ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση, τίθεται εκτός του έργου η ελληνική βιομηχανία. Κατά τον Μ. Κύρκο πάντως οι καθυστερήσεις οφείλονται στα συμφέροντα που εφοδιάζουν με μαζούτ την Κρήτη.

Του Χάρη Φλουδόπουλου
capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!