Ουραγός η ελληνική οικονομία στο θέμα της ανταγωνιστικότητας

Η Σιγκαπούρη βρέθηκε στην κορυφή της λίστας του ΙMD World Competitivenss Center, στο οποίο κατατάσσονται οι χώρες με βάση τον βαθμό ανταγωνιστικότητας της οικονομίας τους. Η συγκεκριμένη χώρα βρίσκεται στην κορυφή για πρώτη φορά από το 2010, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να χάνουν την «πρωτοκαθεδρία» και τις ευρωπαϊκές να δέχονται το πλήγμα της οικονομικής αστάθειας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η άνοδος της Σιγκαπούρης στην κορυφή οφείλεται στην προηγμένη τεχνολογική της υποδομή, στη διαθεσιμότητα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, στους ευνοϊκούς μεταναστευτικούς νόμους και στους αποτελεσματικούς τρόπους δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.

Η κατάταξη, που ξεκίνησε το 1989, περιλαμβάνει 235 δείκτες για κάθε μια από τις 63 ταξινομημένες οικονομίες. Λαμβάνει υπόψη ένα ευρύ φάσμα «σκληρών» στατιστικών στοιχείων όπως η ανεργία, το ΑΕΠ και οι κρατικές δαπάνες για την υγεία και την εκπαίδευση, καθώς και «μαλακά» στοιχεία από έρευνα που καλύπτει θέματα όπως η κοινωνική συνοχή, η παγκοσμιοποίηση και η διαφθορά. Αυτές οι πληροφορίες τροφοδοτούνται σε τέσσερις κατηγορίες - οικονομικές επιδόσεις, υποδομές, αποδοτικότητα της κυβέρνησης και επιχειρηματική απόδοση - για να δώσουν την τελική βαθμολογία για κάθε χώρα.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, αυτή βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Φέτος, η χώρα μας εντοπίζεται στην 58η θέση, από την 57η του 2018, και όλα αυτά σε σύνολο 63 χωρών. Την ίδια στιγμή, η Κύπρος παρέμεινε σταθερή στην 41η θέση.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες είτε παρουσιάζουν πτώση είτε στασιμότητα. Οι σκανδιναβικές, παραδοσιακά με μεγάλη ανταγωνιστικότητα, δεν κατάφεραν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο αυτό το έτος, ενώ η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο στην απώλεια μερικών θέσεων. Ο μεγαλύτερος «κερδισμένος» της περιοχής, η Ιρλανδία, σημείωσε άνοδο πέντε θέσεων φτάνοντας στην 7η, καθώς οι επιχειρηματικές συνθήκες βελτιώθηκαν παράλληλα με την ενίσχυση της οικονομίας.
 
epixeiro.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!