Η Ινδία -και όχι η Κίνα- παραμένει η κυρίαρχη δύναμη στη νότια Ασία

Η Ινδία, και όχι η Κίνα, είναι η κυρίαρχη χώρα στη Νότια Ασία, διατηρώντας μαζί με τις ΗΠΑ την ειρήνη -την απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ολοκλήρωση της περιοχής.

Αυτό σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου για την Ειρήνη (USIP) με τίτλο "Η εμπλοκή της Κίνας με τις μικρότερες χώρες της Νότιας Ασίας".

"Γενικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες εμβαθύνουν τις σχέσεις ασφάλειας στη Νότια Ασία, με τη μεγάλη εξαίρεση του Πακιστάν" εξηγεί η έκθεση. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάστηκαν για να εδραιώσουν τη σχέση τους με την Ινδία, την κυρίαρχη χώρα στην περιοχή, ως στρατηγικοί εταίροι και της έχουν απονείμει το στάτους του ‘σημαντικού αμυντικού εταίρου’".

Εν τω μεταξύ, η Αμερική, και όχι η Κίνα, είναι η σημαντικότερη αγορά εξαγωγών για τις μικρότερες χώρες της Νότιας Ασίας, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Συγκεκριμένα, η Αμερική είναι η κορυφαία εξαγωγική αγορά για το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα και η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για το Νεπάλ και τις Μαλδίβες. Στην πραγματικότητα, η Κίνα είναι σημαντικός εξαγωγέας και όχι εισαγωγέας στις χώρες αυτές.

Παρολ’αυτά, η παρουσία της Κίνας στην περιοχή είναι πιο βαθιά όσον αφορά την επένδυση σε υποδομές, η οποία είναι στο ισοζύγιο θετική για τις οικονομίες των χωρών αυτών, σύμφωνα με την έκθεση του USIP.

"Στο ισοζύγιο, οι χώρες της Νότιας Ασίας επωφελήθηκαν από την αυξανόμενη οικονομική και στρατιωτική δέσμευση της Κίνας στην περιοχή. Τα κινεζικά έργα συνέβαλαν στην αύξηση της συνδεσιμότητας σε αυτές τις χώρες καθώς και στα εξωτερικά εμπορικά δίκτυα."

Ως αποτέλεσμα της ασύμμετρης σχέσης τους με την Ινδία, οι χώρες της Νότιας Ασίας δεν έχουν την πολιτική βούληση ή την ικανότητα να προσπεράσουν αυτή την αυξανόμενη δύναμη. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή στρατιωτικής πρόσβασης στην Κίνα. Παρά το ότι η ιστορία των χωρών αυτών περιλαμβάνει περιόδους στις οποίες οι ηγέτες τους είχαν φτωχές διπλωματικές σχέσεις με το Νέο Δελχί -όπως κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Προέδρου Yameen στις Μαλδίβες- ακόμα και τότε δεν προσέφεραν στρατιωτικές βάσεις στην Κίνα. Οι ηγέτες των χωρών της Νότιας Ασίας διατηρούν στη μνήμη τους την επιχειρησιακή εμβέλεια της Ινδίας και τον αντίκτυπο των οικονομικών κυρώσεων (για παράδειγμα, οι εμπειρίες του Νεπάλ και του Μπουτάν με αποκλεισμούς). Τα προνόμια του Νέου Δελχί είναι ένας παράγοντας στις αποφάσεις των χωρών της Νότιας Ασίας που δεν μπορεί να υποτιμηθεί, παρά την επέκταση των δραστηριοτήτων της Κίνας στην περιοχή. Η κατάσταση μπορεί, ωστόσο, να αλλάξει στο μέλλον. Η Ινδία υποχωρεί πίσω από την Κίνα υπό τη Modi στις στρατιωτικές δαπάνες και τις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg. Και η Αμερική έχει απλωθεί πολύ για να μπορεί να διατηρεί την κυριαρχία της σε όλο τον κόσμο.
 
Του Panos Mourdoukoutas
capital.gr 
 

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!