Πλαστικά Κρήτης: Νέες επενδύσεις σε Ελλάδα, Γαλλία και Κίνα

Την ικανοποίησή της για την πορεία του 2018 εκφράζει η διοίκηση των Πλαστικών Κρήτης, παρά τη σχετική υποχώρηση των αποτελεσμάτων, ενώ εκφράζεται συγκρατημένα αισιόδοξη και την τρέχουσα χρονιά αναμένοντας αύξηση κερδών της τάξης του 5-7%.

Όπως επισημαίνει, το 2018 διαπιστώνεται σταθεροποίηση στην πορεία της εταιρείας και του ομίλου σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, καθώς δεν προστέθηκε νέα παραγωγική γραμμή η οποία θα επέτρεπε σημαντική αύξηση των πωλήσεων. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας μειώθηκε κατά 2,42% (από 142,7 σε 139,2 εκατ. ευρώ) ενώ του ομίλου κατά 1,33% (από 283,1 σε 279,4 εκατ. ευρώ). Τα κέρδη της μητρικής εταιρείας προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) μειώθηκαν κατά 7,13% (από 26,6 σε 24,7 εκατ. ευρώ) ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων του ομίλου μειώθηκαν κατά 2,59% (από 48,9 σε 47,6 εκατ. ευρώ) . Τα κέρδη προ φόρων της μητρικής αυξήθηκαν κατά 0,48% ( από 24,2 σε 24,3 εκατ. ευρώ) ενώ του ομίλου κατά 4,26% (από 37,2 σε 38,8 εκατ. ευρώ). Όσον αφορά τα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας, της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 7,14% (από 17,3 εκατ. ευρώ σε 18,5 εκατ. ευρώ) ενώ του ομίλου κατά 9,52% (από 26,4 σε 28,9 εκατ. ευρώ).

Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι οι προοπτικές για το 2019 είναι θετικές, καθώς η πορεία των τιμών των πρώτων υλών σε συνδυασμό με την ευνοϊκή ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά των προϊόντων του ομίλου. Τον Αύγουστο δε, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της δεύτερης γραμμής παραγωγής πλαστικών φύλλων 7-στρώσεων στο Ηράκλειο, που θα αυξήσει τη δυναμικότητα παραγωγής του τομέα κατά 30% και θα μας βοηθήσει να αυξηθούν σημαντικά τις πωλήσεις. Επίσης από τον Ιούλιο θα ξεκινήσει, επίσης στο Ηράκλειο, η παραγωγή νέων προϊόντων, των silage & grain bags που χρησιμοποιούνται για την ενσίρωση ζωοτροφών και την αποθήκευση σπόρων. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα εκτιμώνται στα επίπεδα των 11 εκατ. ευρώ.

Επίσης στη Γαλλία αντικαθίσταται τον Ιούνιο παλαιότερη γραμμή παραγωγής με καινούργια, νέας τεχνολογίας, που θα αυξήσει τη δυναμικότητα και θα δώσει τη δυνατότητα παραγωγής νέων προϊόντων. Παράλληλα, πολλά νέα προϊόντα που εισαγάγει ο όμιλος στην αγορά την τελευταία διετία, όπως τα αδιαπέρατα στο οξυγόνο φύλλα ενσίρωσης, τα φύλλα θερμοκηπίων με αντισταγονική ιδιότητα πολύ μακράς διάρκειας και τα βιοδιασπώμενα compounds για πλαστικές σακούλες έχουν τύχει πολύ ευνοϊκής αποδοχής και αναμένεται να ενισχύσουν από φέτος και για τα επόμενα χρόνια τις πωλήσεις.

Με προϋπόθεση να μην υπάρξει κάποιο έκτακτο γεγονός στη διάρκεια του χρόνου, η διοίκηση σημειώνει ότι για το 2019 θα υπάρξει αύξηση της κερδοφορίας σε επίπεδο ομίλου κατά 5-7%.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι η θυγατρική στην Κίνα, SHANGHAI HITEC PLASTICS η οποάι είναι και η μεγαλύτερη θυγατρική του ομίλου εισφέροντας περί του 30% των συνολικών κερδών, υπέγραψε συμβόλαιο και έδωσε εγγύηση για λογαριασμό της κατά 100% θυγατρική της SHANGHAI HITEC PLASTICS, ANHUI HITEC PLASTICS, για την αγορά οικοπέδου 46,6 στεμμάτων στη βιομηχανική περιοχή Jiangbei Wujiang New Area, Hexian Country της επαρχίας Anhui, µε σκοπό τη δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας που θα παράγει masterbatches (πρώτες ύλες για τη βιομηχανία πλαστικών) και ειδικά φύλλα θερμοκηπίων. Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται σε 17,8 εκατ. ευρώ και η έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας τοποθετείται στο δεύτερο 6µηνο του 2020.

economistas.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!