Ασφάλιση ευθύνης στελεχών & διευθυντών: Πώς αποζημιώνονται τα λάθη;

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, διευθυντικά στελέχη, υπάλληλοι εταιρειών, διευθυντές ανεξαρτήτων εταιρειών, νόμιμοι εκπρόσωποι και κληρονόμοι, εταιρείες αλλά και θυγατρικές εταιρειών θα μπουν στο στόχαστρο των μετόχων, των εργαζόμενων, των ανταγωνιστών με δυσανάλογα αποτελέσματα, αν οι αποφάσεις που έχουν λάβει στο παρελθόν κριθούν αμφισβητήσιμες και έχουν προκαλέσει ζημιές.

Αυξημένες απαιτήσεις – αυξημένοι κίνδυνοι

Πόσες φορές έχετε κληθεί να λάβετε αποφάσεις ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κάτω από την πίεση του χρόνου, υπό την πίεση του οικονομικού περιβάλλοντος, ελλείψει επαρκούς πληροφόρησης και εν απουσία νομικών συμβουλών, ειδικά όταν εργάζεστε σε μία μικρομεσαία επιχείρηση;

Ουδείς είναι αλάθητος για να μην παρεξηγούμαστε. Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους και από αυτά μαθαίνουμε και βελτιωνόμαστε.

Τι γίνεται όμως όταν είμαστε διευθυντές, υψηλόβαθμα στελέχη, ακόμα και απλοί υπάλληλοι σε μία επιχείρηση και οι λάθος αποφάσεις που λάβαμε, κάτω από έντονους χρονικούς περιορισμούς, ελλιπή πληροφόρηση, κοινώς με το μαχαίρι στο λαιμό, προκάλεσαν ή και συνεχίζουν να προκαλούν ζημιές σε μετόχους, συνάδελφους, εργαζόμενους και ανταγωνιστές; Και ας μην ξεχνάμε ότι λειτουργούμε πλέον σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον και τελευταία διασυνδεμένο.

Καταγγελίες από λάθη και παραλείψεις μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή και το χειρότερο είναι ότι ενώ αισθανόμασταν σίγουροι με τον εργοδότη μας, ο ίδιος να μην προτίθεται να μας υπερασπίσει, είτε γιατί δεν θέλει, είτε γιατί ενδεχομένως να μην έχει την οικονομική δυνατότητα για να καλύψει νομικές και δικαστικές δαπάνες.

Στην περίπτωση αυτή, ο εναγόμενος, είτε είναι διευθυντής είτε στέλεχος υψηλό, είτε χαμηλό, καλείται να επωμιστεί και να καλύψει τις δαπάνες, οι οποίες συνήθως είναι πολύ υψηλές. Άρα εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο οικονομικό κίνδυνο.

Υπάρχει και το κρυφό κόστος

Το κόστος από λάθη και παραλείψεις κυρίως στελεχών και διευθυντών φαίνεται εν πρώτοις να είναι μόνο οικονομικό. Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα, αν σκεφτούμε τι διαστάσεις μπορεί να πάρει ένα και μόνο λάθος σε ένα περιβάλλον που αποτελείται από πολλές συνδεδεμένες αλυσίδες. Το κόστος μίας καταγγελίας για λάθη και παραλείψεις τα οποία προκάλεσαν αποδεδειγμένες ζημιές μπορεί να κοστίσει την φήμη και την πελατεία της εταιρείας, αφού θα προκαλέσει πλήγμα στην αξιοπιστία της.

Δεν είναι σενάριο κινηματογραφικό, ούτε σενάριο που μπορεί να συμβεί σε εταιρείες διεθνούς κύρους. Να πάμε και λίγο παραπάνω; Μια τέτοια καταγγελία μπορεί επί πλέον να πλήξει και την επαγγελματική πορεία του στελέχους που διέπραξε το λάθος, αφού θα προκαλέσει ηθικό αρνητικό αντίκτυπο. Και το κουβάρι δεν έχει ξετυλιχτεί όλο, μία έκνομη ενέργεια, αναλόγως τη νομοθεσία μπορεί να θέσει ακόμα και την προσωπική περιουσία του στελέχους, αν θα φέρει προσωπική ευθύνη για την έκνομη πράξη.

Προσέχουμε για να έχουμε

Οι μεγάλες επιχειρήσεις είθισται να έχουν τις υπηρεσίες για να τους συμβουλεύσουν και να προλάβουν κάθε ζημιά ή κίνδυνο. Οι μικρομεσαίες, όχι και τόσο, και όμως δεν είναι κάτι δύσκολο, ούτε ακατόρθωτο. Υπάρχουν τρόποι.

Όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους, τζίρου, αριθμού υπαλλήλων μπορούν να προστατευθούν. Η ασφάλιση Ευθύνης Στελεχών & Διευθυντών (D&O, Directors & Officers) παρέχει προστασία στα στελέχη και στους διευθυντές για απαιτήσεις που μπορεί να ανακοινωθούν ακόμα και περίπου 5 χρόνια μετά την λήψη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, αλλά αφορούν συμβάντα τα οποία έγιναν κατά την χρονική περίοδο ισχύος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Έτσι, τα στελέχη μπορούν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο που έχουν αναλάβει. Η ασφάλιση D&O δεν απευθύνεται μόνο σε εταιρείες ιδιωτικές αλλά και σε δημόσιους οργανισμούς καθώς και σε αυτούς τους οργανισμούς, όλο και αυξάνονται οι θέσεις ευθύνης.

Τι δεν αποζημιώνεται

Η ασφάλιση Ευθύνης Στελεχών & Διευθυντών δεν παρέχει διευκολύνσεις στα στελέχη να παρανομούν, δεν αυξάνει τον ηθικό κίνδυνο και δεν αποζημιώνει για ενέργειες που διεπράχθησαν με δόλο. Αντίθετα, θα πρέπει όσοι έχουν στο μυαλό τους ότι μπορεί να λάβουν αποζημιώσεις για ενέργειες παράνομες ότι υπάρχουν οι μηχανισμοί εκείνοι που δημιουργούν συνθήκες συχνών και αυξανόμενων ελέγχων.

Τι καλύπτει

Τα προγράμματα αυτά καλύπτουν συνήθως αμοιβές συμβούλων υπεράσπισης, έναντι αποζημιώσεων και διακανονισμών, την οικονομική απώλεια εξαιτίας της προσωπικής ευθύνης, δαπάνες, επίσης για έρευνες, απώλεια εισοδήματος και δαπάνες υγείας σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και απώλεια χρημάτων από απιστίες υπαλλήλων της εταιρείας που είναι ασφαλισμένη.

Με άλλα λόγια, μία επιχείρηση, έχοντας ένα ασφαλιστήριο Ευθύνης Διευθυντών & Στελεχών μεταφέρουν τα βάρη των κινδύνων στην ασφαλιστική. Για να είναι δε το συμβόλαιο σε ισχύ θα πρέπει να φέρει την υπογραφή της πρότασης ασφάλισης από τον ενδιαφερόμενο.

Που υπάρχουν αυτά τα συμβόλαια

Τα συμβόλαια αυτά τα έχουν όλες σχεδόν οι ασφαλιστικές, ωστόσο αν κάποιος θέλει να πάρει συμβουλές και προτάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του καλύτερα να απευθυνθεί σε μεσίτες ασφαλίσεων οι οποίοι καλό είναι να γνωρίζετε ότι λειτουργούν ανεξάρτητα από μία ασφαλιστική. Με άλλα λόγια λειτουργούν υπέρ των συμφερόντων του πελάτη, προτείνουν λύσεις ασφάλισης στον πελάτη ανάλογα με τις ανάγκες του.


της Έλενας Ερμείδου
πηγή: epixeiro.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!