Υψηλή κερδοφορία στις ασφαλιστικές εταιρείες

Σε φάση ισχυρής λειτουργικής κερδοφορίας έχουν μπει οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους δείκτες φερεγγυότητάς τους, την απόδοση των μετόχων τους (πολλοί εξ’ αυτών –πχ Eurolife, Interamerican, Ευρωπαϊκή Πίστη- εισέπραξαν πέρυσι πολύ ικανοποιητικά μερίσματα) και κυρίως την αξιοπιστία του κλάδου, δέκα χρόνια μετά το «ναυάγιο» του ομίλου ΑΣΠΙΣ.

Τα πράγματα ωστόσο έχουν σαφώς βελτιωθεί. Η ισχυρή κερδοφορία των ετών 2013-2017, όπως παρουσιάζεται στον παρατιθέμενο πίνακα διαμορφώθηκε αθροιστικά στα 2,04 δισ. ευρώ σε προ φόρων επίπεδο και στο 1,5 δις ευρώ σε ότι αφορά το καθαρό αποτέλεσμα.

Πέραν αυτού ωστόσο, η κερδοφορία του ασφαλιστικού κλάδου:

Πρώτον, συνεχίστηκε και το 2018, τουλάχιστον με βάση τα μέχρι τώρα ανακοινωθέντα αποτελέσματα των εταιριών. Και αυτό, παρά την ύπαρξη μιας σειράς αρνητικών συγκυριών για τον ασφαλιστικό κλάδο, όπως ύπαρξη σημαντικών ζημιών (π.χ. Μάτι, Sunlight), πτώση αξίας σε όλα τα χρηματοοικονομικά προϊόντα εσωτερικού και εξωτερικού, περιβάλλον πολύ χαμηλών διεθνών επιτοκίων και έκτακτες δαπάνες από αναδρομική φορολόγηση τόκων κρατικών ομολόγων.

Δεύτερον, αναμένεται να διατηρηθεί και στο μέλλον. Έτσι, ακόμη καλύτερα φαίνεται να ξεκίνησαν το 2019 τα πράγματα για τις ασφαλιστικές εταιρείες τουλάχιστον στο κομμάτι των επενδύσεων, ενώ οι μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου διαγράφονται ανοδικές. Ενδεικτική άλλωστε είναι η εκτίμηση του προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου ότι κατά τα επόμενα χρόνια η παραγωγή θα αυξάνεται με ρυθμούς ανώτερους του πληθωρισμού.

Η Εθνική Ασφαλιστική ανακοίνωσε για το 2018 αύξηση παραγωγής κατά 2,3% και προ φόρων κέρδη 63,1 εκατ. ευρώ από 74,2 εκατ. το 2017.

Η Eurolife σημείωσε πέρυσι λειτουργικά κέρδη ύψους 21,3 εκατ. ευρώ, ενώ η προ φόρων επίδοσή της εκτινάχθηκε στα 198,3 εκατ. ευρώ, με τη συμβολή υψηλότατων επενδυτικών κερδών.

Η εισηγμένη στο ΧΑ Ευρωπαϊκή Πίστη κατάφερε πέρυσι να ανεβάσει την παραγωγή της κατά 3,8% και να καταγράψει προ φόρων κέρδη 15,4 εκατ. ευρώ.

Η Interamerican αύξησε το 2018 την παραγωγή της κατά 1,9% και σημείωσε επαναλαμβανόμενη προ φόρων κερδοφορία ύψους 22 εκατ. ευρώ.

Η ΝΝ Hellas σημείωσε πέρυσι αύξηση παραγωγής 3,7% και προ φόρων κέρδη 9 εκατ. ευρώ, όταν προ τριετίας είχε υποχρεωθεί σε ζημίες 9 εκατ. ευρώ.

Η NP Insurance είδε το 2018 την παραγωγή της να σκαρφαλώνει στο +7% και την προ φόρων κερδοφορία της να διαμορφώνεται στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Η Interlife ανακοίνωσε πως πέρυσι αύξησε την παραγωγή της κατά 10% επιτυγχάνοντας πολύ σημαντική κερδοφορία, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα επενδύσεων.

του Στέφανου Kοτζαμάνη
euro2day.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!