«Θερμαίνεται» ο κλάδος της πληροφορικής

Μετά τα ανοδικά αποτελέσματα που οι εταιρείες αυτές σημείωσαν το 2018, ανεβάζουν τις προσδοκίες των οικονομικών τους επιδόσεων για τη φετινή χρονιά, χωρίς ωστόσο να παραβλέπουν τις προκλήσεις της οικονομίας και τις δυσκολίες της αγοράς.

Ως βασικότερες πηγές αισιοδοξίας στον κλάδο αναφέρονται:

* Οι καλύτερες επιδόσεις των ελληνικών εταιρειών στο μέτωπο της ανάληψης εργασιών στο εξωτερικό.

* Η κυκλικότητα που παρουσιάζει η αγορά των δημοσίων έργων πληροφορικής. Έτσι, μετά την… ανομβρία τριών ετών (2016-2018) από φέτος αναμένεται να αρχίσουν ως ένα βαθμό να τρέχουν οι συμβάσεις του νέου ΕΣΠΑ (μεγαλύτερος όγκος εργασιών προβλέπεται το 2020).

* Το γενικότερο κλίμα επανόδου της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα, εξέλιξη που ωθεί τις υγιέστερες επιχειρήσεις όλων των κλάδων να προχωρήσουν σε επενδύσεις αναβάθμισης του εξοπλισμού και των εφαρμογών πληροφορικής που χρησιμοποιούν.

* Η -περιορισμένη έστω- ανάκαμψη που παρατηρείται στο ΑΕΠ και η οποία έχει τονώσει ως ένα βαθμό τη ζήτηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών για είδη και λύσεις πληροφορικής.

Οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν μείνει απαρατήρητες και από το επενδυτικό κοινό στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς πολλές μετοχές του κλάδου (πχ Quest Holdings, Space Hellas, Profile, Entersoft, Epsilon Net, MLS) έχουν αποφέρει σημαντικές αποδόσεις κατά τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, σε αντίθεση με έναν «ξεχασμένο» κατά το παρελθόν -από χρηματιστηριακής άποψης- κλάδο, αρκετοί είναι εκείνοι που αυτή την περίοδο συνεξετάζουν τις αποτιμήσεις των εταιρειών σε σχέση με τις προοπτικές τους και τις χρηματικές τους διανομές. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι και η τόνωση της εμπορευσιμότητας σε αρκετούς τίτλους του κλάδου κατά τους τελευταίους μήνες.

Η Space Hellas μετά το ιστορικό ρεκόρ κύκλου εργασιών που σημείωσε το 2018, προβλέπει για φέτος νέα αύξηση εσόδων, η οποία αυτή τη φορά θα προέλθει κυρίως από τα έργα του δημόσιου τομέα. Λόγω της κυκλικότητας που παρουσιάζουν οι αναθέσεις έργων στο δημόσιο, το περυσινό ποσοστό των σχετικών εργασιών επί των συνολικών εσόδων της Space Ηellas είχε περιοριστεί μόλις στο 6% με 7%. Αντίθετα φέτος, το ποσοστό αυτό αναμένεται αυξημένο, καθώς αρκετά έργα του δημοσίου βρίσκονται κοντά στην υπογραφή τους και η εισηγμένη εντάσσεται σε σχήματα που τα διεκδικούν. Σε ότι αφορά τις εργασίες των ιδιωτών πελατών δεν αναμένεται φέτος κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή.

Αναφερόμενη στις προοπτικές του 2019 η διοίκηση της Entersoft σημειώνει πως «επιδίωξη της διοίκησης είναι να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο ανάπτυξης, με αιχμή του δόρατος την απόκτηση νέων πελατών στα ERP συστήματα, την ανάπτυξη των εργασιών στο εξωτερικό αλλά και την περαιτέρω διείσδυση των νέων και καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών της στον χώρο του Supply Chain, του Enterprise Mobility και των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Η υπογραφή πλήθους νέων συμβάσεων εντός του 2018 έχει δημιουργήσει ένα πολύ θετικό ανεκτέλεστο έργων και για το 2019. Αν δεν αντιμετωπίσουμε κάποιο έκτακτο γεγονός, προβλέπουμε με σχετική ασφάλεια ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης για το 2019 θα διατηρηθούν ή και θα ενταθούν. Την άποψή μας αυτή ενισχύουν τόσο οι αυξανόμενες επενδύσεις των επιχειρήσεων σε ψηφιακά συστήματα όσο και η έναρξη υλοποίησης έργων του ΕΣΠΑ που θα τονώσει τη ζήτηση για λογισμικά και υπηρεσίες του ομίλου. Οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 ενδέχεται να επηρεάσουν τις πωλήσεις πρόσκαιρα και μόνο σε ό,τι αφορά νέους πελάτες. Στο τέλος του έτους εκτιμούμε ότι η επίδραση αυτή δεν θα είναι σημαντική».

Οι εταιρείες Unisystems και iStorm είναι θυγατρικές της εισηγμένης Quest Holdings. Για το 2019 η Unisystems βλέπει «ήπια αύξηση των εσόδων προερχόμενη κυρίως από το εξωτερικό, αλλά παράλληλα εκτιμάται ότι θα είναι μια αρκετά καλύτερη χρονιά από το 2018 όσον αφορά την κερδοφορία της εταιρείας, λόγω της επίλυσης των προβλημάτων στα έργα που είχαν καθυστερήσεις».

Από την πλευρά της, η iStorm (δραστηριότητα Apple) αναφέρεται σε «συγκρατημένα αισιόδοξες προοπτικές για τη φετινή χρονιά. «Το 2019 αναμένεται ακόμα μια θετική χρονιά για την iStorm με αύξηση πωλήσεων και συγκρατημένη αισιοδοξία παρά την γενικότερη δυσκολία που αναμένεται να παρουσιάσει η αγορά» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Profile Χαράλαμπος Στασινόπουλος ανέφερε πως η εταιρεία του «έχει μπει σε μια εποχή ισχυρής και παρατεταμένης ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τα επόμενα χρόνια». Ήδη κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 25% (ρεαλιστικός ο στόχος για +20% στο σύνολο της χρήσης), ενώ η αξία των νέων συμβολαίων (προέρχονται κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό) από 6,8 εκατ. ευρώ το 2017 ανέβηκαν στα 8,9 εκατ. πέρυσι και μόνο κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο έχει διαμορφωθεί στα 6,2 εκατ. ευρώ (περίπου, όσο ολόκληρο το 2017).

Με θετικό ρυθμό ξεκίνησε το 2019 και το Πλαίσιο, η διοίκηση του οποίου -βλέποντας τη σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης και την κάποια ανάκαμψη της οικονομίας- έχει ξεκινήσει από πέρυσι επιθετικότερη πολιτική τόσο στο μέτωπο των επενδύσεων, όσο και σε εκείνο της τιμολογιακής πολιτικής.

του Στέφανου Kοτζαμάνη
euro2day.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!