Η καπνοβιομηχανία που έγινε… εταιρεία τεχνολογίας

H PMI ψήφισε Ελλάδα επενδύοντας 300 εκατ. ευρώ για τη νέα παραγωγική μονάδα IQOS. Με ποια κριτήρια προκρίθηκε ανάμεσα στις θυγατρικές της η Παπαστράτος;

Η PMI αποφάσισε να μας εμπιστευθεί σε αυτή την πολύ μεγάλη, για τα ελληνικά δεδομένα, επένδυση. Πέρα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα και τα έχουμε επισημάνει, διεκδικήσαμε κι εμείς από την πλευρά μας την επένδυση-σταθμό, που μας πήγε ακόμα πιο μπροστά, ακόμα πιο κοντά στο όραμά μας και στην επιδίωξή μας να πρωτοπορήσουμε και να ηγηθούμε στις εξελίξεις του κλάδου.

Η Ελλάδα υπήρξε η δεύτερη χώρα στον κόσμο στην οποία θα παράγονται τα νέα καινοτόμα προϊόντα της εταιρείας και η επιλογή αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Αφενός, η PMI βλέπει την κρυμμένη δυναμική της Ελλάδας, που, αν απελευθερωθεί, θα δώσει νέα πνοή όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην αγορά εργασίας, στην κοινωνία ολόκληρη. Αφετέρου, η Παπαστράτος προκρίθηκε γιατί, μέσα από τη σταθερή πορεία της, έχει αποδείξει πως μπορεί όχι απλώς να ανταποκριθεί αλλά και να ξεπεράσει τον εαυτό της. Μια σταθερή πορεία και μια διαχρονικά ηγετική θέση στον κλάδο έδωσαν στην Παπαστράτος την ευκαιρία να κάνει πράξη το όνειρο μιας σύγχρονης και καινοτόμας, δυναμικής και αποφασιστικής μεταμόρφωσης που έχει γίνει παράδειγμα για την Ελλάδα του αύριο.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον ο οποίος θα επιχειρούσε μια επένδυση αντίστοιχου ύψους στην Ελλάδα; Τι να κάνει και τι να αποφύγει;

Παρότι προτιμώ να δέχομαι συμβουλές, νομίζω ότι είναι θεμελιώδες να πιστέψει και να τολμήσει. Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι ο δρόμος για το μέλλον πρέπει να αφήσει πίσω του τον φόβο και την γκρίνια. Οι εποχές έχουν αλλάξει και μόνο όποιος δεν μένει στάσιμος μπορεί να διεκδικήσει θέση στο μέλλον. Αν εγκλωβίζεται κανείς στα κακώς κείμενα, απλώς αναπαράγει τα δικά του αδιέξοδα.

Εμείς κάναμε ένα τολμηρό βήμα μέσα στην κρίση και μέσα στην αβεβαιότητα που επικρατούσε. Τολμήσαμε και αυτό μας βγήκε σε καλό. Αφήσαμε πίσω μας συνειδητά τον φόβο της αποτυχίας και της αβεβαιότητας και εκμεταλλευθήκαμε μόνο τις καλές προοπτικές. Πιστέψτε με, υπάρχουν καλές προοπτικές, που ευνοούν τους τολμηρούς στο επιχειρείν.

Μετά από σχεδόν 90 χρόνια στην παραγωγή συμβατικών τσιγάρων, η εταιρεία κλήθηκε να υιοθετήσει το εντελώς νέο μοντέλο του IQOS. Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτού του μετασχηματισμού και ποιες οι μεγαλύτερες προκλήσεις;

Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Ξεκινούν, όμως, από τη μεγάλη πρόκληση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, και αυτή δεν ήταν άλλη από τη ριζική μεταμόρφωση της εταιρείας. Σε πολλά επίπεδα. Η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στη μετά-IQOS εποχή αγγίζει όλες τις πτυχές της εταιρικής μας ύπαρξης για την πραγμάτωση του μεγάλου μας οράματος για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Είναι μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι το νέο μας προϊόν εξάγεται πια σε περισσότερες από 30 χώρες και συνολικά έχει κατακτήσει σήμερα ένα μερίδιο στην ελληνική αγορά που ξεπερνά το 6%.

Πέρα από ένα ποσοστό του κόσμου που έχει σταματήσει τελείως το κάπνισμα, αισθανόμαστε περήφανοι και για τους περίπου 150.000 καπνιστές που έχουμε βοηθήσει να απομακρυνθούν από το τσιγάρο μέσα από τη νέα, καλύτερη εναλλακτική που τους προσφέρουμε. Όσο για τα οφέλη στην οικονομία, τα βλέπουμε ήδη γύρω μας. Ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο, εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, επένδυση στην καινοτομία, και κέρδη για την ελληνική οικονομία, την κοινωνία και την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.

Όλο και περισσότερα είδη προσωπικής χρήσης μπαίνουν στην… πρίζα και γίνονται πιο «έξυπνα». Πόσο επηρεάζει αυτό την εταιρική κουλτούρα σε οργανισμούς που παραδοσιακά δεν φημίζονταν ότι πρωτοστατούν στις τεχνολογικές εξελίξεις;

Η αλλαγή που επήλθε στην Παπαστράτος δεν μας έπιασε απροετοίμαστους. Ούτε προέκυψε ως αποτέλεσμα της «έξυπνης» διαχείρισης που υιοθετούν οι περισσότερες εταιρείες, σε συμφωνία με την εποχή και τις απαιτήσεις της. Προετοιμαζόμασταν γι’ αυτήν τη μεταμόρφωση εδώ και αρκετά χρόνια. Στην πραγματικότητα, για εμάς δεν υπήρχε -και δεν υπάρχει- άλλος δρόμος. Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις και, με το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον, μετεξελιχθήκαμε σε μια εταιρεία τεχνολογίας.
Βρισκόμαστε σε απόλυτη αρμονία με τα ζητούμενα των καιρών, τα αιτήματα των καταναλωτών, τη σύγχρονη προσέγγιση του επιχειρείν και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τη νέα μας εταιρική ζωή μέσα από την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογική εξέλιξη.

Είναι στο DNA μας ο διαρκής επαναπροσδιορισμός και η αναγέννηση. Την κρίσιμη στιγμή, το αποδείξαμε και θα συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε διαρκώς. Τολμήσαμε να αλλάξουμε και πετύχαμε. Αυτή είναι μόνο η αρχή.

Για 5η χρονιά «Κορυφαίος Εργοδότης» στην Ελλάδα, η Παπαστράτος έλαβε πρόσφατα και την πιστοποίηση Equal-Salary για την εξάλειψη του μισθολογικού κενού που χωρίζει τις γυναίκες από τους άνδρες. Πώς κρίνετε ευρύτερα το επίπεδο των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα; Πόσο επηρεάζουν εντέλει αυτές οι σχέσεις την αποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητα;

Στην Παπαστράτος διατηρούμε μια σταθερή πορεία και, πράγματι, η διάκριση Top Employer μάς αποδόθηκε για 5η συνεχή χρονιά, γεγονός που μας γεμίζει υπερηφάνεια και επιβεβαιώνει ότι η πορεία που διαγράφουμε όλα αυτά τα χρόνια έχει αποτέλεσμα και αποτυπώνεται στην πράξη. Σε αυτή τη θέση, η αναγνώριση που μας παρέχει το αποτέλεσμα της δουλειάς μας μας κρατάει σε μια διαρκή δημιουργική και επιχειρηματική ετοιμότητα. Η εταιρεία κυριαρχεί στον κλάδο και πρωτοπορεί σε κάθε ευκαιρία.

Φέτος, η πρωτοπορία απέκτησε και άλλο πρόσημο, σε ένα θέμα με ειδικό βάρος, κυρίως κοινωνικό. Φέτος, για πρώτη φορά, λάβαμε την πιστοποίηση Equal-Salary και γίναμε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που πιστοποιείται ότι προσφέρει ίσες ευκαιρίες στον εργασιακό χώρο και εξαλείφει τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις που συνδέονται με το φύλο. Η Παπαστράτος αποτελεί εργοδότη επιλογής και η πιστοποίηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή τη θέση. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά προχωράμε αποφασιστικά, οδηγώντας την προσπάθεια για την εξάλειψη των διακρίσεων βάσει φύλου στην αγορά εργασίας.

euro2day.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!