Ε.Ε.: Χρηματοδοτεί με 4 δισ. ευρώ ενεργειακά έργα

Το ποσό των 33 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου 182 χλμ. από την Ελλάδα (Κομοτηνή), έως την Βουλγαρία (Στάρα Ζαγκόρα), σύμφωνα με την επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε., Κορίνα Κρέτσου.

Στόχος είναι η διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου των δύο χωρών και το εν λόγω project αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η κ. Κρέτσου σημείωσε πως η Ε.Ε. αναμένεται να αναλάβει στο σύνολο 25 έργα, σε 10 χώρες-μέλη της Ε.Ε., αποδεσμεύοντας κεφάλαια 4 δισ. ευρώ.

Ο αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας έχει συμπεριληφθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε., καθώς αναμένεται να συμβάλει στην υλοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενέργεια, ενώ παράλληλα για πρώτη φορά η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα έχουν την δυνατότητα ανταλλαγής ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Εκτός από την Ελλάδα και την Βουλγαρία, οι υπόλοιπες χώρες που αναμένεται να επωφεληθούν από αυτή την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την Κορίνα Κρέτσου, είναι η Τσεχία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία, με επενδύσεις στους τομείς της υγείας, των μεταφορών, της έρευνας, του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη η κοινοπραξία δύο βουλγαρικών εταιρειών μαζί με την ιταλική Bonatti και η J&P ΑΒΑΞ υπέβαλαν προσφορές για την σχεδίαση και κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου IGB, μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, όπως ανακοίνωσε ο διαχειριστής του έργου, ICGB.


Πηγή: ΙΒΝΑ


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!