Ιστορικό ορόσημο για τη Viohalco οι πωλήσεις των 4,4 δισ. ευρώ

Ως η χρονιά που καταγράφηκε ένα ιστορικό ρεκόρ θα μείνει για τη Viohalco το 2018, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες, η εταιρεία ξεπέρασε τον κύκλο εργασιών των 4 δισ. ευρώ, κλείνοντας τη χρήση με 4,406 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνουν κύκλοι της διοίκησης η αύξηση των πωλήσεων είναι οργανική και προέρχεται κατά κύριο λόγο από την αύξηση των όγκων, που είναι αποτέλεσμα του υψηλού βαθμού χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού. Σε κάποιους κλάδους η χρησιμοποίηση του capacity ξεπερνά το 90%, γεγονός που καταδεικνύει ότι αξιοποιούνται κατά το μέγιστο βαθμό οι εκτεταμένες επενδύσεις των τελευταίων ετών.

"Το μήνυμα είναι ότι η Viohalco επανέρχεται ακόμη πιο δυναμικά σε σχέση με πέρυσι, με ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και εστίαση σε κλάδους με σημαντική προοπτική για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχει ακόμη δυναμικό περαιτέρω βελτίωσης”, υπογραμμίζουν πηγές της διοίκησης.

Ιδιαίτερα σε κλάδους όπως τα καλώδια, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη προοπτική που αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης και των επόμενων. Η ουσία πίσω από τα αποτελέσματα, εντοπίζεται στις επενδύσεις που έχουν προσφέρει νέες δυνατότητες στις εταιρείες της Viohalco, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα παράμετρος των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες αφορά στο δανεισμό και τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους. Όπως τονίζουν πηγές της διοίκησης της Viohalco παρά την αύξηση του δανεισμού υπάρχει μείωση στο χρηματοοικονομικό κόστος, η οποία οφείλεται στην επαναδιαπραγμάτευση μεγάλου μέρους του δανεισμού, που οδήγησε σε μείωση των επιτοκίων.

Ειδικά για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ το κόστος δανεισμού πλέον είναι ευθέως ανταγωνιστικό με το κόστος των ανταγωνιστών της. Συνολικά το reprophiling του δανεισμού αφορά περίπου στο ένα τρίτο των συνολικών δανείων, που είτε επιμηκύνθηκαν, είτε αντικαταστάθηκαν από νέα δάνεια χαμηλότερου κόστους. Μια ακόμη παράμετρος αφορά στο ότι εκτός από τις Ελληνικές τράπεζες, η Viohalco έχει εξασφαλίσει καλύτερους όρους και από διεθνείς τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο του χάλυβα, οι επενδύσεις που έγιναν πρόσφατα και η αναδιοργάνωση της παραγωγής, έδωσε τη δυνατότητα να αυξηθούν οι όγκοι των πωλήσεων. Με δεδομένη την αρνητική εικόνα της ζήτησης για την εγχώρια αγορά, είναι σαφές ότι η έμφαση δίνεται στις εξαγωγές και στην πορεία της περιφερειακής αγοράς, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Για ένα προϊόν που αποτελεί commodity η λειτουργική κερδοφορία EBITDA των 74 εκατ. ευρώ χαρακτηρίζεται από τη διοίκηση ως πολύ ικανοποιητική. Σημειώνεται τέλος ότι σύντομα αναμένεται να επιλυθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες που αφορούν στη σύσταση της ΑΕΕΑΠ, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα.

Του Χάρη Φλουδόπουλου
capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!