Real Estate: Οι ακριβότερες πόλεις του κόσμου το 2019 για να μην ... πάτε

Την κούρσα των υψηλών τιμών στα ακίνητα οδήγησαν το 2018, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αξιοσημείωτες ήταν οι αλλαγές που έλαβαν χώρα και στην Ευρώπη με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να παίρνουν προβάδισμα, ξεπερνώντας την Ισπανία και τη Γερμανία. Η αγορά πολυτελών ακινήτων φαίνεται να επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τις πολιτικές εξελίξεις. Όπως αναφέρουν αναλυτές, αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2019.

Τα πολυτελή ακίνητα σε Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Ισπανία και Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καλή απόδοση το 2018, αναφέρουν οι αναλυτές της International Luxury Property Expo (ILPE). Το 2019, οι ευρωπαϊκές αγορές (Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία), καθώς και εκείνες του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να «εκτοξευθούν».

Το 2018, τα πολυτελή ακίνητα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είδαν την υψηλότερη ανάκαμψη στις τιμές τους. Στη Σιγκαπούρη, ο ρυθμός αύξησης έφτασε το 11,5%, ενώ το Τόκιο παρουσίασε αύξηση 9,4%. Αυτή η άνοδος του ενδιαφέροντος μπορεί να αποδοθεί στην πολιτική σταθερότητα και μια αισιόδοξη προοπτική για την οικονομία.

Ένας άλλος λόγος αύξησης των τιμών είναι η υψηλή ζήτηση από κατοίκους ξένων χωρών, κυρίως Αμερικανών και Κινέζων και σε μικρότερο βαθμό Ευρωπαίων. Όσον αφορά την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, η αγορά ακινήτων ενισχύθηκε λόγω των επερχόμενων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020.

Το 2018 ήταν ένα επίσης καλό έτος για την αμερικανική αγορά ακινήτων. Στη Νέα Υόρκη, οι τιμές παρέμειναν σταθερές, ενώ στο Λος Άντζελες τα ακίνητα ήταν 7,8% ακριβότερα. Οι επενδυτές βρέθηκαν επίσης να κοιτούν με ενδιαφέρον την ακίνητη περιουσία στο Σαν Φρανσίσκο, όπου η πώληση κατοικιών αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο αυξήθηκε κατά 16% το 2018. Η περιφέρεια του San Mateo, μέρος της Silicon Valley, έλαβε τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των συναλλαγών. Όσον αφορά τη δευτερογενή αγορά ακινήτων, η Santa Fe στο Νέο Μεξικό πήρε προβάδισμα με αύξηση 16% του αριθμού των συναλλαγών. Ο Καναδάς εμφάνισε επίσης σημαντική αύξηση στις διαπραγματεύσεις ακινήτων. Η Βικτώρια κυριάρχησε στη λίστα των πιο ενεργών αγορών με 26% αύξηση στις πωλήσεις κατοικιών.

Στην ευρωπαϊκή αγορά πολυτελών ακινήτων πρωτοστάτησε η Ισπανία, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10,4% και ο αριθμός των αγοραπωλησιών αυξήθηκε κατά 13%. Οι περισσότερες επενδύσεις προήλθαν από Βρετανούς, Αμερικανούς, Γάλλους και Βέλγους αγοραστές κατοικιών. Το Βερολίνο ακολούθησε τη Μαδρίτη με διαφορά 2%, επιτυγχάνοντας αύξηση των τιμών των πολυτελών ακινήτων κατά 8,5%. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι τιμές των ακινήτων στη γερμανική πρωτεύουσα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τουλάχιστον έως το 2020.

Τα πολυτελή ακίνητα στη γαλλική πρωτεύουσα δεν είχαν την αναμενόμενη αύξηση στην τιμή τους, η οποία σταθεροποιήθηκε στο 6% αν και οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 9%. Παρόλα αυτά, το Παρίσι θα παραμείνει ανάμεσα στις κορυφαίες πέντε πολυτελείς αγορές ακινήτων για το 2019.

Η Μαδρίτη, το Παρίσι και το Βερολίνο αναμένεται να «δουν» περαιτέρω αύξηση στις τιμές των ακινήτων το 2019, η οποία υπολογίζεται στο 6%. Το ίδιο θα συμβεί και με τα ακίνητα σε Καναδά και ΗΠΑ. Αντιθέτως, στη Σιγκαπούρη αναμένεται να επιβραδυνθεί η αύξηση της τιμής των ακινήτων, ενώ το Χονγκ Κονγκ θα «δει» μείωση στην αγορά του real estate κατά 10%.

Οι επτά πόλεις στις οποίες «εκτοξεύθηκαν» οι τιμές των ακινήτων το 2018:

Σιγκαπούρη – 11.5%
Μαδρίτη – 10.4%
Τόκυο – 9.4%
Βερολίνο – 8.5%
Κέιπ Τάουν – 8.2%
Λος Άντζελες – 7.8%
Πεκίνο – 7.3%

Οι εκτιμήσεις για το 2019- Σε ποιες αγορές θα σημειωθούν περαιτέρω αυξήσεις:

Μαδρίτη, Βερολίνο, Παρίσι – 6%
Μαϊάμι – 5%
Βανκούβερ – 3%
Λος Άντζελες, Σίδνεϋ – 2%
Γενεύη, Μελβούρνη, Λονδίνο – 1%

Σε ποιες περιοχές θα «πέσουν» οι τιμές των πολυτελών ακινήτων:

Χονγκ Κονγκ – 10%
Μουμπάι – 5%
Ντουμπάϊ – 2.4%



Πηγή: businessnews.gr, CEOWORLD magazine


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!