Δημοσιεύθηκαν τα σχέδια της ριζικής ανάπλασης της ΔΕΘ βάσει του σχετικού Master Plan

Τη διαμόρφωση διακριτών ζωνών, όπου αναπτύσσονται επιμέρους κατηγορίες χρήσεων γης – συγκεκριμένα εκθεσιακή, συνεδριακός χώρος, ξενοδοχείο, εμπόριο, ελεύθεροι χώροι – με βιοκλιματικό σχεδιασμό και όρους, ποδηλατόδρομους, χώρους πρασίνου-Μητροπολιτκό πάρκο και συντριβανιών και πιδάκων, χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων, τέσσερα υπόγεια πάρκινγκ κ.α. προβλέπει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για την ανάπλαση της ΔΕΘ, που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Η μελέτη έχει αποσταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια, δήμος, επιχειρηματικοί φορείς κτλ.), ενώ είναι προσβάσιμη και στους πολίτες μέσω σχετικού link στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της ΔΕΘ-Helexpo. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεσή τους διάστημα 30 ημερών για να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους και ο εθνικός εκθεσιακός φορέας θα υποδεχθεί με μεγάλη χαρά και τα σχόλια του κόσμου επί ενός έργου εμβληματικού για τη Θεσσαλονίκη.

Μετά την πρώτη μελέτη που προέκρινε ως μοναδικό βιώσιμο σχέδιο την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης έναντι της μετεγκατάστασης, η οποία είχε την συναίνεση όλων των φορέων της πόλης, ακολούθησε η προέγκριση από το ΥΠΕΝ για την εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου το Νοέμβριο του 2017. Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας ανέθεσε μετά από διαγωνισμό την μελέτη του ΕΧΣ στην σύμπραξη μελετητικών γραφείων ΔΙΚΤΥΟ Α.Ε.-ΑΚΚΤ-ΕΥΡΩΤΕΚ Α.Ε. και διαμόρφωσε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τις αναγκαίες χωροταξικές ρυθμίσεις του Εκθεσιακού Κέντρου, την οποία υπέβαλε στο ΥΠΕΝ τον Σεπτέμβριο του 2018. Η πρόταση έγινε αντικείμενο διεξοδικής συζήτησης με τους φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Παρακολούθησης (Δήμος Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), αλλά και συστηματικών ελέγχων της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ και του Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης και τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Η ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης είναι ένα έργο πνοής για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή και θα αποτελέσει ένα νέο αναπτυξιακό τοπόσημο. Επιπλέον, το έργο αυτό, που θα υλοποιηθεί με όρους βιοκλιματικούς, θα επηρεάσει καταλυτικά την οικονομία της πόλης και θα βοηθήσει τη Θεσσαλονίκη να γίνει ένα πραγματικά διεθνές εκθεσιακό κέντρο.

Μεταξύ άλλων η μελέτη προτείνει ο Συντελεστής Δόμησης να μην υπερβαίνει το 0,6, εξαιρουμένου του Αλεξάνδρειου Μελάθρου, στο οποίο, όμως, όπως τονίζεται δεν θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα πρόσθετης δόμησης πέραν της ήδη υφισταμένης.
Οι χρήσεις που θα προβλεφθούν μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Εκθεσιακά κέντρα
  • Συνεδριακό κέντρο
  • Εμπορικά καταστήματα, εξαιρουμένων υπεραγορών, εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων
  • Γραφεία, τράπεζες
  • Τουρισμό / Αναψυχή
  • Πολιτιστικά κτήρια
  • Αθλητισμό
  • Κοινόχρηστο πράσινο
  • Χώρους στάθμευσης

Παράλληλα, προτείνεται να προβλεφθεί ικανή έκταση κοινοχρήστου χώρου της πόλης στο δυτικό τμήμα του χώρου (μητροπολιτικό πάρκο) η οποία θα αποτελέσει συνέχεια των ήδη υφισταμένων χώρων υψηλού πρασίνου νοτιοδυτικά της ΔΕΘ (από τη Λεωφ. Στρατού και μέχρι την παραλία).

Επίσης προβλέπεται η διατήρηση μόνο τεσσάρων από τις υφιστάμενες κτηριακές εγκαταστάσεις με τα υφιστάμενα δεδομένα δόμησης, όγκου και μορφολογίας τους εντός της περιοχής του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και συγκεκριμένα:
  • Το κτήριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
  • Ο Πύργος του ΟΤΕ
  • Η πύλη-τόξο και στέγαστρο της πλατείας ΧΑΝΘ που συνολικά λειτουργεί ως τοπόσημο
  • Το Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο Θεσσαλονίκης.

Υπάρχει πάντως επισήμανση ότι τα υφιστάμενα κτήρια που τυχόν προταθούν για κατεδάφιση, θα πρέπει να αξιολογηθούν προηγουμένως κατά τα προβλεπόμενα στις παρ. 3 (αφορά τα διατηρητέα) και 8 του άρθρου 6 του νόμου για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ν. 4067/2012).

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει πάντως σε κύκλους αρχιτεκτόνων και σε ενώσεις πολιτών η προοπτική κατεδάφισης των ιστορικών περιπτέρων 1 και 2 στη βόρεια πύλη της Έκθεσης, όπως και του μικρού περιπτέρου που είχε κατασκευαστεί για την Esso-Pappas.

Δείτε παρακάτω τα προτεινόμενα σχέδια της ανάπλασης:




Πηγή: ergonblog.gr 
με πληροφορίες από το thesseconomy.gr



Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!