Ανεβάζει ταχύτητες με νέα deals η Trastor

Το αποτύπωμά της στον κλάδο των ανώνυμων εταιρειών επένδυσης σε ακίνητη περιουσία ενισχύει η Trastor, που απέκτησε, χθες, προς 27,8 εκατ. ευρώ, τα ακίνητα της αργεντίνικης Grupo Dolphin. Με την κίνηση αυτή, η εισηγμένη ενισχύει τη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της σε περίπου 141 εκατ. ευρώ, αποκτώντας τέσσερα κτήρια γραφείων σε προβεβλημένες περιοχές της Αθήνας.

Μπήκε στην πτώση, βγήκε στην άνοδο

Η Grupo Dolphin, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αργεντινή, είχε εγκαινιάσει την παρουσία της στη χώρα μας το 2013, οπότε η ελληνική αγορά ακινήτων είχε καταρρεύσει. Η πρώτη της αγορά, τότε, έναντι τιμήματος 10,3 εκατ. ευρώ, υπήρξε το κτήριο στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, όπου βρίσκονταν τα γραφεία της BNP Paribas. Με τις τιμές να αυξάνονται, οι Αργεντίνοι πούλησαν το ακίνητο προς 17,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7 εκατ. ευρώ περισσότερο, συγκριτικά με το τίμημα κτήσης.

Με σημαντική διαφορά προς τα πάνω, υπολογίζεται ότι πούλησε η εταιρεία και τα υπόλοιπα τρία ακίνητα, δηλαδή τα κτήρια στην οδό Καβαλιεράτου 7 στην Κηφισιά (4,4 εκατ. ευρώ), στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου στο Μαρούσι (5,1 εκατ.) και στις οδούς Κρήτης & Γραβιάς στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης (952,6 χιλ. ευρώ).

Η Grupo Dolphin με επικεφαλής τον Μάρκο Μαρσέλι Μιντλίν, έναν από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της Αργεντινής, είχε συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Alpha Bank το 2012. Αποτελεί, δηλαδή, γνώστη του εγχώριου επιχειρηματικού και οικονομικού γίγνεσθαι και στο πλαίσιο αυτό προχώρησε στην πώληση των τεσσάρων κτηρίων γραφείων.

Ενισχύεται η Trastor

Το deal με την Grupo Dolpin έρχεται μετά την επιστροφή της Trastor, για το 2018, σε ισχυρή κερδοφορία ύψους 2,7 εκατ. ευρώ. Πέρυσι, η εισηγμένη κατάφερε να αυξήσει και τα έσοδα από μισθώματα σε 5,5 εκατ. ευρώ από 4,1 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας συνολικά 13 νέες επενδύσεις. Υιοθετώντας μία επιθετική στρατηγική, η Trastor αποκτάει συνεχώς καινούργια ακίνητα, γεγονός που απεικονίζεται στην αξία του χαρτοφυλακίου της, η οποία διαμορφωνόταν σε μόλις 79,4 εκατ. ευρώ το 2017.

Το κενό, εξάλλου, που άφησε στην αγορά η συγχώνευση της Grivalia με την Eurobank διευκολύνει τις επενδυτικές κινήσεις των υπόλοιπων παικτών.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!