Χώρο για νέες κατοικίες σε οροφές σούπερ μάρκετ ψάχνουν οι Γερμανοί

Οταν η στέγη είναι δυσεύρετη και ακριβή στις δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι άνθρωποι επινοούν άλλες διεξόδους. Και αυτές μπορεί να είναι ένα διαμέρισμα σε κτίριο σούπερ μάρκετ ή ενός πολυώροφου πάρκινγκ, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle (DW). Και ιδού μία ζωντανή περιγραφή: σχεδόν δίπλα από τα αυτόματα μηχανήματα για την επιστροφή των μπουκαλιών στο σούπερ μάρκετ θα μπορούσε να βρίσκεται ένα πολυτελές διαμέρισμα με ξύλινο πάτωμα και ένα μεγάλο μπαλκόνι. Οπότε, εάν κατοικείς σε αυτό κι αδειάσει το ψυγείο σου, δεν χρειάζεται καθόλου να κουραστείς. Ούτε να βάλεις μπουφάν για να πεταχτείς στο σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου ακινήτων, στις οροφές των εκπτωτικών σούπερ μάρκετ θα μπορούσαν να κατασκευαστούν χιλιάδες κατοικίες. Ακόμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πολυώροφα πάρκινγκ και παλιά κτίρια γραφείων που θεωρούνται άχρηστα πλέον. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Pestel αυτή την περίοδο λείπουν περίπου μισό εκατομμύριο κατοικίες στη Γερμανία. Κάθε χρόνο θα έπρεπε να κατασκευάζονται 400.000 νέες κατοικίες. Πέρυσι, πάντως, κατασκευάστηκαν μόνον 300.000 κατοικίες. Αξίζει να αναφερθεί πως οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρατηρούνται στην περιοχή της Φρανκφούρτης, στο Ντίσελντορφ, στην Κολωνία, στο Μίνστερ, στο Πάντερμπορν, στο Αμβούργο, στο Βερολίνο, στο Μόναχο, στη Στουτγάρδη και στο Φράιμπουργκ. Στις πόλεις πλέον τα διαθέσιμα οικόπεδα είναι σπανιότατα. Πολλές φορές υπάρχουν τα χρήματα, τα δάνεια είναι ακόμα πολύ φθηνά, ωστόσο λείπει ο χώρος, όπου θα οικοδομηθεί μία κατοικία ή πολυκατοικία.

Εναλλακτικές

Επιστήμονες από το Πολυτεχνείο του Ντάρμσταντ μελέτησαν αεροφωτογραφίες, αναζητώντας ελεύθερο χώρο για την κατασκευή κατοικιών, όπως αναφέρει η DW. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αν αξιοποιηθούν καλύτερα οι ανοιχτοί χώροι στάθμευσης των σούπερ μάρκετ, τα μη χρησιμοποιούμενα γραφεία και οι οροφές των εκπτωτικών σούπερ μάρκετ θα εξοικονομηθούν περίπου 1,2 εκατομμύρια κατοικίες. Πάντως, δεν πρόκειται για κάτι καινοφανές. Είναι η ιδέα του «πάνω μένεις και κάτω ψωνίζεις και παρκάρεις». Ο δήμος του Βερολίνου μελέτησε 330 σημεία και κατέληξε στο συμπέρασμα πως θα μπορούσαν να κατασκευαστούν περίπου από 14.000 έως 36.000 κατοικίες. Το Lidl προχώρησε ήδη στην κατασκευή κατοικιών στην οροφή ενός υποκαταστήματος στο Βερολίνο και παρόμοια σχέδια έχει και το Aldi Nord, η επίσης γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Η τελευταία σχεδιάζει να χτίσει στη γερμανική πρωτεύουσα περίπου 2.000 κατοικίες, οι οποίες θα είναι έτοιμες μέχρι το 2020.

Παρόμοια σχέδια έχουν και άλλοι δήμοι, όπως για παράδειγμα στο Μόναχο, στη Φρανκφούρτη, στο Αμβούργο. Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνει στο σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle, υπάρχουν παραδείγματα διαμερισμάτων σε πολυώροφα πάρκινγκ. Ενα τέτοιο το βρίσκουμε ήδη στην Κολωνία, αν και χρειάστηκαν αρκετά χρόνια μέχρι να πάρουν άδεια από την πολεοδομία. Και δεν είναι μόνο σπίτια που θα μπορούσαν να χτιστούν στα μεγάλα οικόπεδα των σούπερ μάρκετ που χρησιμεύουν για πάρκινγκ. Στους ίδιους χώρους θα μπορούσαν να χτιστούν, επίσης, σχολεία ή νηπιαγωγεία. Εν κατακλείδι, όπως φαίνεται, οι πρωτότυπες και έξυπνες ιδέες, καθώς και ο σωστός σχεδιασμός μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης στέγης στη Γερμανία.


kathimerini.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!