Mobile World Congress 19: "Βουτιά" στην τεχνολογία με "πρωταγωνιστή" το 5G

Το περυσινό MWC ήταν γεμάτο με 5G και Internet of Things και προσπαθούσε να μαντέψει τι θα γίνει την επόμενη χρονιά στην τεχνολογία και που θα κινηθούν οι τάσεις του μέλλοντος.

Η επόμενη χρονιά λοιπόν ήρθε και όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, πριν ακόμα τo Mobile World Congress ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό, οι περυσινές προβλέψεις τελικά αποδεικνύονται μετριοπαθείς. Το 5G δεν είναι πια κάτι που θα έρθει στο μέλλον, είναι κάτι που ήδη μας χτυπάει την πόρτα και είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι είχαμε υπολογίσει.

Στο χώρο των κινητών, ο πόλεμος προβλέπεται ανελέητος και ήδη οι 2 μέρες που προηγήθηκαν του συνεδρίου δίνουν τον τόνο για μια πολύ δυναμική χρονιά γεμάτη με τεχνολογικές πρωτοπορίες.

Αναδιπλούμενα τηλέφωνα και 5G

Οι 3 από τις 4 κορυφαίες εταιρείες φρόντισαν τις μέρες πριν την έκθεση να παρουσιάσουν κινητά 5G όμως όσο σημαντικό και αν είναι αυτό, τελικά την παράσταση έκλεψαν 2 άλλες συσκευές, οι οποίες απευθύνονται σε περιορισμένο μεν κοινό όμως δείχνουν κάποιες από τις τάσεις που θα δούμε στο άμεσο μέλλον.

Μπορεί η Samsung να παρουσίασε πρώτη το Galaxy Fold, το αναδιπλούμενο κινητό της, όμως πριν περάσουν ελάχιστες μέρες, η "απάντηση" της Huawei με το Mate X ήταν αποστομωτική και σαρωτική. Ήδη ο ειδικός τύπος αλλά και οι καταναλωτές που πήραν μια εικόνα των δύο συσκευών, δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στην Huawei, η οποία κατάφερε και "γκρέμισε" μέσα σε 15 λεπτά, ότι έχτιζε η Samsung επί ένα χρόνο.

Ειδικά αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην Xiaomi η οποία παρουσίασε μια εξαιρετική συσκευή, το Mi MIX 3, "φορτωμένη" με κορυφαία τεχνολογία και χαρακτηριστικά σε απίθανα προσιτή τιμή, που την βάζει πολύ δυνατά στο παιχνίδι του κυνηγιού της Apple και τον εκτοπισμό της από την τρίτη θέση.

Οι δύο αυτές ανακοινώσεις έθεσαν τον τόνο για το φετινό MWC το οποίο θα επικεντρωθεί στο 5G, το Internet of Things, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Ασφάλεια των Δεδομένων.

Το 5G όπως είπαμε και στην αρχή δεν είναι πιά κάτι που θα έρθει στο μέλλον, δεν είναι κάτι που θα δούμε κάποτε, το 5G είναι ήδη εδώ και ήδη έχουν ξεκίνησε να παρουσιάζονται οι πρώτες συσκευές που το υποστηρίζουν. Τα κινητά έκαναν την αρχή και είναι λογικό γιατί τραβάνε πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας όμως αναμένουμε να δούμε στην φετινή έκθεση πολλές υλοποιήσεις.

Θα πει βέβαια κάποιος, συσκευές έχουμε, δίκτυο πότε θα έχουμε; Και αυτό θα έρθει σιγά σιγά και η ύπαρξη συσκευών θα πιέσει την κάλυψη του δικτύου.

Η ανάπτυξη του 5G και η ταχύτητα του θα δώσει μεγάλη ώθηση στο Internet of Things και τις εφαρμογές του σε όλο σχεδόν το φάσμα των δραστηριοτήτων και των πραγμάτων που είναι δίπλα μας είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. Από έξυπνα ψυγεία που επικοινωνούν μεταξύ τους και με τις άλλε συσκευές του σπιτιού και στο τέλος και με εμάς τους καταναλωτές, μέχρι αισθητήρες που καταγράφουν δεδομένα σε απομακρυσμένα χωράφια, όλα τα αντικείμενα θα πάρουν δύναμη και ταχύτητα από το 5G. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η φετινή έκθεση να είναι γεμάτη από πραγματικά προϊόντα και καινούργιες υλοποιήσεις, κάτι πέρα από τα περυσινά πειράματα και ευσεβείς πόθους.

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος των αυτοκινήτων

Το Mobile World Congress παραδοσιακά λειτουργεί και σαν μικρή έκθεση αυτοκινήτων, με πολλές εταιρείες να διαλέγουν την Βαρκελώνη για να παρουσιάσουν τεχνολογικές καινοτομίες στην αυτοκίνηση.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, το 5G και η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρουν φέτος στη σκηνή της Βαρκελώνης πολλά νέα μοντέλα και θα δώσουν τεράστια ώθηση στην αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτρική οδήγηση. Πως θα προχωρήσει ο χώρος του αυτοκινήτου από εδώ και πέρα; τι θα γίνει; Θα μπουν οι μεγάλες εταιρείες δυνατά στα χωράφια της Tesla; και αν μπουν θα αντέξει η Tesla; Θα μπορέσει να αντισταθεί στην επίθεση των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών οι οποίες "μυρίστηκαν" φρέσκια αγορά και τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Η αυτοκίνηση, με αφετηρία την Βαρκελώνη, αναμένεται να ξεκινήσει να αλλάζει από φέτος και ο δρόμος που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει δεν έχει καμία σχέση με αυτά που ξέρουμε μέχρι σήμερα

Άλλος ένας τομέας ο οποίος αν και δεν είναι καινούργιος, αναμένεται να "απογειωθεί" φέτος στην Βαρκελώνη είναι αυτός της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι πλατφόρμες της οποίας θα έχουν πια τις απαραίτητες ταχύτητες για να τρέξουν και να εξελιχθούν. Φέτος στην MWC αναμένουμε να δούμε σημαντικές και πολλές υλοποιήσεις τεχνητής νοημοσύνης, σχεδόν μια για κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Με τόσα στοιχεία από εκατομμύρια αισθητήρες, με εμπλοκή της τεχνολογίας σε κάθε κομμάτι της σύγχρονης ζωής, τα δεδομένα που συγκεντρώνονται είναι τεράστια και η ανάγκη για την ασφάλεια και την προστασία τους είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ. Φέτος στο MWC το θέμα της Ασφάλειας θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ η απόφαση των ρυθμιστικών αρχών και των κυβερνήσεων να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα του κόσμου, ή ο έλεγχος τους, δίνει βήμα σε δεκάδες εταιρείες να παρουσιάσουν τις λύσεις τους.

Επίσης αυτό που περιμένουμε να δούμε στην έκθεση που σε λίγο θα ανοίξει τις πύλες της είναι, εκτός από προϊόντα και υπηρεσίες που θα εκμεταλλεύονται τις νέες ταχύτητες. Επίσης, όλα αυτά τα έξυπνα δίκτυα θα πρέπει να έχουν από πίσω τους και πλατφόρμες για να "εργάζονται" για ένα σκοπό. Αυτοί οι σκοποί και οι τρόποι που θα εξυπηρετηθούν, επίσης θα έχουν τεράστιο ρόλο στην MWC 2019.

Εμείς από την μεριά μας είμαστε και πάλι εδώ στην Βαρκελώνη, για να μεταδώσουμε με κάθε λεπτομέρεια όλες τις εξελίξεις και να ενημερώσουμε για ότι συμβαίνει στον χώρος της τεχνολογίας.

του Ηλία Κούκουτσα
emea.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!