Στην αντεπίθεση η Huawei με ένα «φτερό αετού» αξίας 2.600 δολαρίων

«Φτερό αετού» χαρακτήρισε η κινεζική Huawei το νέο αναδιπλούμενο κινητό τηλέφωνό της, που αποκαλύφθηκε την Κυριακή, ενδεχομένως υπαινισσόμενη τις επιθετικές τακτικές και την ανοδική της πορεία σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Το πρωτοπόρο Mate X, που είναι συμβατό με δίκτυα 5ης γενιάς (5G), θέτει νέο ρεκόρ στις τιμές κινητών τηλεφώνων, καθώς αγγίζει τις 2.600 δολάρια. Με το συγκεκριμένο κινητό η Huawei προσπαθεί να ανατρέψει την εικόνα της, αφού αντιμετωπίζει κατηγορίες από την Ουάσιγκτον για κατασκοπεία και έχει ήδη αποκλειστεί από την αγορά των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να την αποκλείσουν από τους διαγωνισμούς ανάληψης για παροχή δικτύου 5G.

To αναδιπλούμενο Mate X της Huawei, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στο 2019, θα ανταγωνιστεί το μοντέλο των 1.980 δολαρίων, που αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα η Samsung. Τα δύο κινητά τηλέφωνα, που ξεδιπλώνονται και μετατρέπονται σε μικρά τάμπλετ έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά, με τη σημαντικότερη διαφορά ότι το τελευταίο μοντέλο της Huawei είναι πιο λεπτό. Εκτός από τον εντυπωσιακό σχεδιασμό που προσφέρουν, τα συγκεκριμένα κινητά είναι συμβατά με δίκτυα 5G. Η Huawei, που εμπλέκεται στην ανάπτυξη των εν λόγω δικτύων, υπόσχεται πολύ υψηλή ταχύτητα Ιντερνετ για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Υπό την πίεση της φθίνουσας ζήτησης των smartphones, που υποχώρησαν κατά 4,1% το 2018, οι εταιρείες παραγωγής πολυτελών τηλεφώνων ανταγωνίζονται κυρίως για να προσφέρουν μεγαλύτερη καινοτομία στον κλάδο και όχι για να βελτιώσουν τα ήδη εξαιρετικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σε αυτές τις τιμές δεν καθίστανται ελκυστικά στον μέσο καταναλωτή.

Tα προϊόντα και ο εξοπλισμός της Huawei έχουν αποκλειστεί από την αγορά των ΗΠΑ από το 2015. Παρ’ όλα αυτά, η κινεζική εταιρεία κατατάχθηκε τρίτη σε πωλήσεις smartphones το 2018. Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε πρόσφατα πως παρά τον αποκλεισμό της Huawei, η Αμερική χάνει τη μάχη όσον αφορά τις τεχνολογίες 5G. Ο ίδιος σχολίασε πως οι ΗΠΑ οφείλουν να ανακάμψουν στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, χτίζοντας τον ανταγωνισμό και όχι κυνηγώντας τον αποκλεισμό της τεχνολογίας. «Το μήνυμά του ήταν σαφές και σωστό», απάντησε την Κυριακή στην αποκάλυψη του νέου μοντέλου ο Γκούο Πινγκ, πρόεδρος της Huawei.

Στο μεταξύ, οι υποψίες για κατασκοπεία από την κινεζική εταιρεία δημιουργούν αμφιβολίες στους βρετανικούς παρόχους τηλεπικοινωνιών. Εξαιτίας της πίεσης που ασκούν οι ΗΠΑ, μεγάλες εταιρείες, όπως η Vodafone, που συνεργάζονται με τη Huawei στα δίκτυα 5G βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης από τη βρετανική κυβέρνηση για την ηλεκτρονική ασφάλεια, η οποία αναμένεται εντός δύο μηνών. Πρόσφατη έκθεση του βρετανικού ινστιτούτου μελετών Royal United Services καταλήγει στο ότι θα ήταν «αφελές» και «ανεύθυνο» να επιτραπεί στη Huawei πρόσβαση στη βρετανική αγορά. Αντιθέτως, το εθνικό κέντρο κυβερνοασφάλειας, που αποτελεί μέρος της υπηρεσίας ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων της Βρετανίας (GCHQ) υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα πως οποιοσδήποτε κίνδυνος τεθεί από την κινεζική εταιρεία θα είναι διαχειρίσιμος.


kathimerini.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!