ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: "Game changer" για την αγορά ηλεκτρισμού η νέα επένδυση

Είναι δεδομένο ότι η ενεργειακή μετάβαση σε ένα σύστημα πιο φιλικό στο περιβάλλον με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προϋποθέτει λιγότερες ανθρακικές μονάδες και περισσότερο φυσικό αέριο. Η υποχώρηση του λιγνίτη αναμένεται να δημιουργήσει κενό στο σύστημα, το οποίο θα κληθούν να καλύψουν μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες θα παίξουν ρόλο μονάδων βάσης αλλά και θα υποστηρίξουν με μεγαλύτερη ευελιξία την ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων, με εκπομπές ρύπων περίπου στο ένα τρίτο συγκριτικά με τις μονάδες λιγνίτη.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για την απόφαση που γνωστοποιήθηκε χθες από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η κατασκευή νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 660MW, με καύσιμο το φυσικό αέριο, για την οποία κατατέθηκε αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Στόχος του ομίλου είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής το 2020 και η μονάδα να λειτουργεί 36 μήνες μετά.

Σηματοδοτεί τη στρατηγική απόφαση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να παραμείνει ενεργή σε όλο το φάσμα του ενεργειακού μείγματος και των προϊόντων, αναφέρουν πηγές του ομίλου, οι οποίες επισημαίνουν την μακρά πορεία στις ΑΠΕ που έχει αναδείξει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε leader της αγοράς, αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί τον πρώτο ιδιώτη που επένδυσε στο φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα όμως ο όμιλος πέτυχε να προσελκύσει τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις, καθώς πλέον στο μετοχικό κεφάλαιο του Ήρωνα, δηλαδή της θυγατρικής που διαχειρίζεται τις συμβατικές μονάδες ηλεκτρισμού, συμμετέχουν δύο διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί η γαλλική Engie και η Qatar Petroleum.

Στο ελληνικό σύστημα πάντως από το 2009 και μετά δεν έχει υπάρξει νέα επένδυση στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο και το σύστημα είχε μείνει στάσιμο. Η απόφαση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως και άλλων μεγάλων παικτών της αγοράς, σηματοδοτεί το επενδυτικό comeback στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και συνεχίζει την έντονη επενδυτική δραστηριότητα: αυτή τη στιγμή ο όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 1300MW και θερμικών μονάδων περίπου 600MW, ενώ με την ολοκλήρωση του νέο εργοστασίου το 2023 θα διαθέτει 1250 MW θερμικά και 2000 MW ΑΠΕ, που σημαίνει ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο παραγωγής θα ξεπερνά τα 3GW.

Χαρακτηριστικά μονάδας

Η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για την οποία θα χρειαστεί να εργαστούν 500 άτομα στη φάση κατασκευής και 100 στη φάση λειτουργίας, θα είναι τοποθετημένη γεωγραφικά στην Κομοτηνή δηλαδή στο βόρειο σύστημα, εκεί δηλαδή που αναμένεται να προκύψουν το κύριο έλλειμμα του συστήματος, με τις επικείμενες αποσύρσεις των παλιών και ρυπογόνων εργοστασίων λιγνίτη. Ταυτόχρονα όμως η τοποθεσία προσφέρει εγγύτητα σε σημαντικές νέες πηγές προμήθειας, όπως ο αγωγός TAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία σε ανταγωνιστικό κόστος. Θα χρησιμοποιεί την πλέον σύγχρονη τεχνολογία και θα μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και σε συνθήκες έλλειψης φυσικού αέριου με ελαφρύ πετρέλαιο ντίζελ.

Το μήνυμα

Η απόφαση για τη νέα μεγάλη επένδυση σηματοδοτεί τη στρατηγική του ομίλου να είναι παρών στις ενεργειακές επενδύσεις, όπως έχει κάνει εδώ και χρόνια, στην πράσινη ενέργεια. Με βάση το εθνικό ενεργειακό σχέδιο που προβλέπει τη μέγιστη δυνατή διείσδυση των ΑΠΕ και τη σταδιακή μείωση της χρήσης του λιγνίτη, καταδεικνύονται οι νέες ανάγκες για μονάδες που θα χρησιμοποιούν το καύσιμο μετάβασης, δηλαδή το φυσικό αέριο. Η επόμενη μέρα της αγοράς θα περιλαμβάνει την καλύτερη δυνατή και αποδοτική χρήση του εθνικού καύσιμου του λιγνίτη, με μονάδες σύγχρονες, περιβαλλοντικά φιλικές και αποδοτικές, περισσότερες μονάδες φυσικού αερίου, στο οποίο καταγράφεται νέο επενδυτικό κύμα μετά τις τελευταίες επενδύσεις που έγιναν στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, μέγιστη δυνατή διείσδυση ΑΠΕ αλλά και σοβαρά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που μαζί με την ταχεία επέκταση των δικτύων θα βοηθήσουν στη μεγάλη διείσδυση των ανανεώσιμων.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι η απόφαση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δείχνει ότι η εγχώρια αγορά ενέργειας είναι από τους ελάχιστους τομείς που προσελκύει μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα, με την επένδυση για την κατασκευή της νέας μονάδας να εγκαινιάζει επενδυτικά το 2019.

Του Χάρη Φλουδόπουλου
capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!