Αυστηρά κριτήρια στην Κύπρο για την παροχή υπηκοότητας σε επενδυτές

Την υιοθέτηση πιο αυστηρών και αποτελεσματικών κριτηρίων όσον αφορά την παροχή κυπριακής υπηκοότητας σε επενδυτές, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ενδελεχή έλεγχο του κάθε αιτούντα ξεχωριστά από ανεξάρτητο διεθνή οίκο, την υποχρέωση διατήρησης βίζας Σένγκεν και τον αποκλεισμό όσων η αίτηση έχει απορριφθεί από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Επίσης, καθίσταται πλέον υποχρεωτική η συνεισφορά στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, καθώς και στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν στεγαστικά προγράμματα, κυρίως για προσιτή κατοικία για Κύπριους που έχουν ανάγκη.

Η Κύπρος επιτρέπει στους ξένους επενδυτές να γίνουν Κύπριοι (Ε.Ε.) πολίτες και να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο μέσω πολιτογράφησης. Η Κυπριακή υπηκοότητα μπορεί να αποκτηθεί μέσω επένδυσης ύψους 2 εκατομμυρίων € σε οικιστικά ακίνητα (η επένδυση μπορεί να είναι σε ένα ενιαίο ακίνητο ή σε χαρτοφυλάκιο). Οι γονείς του κύριου επενδυτή μπορούν να συμπεριληφθούν στην αίτηση με την προϋπόθεση ότι θα αγοράσουν μόνιμη κατοικία αξίας τουλάχιστον 500.000 €. Το ποσό αυτό μπορεί να προστεθεί στην κύρια επένδυση

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης παρουσιάζοντας τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ανέφερε ότι από το 2013 που ξεκίνησε το πρόγραμμα έχουν εγκριθεί 1.864 αιτήσεις επενδυτών για σκοπούς πολιτογράφησης, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 6,6 δισ. ευρώ.

Για την τριετία 2016-2019, η συνολική συμβολή του προγράμματος στην ανάπτυξη ανήλθε στο ένα 1,2% επί συνόλου δεκατριών ποσοστιαίων μονάδων, που είναι η ανάπτυξη στη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

ered.gr



Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!