Χρυσή Βίζα: Ποιοι και πόσοι επενδύουν και σε ποιες πόλεις;

Κατακόρυφη άνοδο παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η χορήγηση αδειών διαμονής σε επενδυτές από άλλες χώρες μέσω του προγράμματος Golden Visa. Οι άδειες διαμονής είναι πενταετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης και χορηγείται σε μη Ευρωπαίους πολίτες μέσω της αγοράς ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Από την αρχή της ισχύος του προγράμματος Golden Visa το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι αρκετά μεγάλο και αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο. Ο συνολικός αριθμός χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων, όπως μας δήλωσε ο κύριος Γρηγόρης Στεργιούλης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, από την έναρξή του προγράμματος ανήλθε σε 3.620. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013 με 21 άδειες κι από τότε υπάρχει διαρκής αύξηση, 444 το 2014, 949 το 2015, 1.532 το 2016, 2.493 το 2017 και 3.620 άδειες έως τις 30 Νοεμβρίου του 2018. Αν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν και τα μέλη των οικογενειών των επενδυτών στα οποία χορηγήθηκε άδεια διαμονής φτάνουμε στα 9.756 άτομα. Το κλίμα που επικρατεί στην αγορά δείχνει πως θα υπάρχει ανάλογη άνοδος και τα επόμενα χρόνια.

Η προέλευση των επενδυτών, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναδεικνύει πρωταθλήτρια την Κίνα με 1945 αγοραστές κι ακολουθούν Ρωσία 423, Τουρκία 384 ,Λίβανος 119, Αίγυπτος 119, Ουκρανία 81 ,Ιράν 79, Ιράκ 76 ,Ιορδανία 65, Συρία 55, Άλλες χώρες 274.

Ότι αφορά τις πόλεις στις οποίες απέκτησαν ακίνητα οι 3620 ξένοι επενδυτές στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αθήνα με 1143 κι ακολουθούν Πειραιάς 968, Παλλήνη 644, Πολύγυρος 198, Χανιά 139, Θεσσαλονίκη 120, Ερμούπολη 64, Κέρκυρα 60, Κόρινθος 51, Λευκάδα 36, Άλλες περιοχές 197.

Το πρόγραμμα Golden Visa έχει συμβάλει καθοριστικά στην άνοδο της κτηματαγοράς στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Enterprise Greece η εθνική οικονομία έχει ωφεληθεί ουσιαστικά καθώς έχουν εισρεύσει ξένα κεφάλαια της τάξεως του 1 δις ευρώ. Πέραν των κεφαλαίων σημαντική είναι και η συνεισφορά των επενδυτών, των οικογενειών καθώς και των επισκεπτών τους μέσα από τη δαπάνη για την κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στη χώρα μας, αν ληφθεί υπόψη η οικονομική τους επιφάνεια και ο ανάλογος τρόπος ζωής τους. Επίσης, πρέπει να συνυπολογιστεί και το όφελος που προκύπτει από υπηρεσίες διαχείρισης και συντήρησης των ακινήτων αυτών, αλλά και από τα δημοσιονομικά οφέλη από τους αναλογούντες φόρους.

Το πρόγραμμα Golden Visa δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν οι ύποπτες συναλλαγές .

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας της κατά το χρόνο κτήσης της καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών, καθορίζεται σε 250.000 ευρώ και καταβάλλεται ολοσχερώς κατά την υπογραφή του αντίστοιχου συμβολαίου. Το δε τίμημα καταβάλλεται στο σύνολό του με δίγραμμη τραπεζική επιταγή σε λογαριασμό του δικαιούχου που τηρείται σε τραπεζικό ίδρυμα το οποίο λειτουργεί στην Ελλάδα ή με μεταφορά πίστωσης σε λογαριασμό του δικαιούχου ο οποίος τηρείται σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Του Γιώργου Δημοσθένους
businessnews.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!