Θέλουν κόφτη στα "ψηλά" κτήρια κοντά στην Ακρόπολη

Τους όρους δόμησης στο Κουκάκι και την περιοχή Μακρυγιάννη επιδιώκει να ελέγξει το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε μία προσπάθεια ανταπόκρισης στις αντιδράσεις που κάνουν λόγο για άναρχη δόμηση πέριξ του Ιερού Βράχου.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η γενική γραμματεία χωρικού σχεδιασμού και αστικού περιβάλλοντος, προχώρησε στη σύσταση ομάδας εργασίας, που θα συνεργαστεί με το υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Αθήνας, με στόχο την επανεξέταση των όρων δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλει την Ακρόπολη και ιδίως της περιοχής Μακρυγιάννη-Κουκάκι.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος, παρότι υπαγορεύεται, εμμέσως, από τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο της Αθήνας Ν. Ηλιόπουλο που έχει κάνει λόγο για άναρχη δόμηση, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα "χαρτιά”.

Όχι μόνο επειδή στις συνοικίες πέριξ της Ακρόπολης δεν υπάρχει, πλέον, ούτε για δείγμα ελεύθερος, προς δόμηση, χώρος, αλλά κυρίως διότι η κατάρτιση του απαιτούμενου Προεδρικού Διατάγματος αποτελεί μία ιδιαίτερα χρονοβόρος διαδικασία. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα πιθανά ευρήματα της ομάδας εργασίας του υπουργείου Περιβάλλοντος θα χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να καταρτιστεί πολεοδομική μελέτη με τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης της περιοχής.

Η συγκεκριμένη μελέτη, αφότου τεθεί σε διαβούλευση, θα πρέπει να εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα, με πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος, και να συνοδευθεί με σειρά εγκρίσεων και γνωμοδοτήσεων από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και πολυάριθμες αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα.

Με άλλα λόγια, η διαδικασία της επιβολής "κόφτη” στα ψηλά κτήρια, ήτοι η διαμόρφωση ηπιότερων όρων δόμησης και ανώτατου ύψους κτηρίων, κοντά στον Ιερό Βράχο, είναι καταδικασμένη να μην ολοκληρωθεί ποτέ.

Τα έργα

Αυτή τη στιγμή, στην περιοχή της Ακρόπολης λιγοστά είναι τα κτήρια που αναπτύσσονται "από το μηδέν”, καθώς η πλειονότητα αυτού του είδους των αναπτύξεων αφορά την αλλαγή χρήσης υφιστάμενων επαγγελματικών κτηρίων σε κατοικία. Στις ολιγάριθμες αυτές περιπτώσεις ανήκει το, υπό κατασκευή, ξενοδοχείο 10 ορόφων στην οδό Φαλήρου 5, που ανήκει στην Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, και αναμένεται να λειτουργήσει το προσεχές καλοκαίρι. Η εταιρεία απέκτησε το ακίνητο, που βρίσκεται σε οικόπεδο 763 τ.μ., το 2016, με τις εργασίες κατασκευής του κτηρίου 10 ορόφων να ξεκινούν το πρώτο εξάμηνο του 2017. Ένα ακόμη ξενοδοχείο αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται το προσεχές διάστημα στην περιοχή, αλλά θα προκύψει από την ανακατασκευή υφιστάμενου διατηρητέου κτηρίου.

Στις τελευταίες…αφίξεις ανήκει και κτήριο ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στην Λεωφόρο Συγγρού στην Αθήνα, επένδυση που υλοποιούν επιχειρηματίες του κλάδου των τροφίμων. Μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού έχουν αγοράσει πενταώροφο κτήριο γραφείων με κατάστημα στο ισόγειό του, το οποίο θα αποκτήσει χρήση κατοικίας, θα αναδιαρρυθμιστεί εσωτερικά και θα αλλάξει η όψη του. Στο ακίνητο, που παρέμενε κενό το τελευταίο διάστημα, στεγάζονταν εταιρείες παροχής υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και υγείας.


Του Δημήτρη Δελεβέγκου
capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!