Χρηματιστήριο Αθηνών: Πρωτοβουλία για την προσέλκυση νέων καινοτόμων εταιρειών

Στην ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών με στόχο την ενδυνάμωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς υλοποιεί το τελευταίο διάστημα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο επίκεντρο βρίσκεται το πρόγραμμα Roots που αποτελεί μια πρωτοβουλία ανάδειξης των αναπτυξιακών προοπτικών καινοτόμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) με βασικό στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση μέσω της κεφαλαιαγοράς.

Η πλατφόρμα προετοιμασίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την άντληση κεφαλαίων από την κεφαλαιαγορά είναι ήδη ενεργή και μέσα στο μήνα εκπνέει η προθεσμία υποβολής αίτησης. Στη συνέχεια οι επιτροπές αξιολόγησης θα αξιολογήσουν τις αιτήσεις και εντός ενός μηνός θα προκύψουν οι εταιρείες - καινοτόμες ΜμΕ με αναπτυξιακό δυναμικό και προοδευτική διαχείριση - που θα συμμετάσχουν στο Roots.

Η πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο και με την υποστήριξη του Global Federation of Competitiveness Councils (GFCC), και του Υπουργείου Εξωτερικών, θα κινητοποιήσει βασικούς συντελεστές του οικοσυστήματος των κεφαλαιαγορών ώστε να υποστηριχθεί χρηματοδοτικά ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό οικοσύστημα στην Ελλάδα.

Όπως εξηγούν στελέχη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το πρόγραμμα Roots καλύπτει κλάδους της ελληνικής οικονομίας που έχουν δυνατές προοπτικές ανάπτυξης στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του παραγωγικού ιστού της παγκόσμιας οικονομίας, μεταξύ των οποίων η ενέργεια, ο τουρισμός, τα logistics, το ICT, η πρωτογενής παραγωγή, το fintech, τα τρόφιμα κ.α.

Για να ενταχθούν στο Roots οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν υφιστάμενο προϊόν ή υπηρεσία, έδρα ή βασική λειτουργία στην Ελλάδα, να δίδουν έμφαση στην καινοτομία, δυνατότητα κλιμάκωσης και ανάπτυξης και να αποτελούν μια ελκυστική επενδυτική πρόταση που μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον επενδυτών

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι επιλεγμένες εταιρείες θα ενημερωθούν για το ποιες από τις επιλογές χρηματοδότησης που προσφέρονται μέσω της κεφαλαιαγοράς είναι οι πλέον κατάλληλες. Παράλληλα θα λάβουν καθοδήγηση από έμπειρα στελέχη των Corporate Champions του προγράμματος (μεταξύ των οποίων της ΕΤΕ , ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, Ελληνικός Χρυσός, Παπαστράτος, ΤΕΜΕΣ, Τιτάν, Τράπεζας Πειραιώς) και των Advisory Partners (Grant Thorton, Deloitte). Η Ελληνική Ένωση CFA συμμετέχει στο πρόγραμμα ως Training Partner.

Λειτουργώντας υποστηρικτικά στο πρόγραμμα Roots, προ ημερών υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, της ΕBRD και του Χ.Α. για την εφαρμογή του νέου Προγράμματος Προετοιμασίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ("SME Pre-Listing Support Programme") που θα παρέχει εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες προς ΜμΕ που επιθυμούν να εισαχθούν στο ΧΑ.

Παράλληλα, την ερχόμενη Τετάρτη θα υπογραφεί Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, με αντικείμενο την πραγματοποίηση δράσεων και ανάληψη πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τους τομείς της οικονομίας και της κεφαλαιαγοράς.

Του Νίκου Χρυσικόπουλου
capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!