Τα 6 νέα μεγάλα οδικά έργα της επόμενης πενταετίας

Τα οδικά έργα τα τελευταία χρόνια τα ξορκίζουμε. Κάτι τα μεγάλα προβλήματα με τα έργα στους 5 αυτοκινητόδρομους, κάτι η κρίση, κάτι η στροφή προς τις σιδηροδρομικές μεταφορές με Ευρωπαϊκή εντολή, όλα μαζί έκαναν τα οδικά έργα να φαντάζουν ότι μας "τέλειωσαν".

Στην Ελλάδα του 2019 όμως ο σχεδιασμός για οδικά έργα, ζει και βασιλεύει. Ποιος είπε πως με την ολοκλήρωση των έργων στους αυτοκινητόδρομους ξεμπερδέψαμε για πολλά χρόνια από τα μεγάλα οδικά έργα;

Νέες γενιές έργων έρχονται και μάλιστα άμεσα προκειμένου το οδικό σύνδρομο του σύγχρονου Έλληνα να μείνει ικανοποιημένο. Πέρα όμως από αυτό θα καλύψει σημαντικές ανάγκες σε περιοχές της χώρας που σήμερα δεν έχουν καλή οδική κάλυψη και στερούνται των οδικών υποδομών που έχουν ή πρόκειται να αποκτήσουν άλλες περιοχές της χώρας.

Σήμερα το ypodomes παρουσιάζει τα 6 μεγαλύτερα φιλόδοξα πλάνα για τα οδικά έργα που θα μας συντροφεύσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

1. ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ (ΕΚΤΙΜΗΣΗ 1,5ΔΙΣ.ΕΥΡΩ)

Πρόκειται για τις πολυσυζητημένες επεκτάσεις που έχουν γίνει θέμα από το 2004 αρκετές φορές και κάθε φορά με διαφορετικό αντικείμενο. Στην παρούσα φάση μιλάμε για την οδική και σιδηροδρομική επέκταση προς Ραφήνα και Λαύριο, την αστική σήραγγα Κατεχάκη-Λ.Βουλιαγμένης και την επέκταση της Λ.Κύμης. Το κόστος είναι μεγάλο και σίγουρα είναι το κορυφαίο μελλοντικό έργο οδικών υποδομών της χώρας.

2. ΒΟΑΚ (1,4δισ.ευρώ)

Εδώ δεν μιλάμε για ένα μελλοντικό πλάνο. Διπλός διαγωνισμός στην πρώτη του φάση. Με τις μεθόδους της παραχώρησης και του ΣΔΙΤ φιλοδοξεί να μεταμορφώσει την σημερινή καρμανιόλα που συνδέει τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του νησιού, μαζί με το σχεδόν υπό κατασκευή Αεροδρομίο του Καστελίου. Στόχος είναι να έχουμε ανάδοχο το 2020 και να ολοκληρωθεί μέχρι το 2024.

3. ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ 300.000.000

Πρόκειται για το γνωστό αυτοκινητόδρομο, συνέχεια της Ολυμπίας Οδού που μοιράστηκε σε 8 εργολαβίες. Τώρα είμαστε λίγο πριν την κύρωση στη Βουλή για να ξεκινήσουν τα έργα που θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2022. Εργολαβίες με ιδιαιτερότητες που θα δοκιμάσει τις αντοχές του τεχνικού κλάδου γιατί θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους 4 διαφορετικά σχήματα σε ένα δημόσιο έργο.

4. ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΚΑΚΑΒΙΑ 280.000.000

Είναι ο αυτοκινητόδρομος συνέχεια της Ιόνιας Οδού. Σημαντικός δρόμος που καταλήγει στα σύνορα με Αλβανία και ολοκληρώνει το οδικό πλέγμα της Ηπείρου. Θα μπει στην επέκταση της Ιόνιας Οδού, θα γίνει ως δημόσιο έργο; θα γίνει η ντρίμπλα και θα υλοποιηθεί ως ΣΔΙΤ; ερωτήματα που προς το παρόν δεν έχουν απάντηση.

5. ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (ΝΕΑ ΛΑΜΨΑΚΟΣ-ΨΑΧΝΑ) 180.000.000

Εξαγγέλθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Η παρούσα το έχει ωριμάσει, η χρηματοδότηση κλείδωσε, αναμένονται και οι απαλλοτριώσεις για να το δούμε να δημοπρατείται. Πότε; φέτος λένε αυτοί που ξέρουν. Θα είναι φέτος; Για να δούμε. Σαν έργο πάντως θα αναβαθμίσει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας στην Εύβοια που έχει ένα από τα χειρότερα οδικά δίκτυα σε όλη τη χώρα και παρότι είναι κοντά στην Αθήνα, η νησιωτικότητα τα κάνει και απομονωμένα.

6.ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ-ΤΣΑΚΩΝΑ 150.000.000

Μελλοντικό έργο που πλέον περισσότερο ταιριάζει ως παρακλάδι του Μορέα παρά ως η νότιο-δυτική απόληξη της Ολυμπίας. Άλλωστε θα καταλήγει σε ανισόπεδο κόμβο ένωσης με τον αυτοκινητόδρομο προς Καλαμάτα και Σπάρτη. Η υλοποίηση του μακριά ακόμα αλλά ήδη συζητείται ως επέκταση του δικτύου του Μορεά.


Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!