Τα 5+5 μεγαλύτερα deals του 2018 σε παγκόσμιο επίπεδο

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι οι εταιρείες της Κίνας προσελκύουν τεράστια ποσά ενώ σε γενικές γραμμές η τάση είναι να παραμένουν ιδιωτικές για περισσότερο καιρό. Βέβαια είδαμε αρκετά μεγάλα Exits το 2018 ενώ το 2019 αναμένονται μερικά ακόμα, μέσω IPO, από εταιρείες όπως οι Lyft, Uber και AirBnB.

Επενδύσεις VC

1. Ant Financial- 14 δισεκατομμύρια δολάρια Σειρά C τον Ιούνιο – Κίνα (εκτιμώμενη αξία 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Η κινεζική εταιρία fintech, spin off της Alibaba το 2014, έγραψε ιστορία και πήρε την πρώτη θέση όσον αφορά τις συμφωνίες VC. Στη χρηματοδότηση ηγήθηκε η Warburg Pincus ενώ άλλοι επενδυτές περιλάμβαναν τις GIC, Silver Lake και Temasek.

2. Juul – 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο – Αμερική (38 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμώμενη αποτίμηση).

Ηλεκτρονικά τσιγάρα σε pods. Η Altria απέκτησε μερίδιο 35% στη Juul για 12,8 δισ. Δολάρια. Οι άλλοι υποστηρικτές της εταιρείας περιλαμβάνουν μεγάλα hedge funds και θεσμικούς επενδυτές όπως οι Darsana Capital Partners, Fidelity Investments και Tiger Global.

3. Didi Chuxing – 4,6 δισ. δολ. χρηματοδότηση το Φεβρουάριο – Κίνα (εκτιμώμενη αξία 56 δισ. δολ.).

Ο μεγάλος παίκτης στο χώρο του ridesharing στην Ασία. Η SoftBank είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της εταιρείας και συμμετείχε σε αυτό το τελευταίο γύρο μαζί με την Toyota και άλλους επενδυτές.

4. Weltmeister – 3,18 δισ. δολ. χρηματοδότησης τον Απρίλιο – Κίνα (η αποτίμηση δεν είναι διαθέσιμη).

Η επιχείρηση έχει την έδρα της στη Σαγκάη και κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η Sequoia Capital China, η Baidu Ventures και η Envision Energy συμμετείχαν στον γύρο. Το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα της Weltmeister βγήκε στην παραγωγή τον Μάρτιο.

5. Pinduoduo – 3 δισ. δολ. – Σειρά C τον Απρίλιο – Κίνα (εκτιμώμενη αποτίμηση 15 δισ. δολ.)

H Tencent οδήγησε το γύρο 3 δισ. Δολαρίων της Pinduoduo, ο οποίος περιλάμβανε επίσης τη συμμετοχή των εταιρειών Sequoia και 2020 Ventures. Η εταιρεία, η οποία παρέχει μια πλατφόρμα εκπτώσεων από την Κίνα, δεν είχε μόνο έναν από τους μεγαλύτερους γύρους του έτους, αλλά κατέλαβε θέση στις πέντε πρώτες εξόδους, κάνοντας το δημόσιο ντεμπούτο της με αξία 19,4 δισ. Δολαρίων τον Ιούλιο.

6. ByteDance – 3 δισ. δολ. -Σειρά D τον Οκτώβριο – Κίνα (εκτιμώμενη αποτίμηση 75 δισ. δολ.).

Η μητρική εταιρεία πίσω από το δημοφιλές κινεζικό app ειδήσεων Toutiao είναι σήμερα η πλέον πολύτιμη εταιρεία που υποστηρίζεται από VC στον κόσμο με αποτίμηση 75 δισ. Δολαρίων. Η επιχείρηση λέγεται ότι σχεδιάζει μια δημόσια εγγραφή το 2019.

VC Exits

1. Meituan-Dianping IPO – 48,6 δισ. δολ. προ-αποτίμηση το Σεπτέμβριο – Κίνα

Marketplace για την παραγγελία τροφίμων και άλλων αγαθών on-demand κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των εξόδων VC το 2018. Υποστηριζόμενη από επενδυτές όπως οι Tencent και Sequoia, η επιχείρηση σήκωσε περίπου 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο δημόσιο ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κόνγκ.

2. Xiaomi Technology IPO – 43,7 δισ. δολ. προ-αποτίμηση τον Ιούλιο – Κίνα

Ο κινέζος κατασκευαστής smartphone έκανε το δημόσιο ντεμπούτο του στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, συγκεντρώνοντας περίπου 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η IPO αξιολόγησε την εταιρεία σε περίπου 48,4 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ χαμηλότερη από την φημολογούμενη προσδοκία των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

3. Spotify – 29,5 δισ. δολ. προ-αποτίμηση αξίας τον Απρίλιο – Σουηδία

Το ντεμπούτο της Spotify στο NYSE ήταν ένα από τα πιο αναμενόμενα του 2018.

4. Pinduoduo – προκαταρκτική αποτίμηση ύψους 19,4 δισ. δολ. τον Ιούλιο – Κίνα

Η κινεζική πλατφόρμα για online εκπτώσεις φέρεται να συγκέντρωσε περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο δημόσιο ντεμπούτο της.

5. Flipkart, 16 δισ. δολ. εξαγορά τον Αύγουστο – Ινδία

Η Walmart απέκτησε το 77% της Flipkart, η οποία τρέχει μια μεγάλη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου επικεντρωμένη στην Ινδία, για 16 δισεκατομμύρια δολάρια. Ιδρύθηκε το 2007 έχει έδρα το Μπανγκαλόρ και υποστηρίχθηκε από τις Accel, DST Global και SoftBank, μεταξύ άλλων.

startupper.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!