Πώς μια 27χρονη έχτισε μια startup αξίας 1 δισ. δολαρίων

Η πορεία της Zilingo Pte για να γίνει μια πλατφόρμα μόδας με αποτίμηση που προσεγγίζει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014, όταν η Ankiti Bose, τότε αναλύτρια της Sequoia India, συζυτούσε με έναν γείτονα σε ένα πάρτι στην ινδική τεχνολογική πρωτεύουσα Bengaluru.

Η Bose, τότε 23 ετών, και ο Dhruv Kapoor, ένας 24χρονος μηχανικός λογισμικού, γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι είχαν συμπληρωματικές δεξιότητες και παρόμοιες φιλοδοξίες να δημιουργήσουν τη δική τους startup. Τέσσερις μήνες αργότερα είχαν εγκαταλείψει τη δουλειά τους και ο καθένας είχε βάλει τις αποταμιεύσεις των 30.000 δολαρίων για να ιδρύσουν την Zilingo, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που επιτρέπει σε μικρούς εμπόρους στη Νοτιοανατολική Ασία να αναδειχθούν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη ανέφερε ότι συγκέντρωσε 226 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές όπως η Sequoia Capital και η Temasek Holdings Pte. Η τελευταία χρηματοδότηση αποτιμά την Zilingo στα 970 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Αυτό κάνει την 27χρονη Bose μεταξύ των νεώτερων γυναικών επικεφαλής στελεχών που ηγούνται μια startup τέτοιου μεγέθους της στην Ασία.

Οι γυναίκες ιδρυτές παραμένουν ένα σπάνιο φαινόμενο στον παγκόσμιο χάρτη των startups. Από τις 239 νεοσύστατες επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια ανά τον κόσμο αξίας τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, μόνο οι 23 έχουν ιδρυτή γυναίκα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Pitchbook τον Μάιο του περασμένου έτους.

"Ήμασταν μια χούφτα ανθρώπων στα 20-κάτι τους με τίποτα άλλο εκτός από αυτό το όνειρο και αποφασίσαμε να το κυνηγήσουμε", λέει η Bose.

Online αγορές

Ο Bose είναι τώρα μέλος μιας ομάδας ιδρυτών στη Νοτιοανατολική Ασία που αξιοποιούν την ταχεία υιοθέτηση των smartphones και την αύξηση των εισοδημάτων της περιοχής. Οι αγορές στο διαδίκτυο στην περιοχή έφθασαν τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, σύμφωνα με έκθεση της Google και του Temasek και ναμένεται να υπερβούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.

Η Zilingo ανακοίνωσε έσοδα ύψους 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων το έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2017, από περίπου 434.000 δολάρια από την έναρξη λειτουργίας της μέχρι τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη κατάθεση της εταιρείας με ρυθμιστές της Σιγκαπούρης. Τα έσοδα αυξήθηκαν 12 φορές το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2018 και τετραπλασιάστηκαν την περίοδο Απριλίου-Ιανουαρίου, σύμφωνα με την εταιρεία. Ο Kapoor κατέχει τον τίτλο του επικεφαλής της τεχνολογίας.

Η εταιρεία ξεκίνησε βοηθώντας τους μικρούς εμπόρους να πουλήσουν στους καταναλωτές και έκτοτε επεκτάθηκε σε νέες περιοχές. Καθώς οι ιδρυτές ασχολήθηκαν με χιλιάδες μικρούς πωλητές, συνειδητοποίησαν ότι πολλοί δεν είχαν πρόσβαση στην τεχνολογία, το κεφάλαιο και τις οικονομίες κλίμακας.

Έτσι, επεκτάθηκαν, αναπτύσσοντας λογισμικό και άλλα εργαλεία που επιτρέπουν στους πωλητές να έχουν πρόσβαση σε εργοστάσια από το Μπαγκλαντές μέχρι το Βιετνάμ και τους βοηθούν επίσης στις διασυνοριακές αποστολές και στη διαχείριση αποθεμάτων. Από το 2018, η Zilingo έχει επίσης συνεργαστεί με εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας για την παροχή κεφαλαίου σε μικρούς πωλητές, ώστε να μπορούν να αγοράζουν πρώτες ύλες για την παραγωγή αγαθών.



Οι καταχωρήσεις στην πλατφόρμα παρέχονται δωρεάν, με την εταιρεία να χρεώνει προμήθεια μεταξύ 10% και 20% επί των παραγγελιών.

Μγαλωμένη στην Ινδία, η δουλειά του πατέρα της Bose ως μηχανικός σε μια κρατική εταιρεία πετρελαίου ανάγκαζε την οικογένεια να κινείται συνεχώς όταν ήταν η ίδια παιδί, εκθέτοντάς την σε διαφορετικούς πολιτισμούς και γλώσσες μέσα στη χώρα. Η μητέρα της εγκατέλειψε την καριέρα της ως καθηγήτρια πανεπιστημίου και αφιέρωσε το χρόνο της στη διδασκαλία της μοναχοκόρης της στο σπίτι. Η Bose διακρίθηκε ως φοιτήτρια, σπούδασε μαθηματικά και οικονομικά, και τελικά κατέκτησε μια πολυπόθητη θέση στη συμβουλευτική McKinsey & Co. στην Ινδία, η οποία καλύπτει την αναπτυσσόμενη τεχνολογία της Ινδίας, τον τομέα των μέσων ενημέρωσης και την τηλεπικοινωνία.

Πήρε ένα υπολογισμένο ρίσκο με τη δημιουργία της Zilingo, λέει η ίδια. Καθώς εργαζόταν για την Sequoia Capital India, είδε μια τεράστια ευκαιρία να οικοδομήσει τη δική της επιχείρηση.

"Συνέχισα να σηκώνω με το χέρι μου και να λέω 'Διδάξτε τα πάντα', λέει η Bose για τα χρόνια της πριν την ίδρυση της startup. "Δούλευα 18 ώρες την ημέρα επειδή ήταν πολύ διασκεδαστικό".

newmoney.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!