Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το Θριάσιο Νο 2

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον φαίνεται να συγκεντρώνει το έργο, που θα πραγματοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για τη διαχείριση, αξιοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και του Σταθμού Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ). Πρόκειται για ακίνητο εμβαδού 1.650 στρεμμάτων, γνωστό και ως Θριάσιο 2, με τον ΟΣΕ να έχει την αποκλειστική διαχείριση, αξιοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση του ΕΣΣΣΔΙ, καθώς και όλων των κτισμάτων που βρίσκονται επί του ακινήτου ιδιοκτησίας του στο Θριάσιο Πεδίο, όπως προβλέπει πρόσφατη τροπολογία.

Οι ενδιαφερόμενοι

Ο ΟΣΕ θα ελέγχει ποσοστό στην εταιρεία που θα συσταθεί, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, με αντικείμενο τη διαχείριση και εκμετάλλευση του Θριάσιου 2. Ωστόσο, ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο διαχειριστής της σιδηροδρομικής υποδομής, δεν θα διαθέτει πλειοψηφικό-αλλά "σημαντικό"- ποσοστό στην εταιρεία που θα συσταθεί από κοινού με τον ιδιώτη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό του ΟΣΕ στην εταιρεία θα προσδιοριστεί μέσω των προσφορών των υποψήφιων σχημάτων. Ωστόσο, το μόνο βέβαιο είναι ότι είναι πρώιμο για να προσδιοριστεί το ποσοστό του ΟΣΕ στην εταιρεία διαχείρισης του Θριάσιου 2, δεδομένου ότι θα απαιτηθούν, βάσει του καλού σεναρίου, πολλοί μήνες, ωσότου ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος, ο διαγωνισμός για το ΣΔΙΤ εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, με την περίληψη της δημοπράτησης να εκδίδεται την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα της Ε.Ε. Θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος και στη συνέχεια η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, με τις πληροφορίες της αγοράς να θέλουν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Goldair να είναι μερικές μόνο από τις εταιρείες που θα δώσουν "το παρών".

Εξάλλου, η Goldair κοινοπρακτικά με την EΤΒΑ ΒΙΠΕ έχουν πάρει την 60ετή παραχώρηση, του γειτονικού στο Θριάσιο 2 ακινήτου (588 στρέμματα), όπου θα κατασκευαστούν συνολικά 240.000 τ.μ. στεγασμένων αποθηκευτικών χώρων.

Ο διαγωνισμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου, βάσει της δεσμευτικής για το ελληνικό Δημόσιο προθεσμίας της Κομισιόν ώστε να αποφευχθεί η επιστροφή κοινοτικών κονδυλίων 235 εκατ. ευρώ, κάτι που θεωρείται αδύνατο. Γι’ αυτό, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία άτυπη παράταση της δεσμευτικής ημερομηνίας. Εξάλλου, "το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, θα έπρεπε, έως τα τέλη Μαρτίου, να έχει αποπερατωθεί, αλλά ακόμη οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει" σημειώνουν.

Σε κάθε περίπτωση, για το Θριάσιο 2 φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, επειδή είναι, σχεδόν, με το "κλειδί στο χέρι", διαθέτοντας τις αποθήκες Κ1 και Κ2 (συνολικού εμβαδού 56.000 τ.μ.) και ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή. Ο ανάδοχος θα αναλάβει να ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευαστεί στο παρελθόν, υλοποιώντας χώρους εναπόθεσης φορτίων, χώρους τελωνείου και γραφεία, επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους αποθήκευσης, αλλά και την προμήθεια των γερανογέφυρων κτλ. Η αρχική επένδυση για το Θριάσιο 2 τοποθετείται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.


Του Δημήτρη Δελεβέγκου
capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!