Επενδύσεις €100 εκατ. θέλει γαλλικό fund στο τουριστικό real estate

Στο στόχαστρο γαλλικού fund για επενδύσεις, σε πρώτη φάση, ύψους 100 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχειακά projects, είτε πρόκειται για υφιστάμενα ξενοδοχεία είτε ακόμη και για νέα έργα βρίσκεται η χώρα μας, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά το ισχυρό ενδιαφέρον που έχει δημιουργήσει η άνοδος του τουρισμού τα τελευταία χρόνια.

Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι δημοφιλείς, τουριστικά προορισμοί και με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα εντάσσεται πλέον στις πιο «ώριμες» τουριστικά αγορές. Το εν λόγω fund διαχειρίζεται αυτή την στιγμή κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ επενδεδυμένα στον τομέα της φιλοξενίας, με στόχο τον διπλασιασμό τους σε ορίζοντα πενταετίας.

Η Ελλάδα είναι μαζί με τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ιταλία στους επενδυτικούς στόχους για ξενοδοχεία που θα είναι κάτω από τη διαχείριση γνωστών αλυσίδων.

Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα του τουρισμού επιβεβαίωσαν χθες και οι επιτελείς της Horwath HTL, της διεθνούς εταιρείας συμβούλων με εξειδίκευση στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο που έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω του δικτύου της ΣΟΛ Crowe, της γνωστής εταιρείας στον τομέα των ελεγκτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. «Το διεθνές δίκτυο περιλαμβάνει 47 γραφεία και πάνω από 250 συμβούλους σε 37 χώρες μέχρι σήμερα και η Ελλάδα είναι η 38η όπου ξεκινά να δραστηριοποιείται η εταιρεία. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει πάνω από 20.000 έργα διεθνώς στον τουρισμό και η ειδοποιός διαφορά είναι ότι εξειδικεύεται στον τομέα της φιλοξενίας και δεν παρέχει υπηρεσίες σε άλλους τομείς», ανέφερε ο κ. Ξενοφών Πετρόπουλος, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Horwath HTL.

Ακριβώς η ανάγκη για εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα του τουρισμού ήταν από τις βασικές αιτίες για την άφιξη της Horwarth στην Ελλάδα: «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον επενδυτών που θέλουν να έρθουν στη χώρα και αναζητούν αυτή την στιγμή ειδικότερα, τις κατάλληλες ευκαιρίες και τους προορισμούς προκειμένου να επενδύσουν. Οι περισσότεροι είναι επενδυτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση (π.χ. Γαλλία, Γερμανία) και τη Ρωσία, ενώ πιο μεμονωμένο είναι το ενδιαφέρον από πιο μακρινούς προορισμούς (Κίνα, Αμερική κ.τ.λ.). H τάση στη ζήτηση είναι για πεντάστερες και 4άστερες μονάδες και η συμβουλευτική μας κατεύθυνση είναι προς τα εκεί».

Οι επιτελείς της εταιρείας βλέπουν ακόμη ένα «παράθυρο» ευκαιρίας και όσον αφορά τη συμβουλευτική του δημοσίου τομέα, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών: «Ο δημόσιος τομέας έχει μεγάλη ανάγκη για στρατηγικά σχέδια που θα επικεντρωθούν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής τους έτσι ώστε να υπάρχει ένα συγκροτημένο πλάνο στον τομέα του τουρισμού», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίλαος Φαλτσέτας, επικεφαλής των συμβουλευτικών υπηρεσιών της ΣΟΛ Crowe.

Ενδεικτικά, τους λίγους μήνες που έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά το ελληνικό γραφείο της Horwarth έχει υλοποιήσει σειρά έργων όπως η ανάλυση για έναν από τους ενδιαφερόμενους ξένους ομίλους για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό όσον αφορά το συνεδριακό κομμάτι, για δύο νέες τουριστικές επενδύσεις στην Κρήτη αντίστοιχα 90 και 300 εκατ. ευρώ, για μικρότερη ξενοδοχειακή μονάδα στη Λακωνία κ.τ.λ.

Tης Στεφανίας Σούκη
newmoney.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!