Oι Ολλανδοί που σαρώνουν την ελληνική αγορά ακινήτων!-Με 25 έργα κινείται η Ten Brinke

Μια χαμηλού προφίλ ολλανδική εταιρεία, με ιστορία 117 ετών και ετήσια έσοδα περί το ένα δισ. ευρώ, βρίσκεται στην κορυφή της ελληνικής αγοράς ανάπτυξης ακινήτων.

Μέσω της θυγατρικής Ten Brinke Ελλάς και σειρά επενδυτικών οχημάτων, ο ολλανδικός όμιλος προωθεί αυτή την περίοδο στην Ελλάδα περίπου 25 επενδύσεις σε όλους τους τομείς του real estate, από τις πολυκατοικίες μέχρι τα κτίρια γραφείων υψηλών προδιαγραφών και τα εμπορικά κέντρα.

Ο όμιλος Ten Brinke, που ιδρύθηκε το 1902 από τον Theodorus ten Brinke, διοικείται ακόμα από ένα μέλος της οικογένειας, τον Albert ten Brinke, και έχει παρουσία μέσω 20 θυγατρικών εταιρειών σε Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βρετανία και Ελλάδα.

Η Ισπανία και η Ελλάδα αποτελούν τις αγορές που βρίσκονται στο επίκεντρο των νέων αναπτύξεων του ομίλου τα τελευταία χρόνια, καθώς βγαίνουν από την κρίση και υπάρχει μεγάλη ζήτηση από διεθνείς επενδυτές για ποιοτικά ακίνητα.

Στην Ελλάδα η Ten Brinke ήρθε το 2008 και έπεσε πάνω στην οικονομική κρίση. Όμως, ο ολλανδικός όμιλος παρέμεινε στη χώρα μας αν και πραγματοποίησε την πρώτη επένδυση το 2013, δηλαδή πέντε χρόνια αργότερα.

Τα τελευταία χρόνια, με ίδια κεφάλαια, ο όμιλος Ten Brinke προχώρησε σε ομοβροντία αγορών ακινήτων στη χώρα μας και αυτή την περίοδο αναπτύσσει ή ετοιμάζεται να ξεκινήσει την ανάπτυξη περίπου 25 έργων. Ο ολλανδικός όμιλος απέκτησε πρόσφατα το κτίριο που στέγαζε μέχρι το 2015 την κλινική «Κυανούς Σταυρός» επί της Βασιλίσσης Σοφίας 102 και σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει έργα αναβάθμισης του πενταόροφου κτιρίου προκειμένου να λειτουργήσει κτίριο γραφείων υψηλών προδιαγραφών με περιβαλλοντική πιστοποίηση κατά το πρότυπο LEED.

Υψηλών προδιαγραφών κτίριο γραφείων, συνολικής επιφάνειας 3.500 τετραγωνικών μέτρων, θα ξεκινήσει σύντομα να κατασκευάζει και σε οικόπεδο που απέκτησε στην περιοχή του Αρείου Πάγου, στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η έλλειψη ποιοτικών κτιρίων γραφείων είναι έντονη στην Αθήνα καθώς εδώ και χρόνια δεν υπάρχουν νέες αναπτύξεις, λόγω της κρίσης και της φορολογίας. Τα καλά ακίνητα είναι περιζήτητα από εγχώρια (ΑΕΕΑΠ) και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια με αποτέλεσμα οι τιμές να κινούνται έντονα ανοδικά. Στην Βασ. Σοφίας, για παράδειγμα, οι τιμές ενοικίασης για κτίριο γραφείων πρώτης κατηγορίας φτάνουν τα 18 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) ανά μήνα με άνοδο κοντά στο 6% τον τελευταίο χρόνο.

Η Ten Brinke λειτουργεί ως κλασσικός developer καθώς αγοράζει οικόπεδα ή παλαιά/ημιτελή κτίρια, τα αναπτύσσει ή τα αναβαθμίζει, βρίσκει ενοικιαστές/χρήστες και στη συνέχεια τα μεταπωλεί σε θεσμικούς επενδυτές.

Η δραστηριότητά της δεν περιορίζεται στα κτίρια γραφείων καθώς αυτή την περίοδο κατασκευάζει πολυκατοικία στην Γλυφάδα, αναπτύσσει μεγάλο αποθηκευτικό χώρο (logistics center) στην περιοχή του Ασπροπύργου, συνολικής επιφάνειας 40.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ στα σχέδια του ολλανδικού ομίλου περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη εμπορικού κέντρου στην Κρήτη (επιφάνειας περί τα 40.000 τ.μ.).

Παράλληλα έχει ήδη παρουσία στο χώρο των ξενοδοχείων (οι Ολλανδοί είχαν πωλήσει το ξενοδοχείο Miramare της Κέρκυρας σε κεφάλαια που συνδέονται με τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ) και αναζητεί ευκαιρίες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επικεφαλής της θυγατρικής του ομίλου στην Ελλάδα είναι ο Φώτης Γιόφτσιος.

Η δεύτερη επένδυση του ολλανδικού ομίλου, το 2013 στο Μαρούσι, αφορούσε κτίριο 6.000 τ.μ. που μισθώθηκε στην αλυσίδα σουπερμάρκετ AB με την οποία διατηρεί από τότε πολυετή συνεργασία. Αντίστοιχες συνεργασίες έχει αναπτύξει και με άλλες εταιρείες του λιανεμπορίου. Η πρώτη επένδυση ήταν ένα κτιριακό κέντρο εμπορευματικού σταθμού (logistics), με εμβαδόν 3.600 τ.μ. σε οικόπεδο περίπου 13.000 τ,μ. στο Κορωπί, κοντά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που εκμισθώθηκε στην UPS Αθήνας και μεταβιβάστηκε τον Μάιο του 2013 σε επενδυτή.

Ο ολλανδικός όμιλος διαθέτει σήμερα έξι θυγατρικές στο χώρο των κατασκευών σε Ολλανδία, Γερμανία και Βρετανία, οκτώ θυγατρικές εταιρείες στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) καθώς και εξειδικευμένες θυγατρικές που επενδύουν στο χώρο των ξενοδοχείων, των Logistics και της Υγείας καθώς και στη διαχείριση επενδύσεων.

πηγή: euro2day.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!