Ξεκινά η μελέτη ανάπλασης του ενιαίου παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης

Σε διαγωνισμό για την εκπόνηση της μελέτης για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο διαγωνισμός θα βγει τον... αέρα τις επόμενες μέρες και με το που θα προκύψει ανάδοχος η μελέτη θα ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις με πέντε μήνες.

Αυτά τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας, σημειώνοντας ότι μέσα στο τρέχον έτος η μελέτη όχι μόνο θα έχει ολοκληρωθεί, αλλά θα κατατεθεί και στα αρμόδια υπουργεία για έγκριση.

«Πρόκειται για τη μελέτη του ειδικού χωρικού σχεδίου για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Είναι το πρώτο βήμα για τον ενιαίο σχεδιασμό, τις ενιαίες δράσεις, την ενιαία αντιμετώπιση των προβλημάτων του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι και την ενιαία αξιοποίησή του. Προχωράμε το σχέδιο για το brand name της Θεσσαλονίκης, μια από τις μεγαλύτερες και πιο εμβληματικές παρεμβάσεις που γίνονται στην πόλη. Θέλουμε εντός του 2019 να καταθέσουμε τη μελέτη στα αρμόδια υπουργεία για έγκριση, ώστε σταδιακά να προχωρήσουμε από κοινού με τους δήμους στις παρεμβάσεις, που θα ενοποιήσουν την παράκτια ζώνη της Θεσσαλονίκης», είπε ο κ. Γιουτίκας.

Στο συνολικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για το παραλιακό μέτωπο -όχι μόνο της Θεσσαλονίκης- εντάσσεται, όπως επισήμανε ο κ. Γιουτίκας, και το παρατηρητήριο ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης.

Η οικονομική επιτροπή ενέκρινε πρακτικά του διαγωνισμού για την προμήθεια εξοπλισμού και την παροχή υπηρεσιών για την ανάπτυξη του συστήματος του παρατηρητηρίου.

«Ήδη έχουμε φαινόμενα διάβρωσης στις περιοχές της Χαλκιδικής και στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου. Με τη δημιουργία του παρατηρητηρίου θα εντοπίσουμε και θα αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα που προκαλούν φυσικά φαινόμενα (τρωτότητα, διάβρωση, καθίζηση) στις παραλίες της Κεντρικής Μακεδονίας. Το παρατηρητήριο θα βοηθήσει στην αποτύπωση των σημείων που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, για να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις, σε συνεργασία και με τους δήμους, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Οι παρεμβάσεις έτυχαν της αποδοχής και της αντιπολίτευσης, καθώς ο περιφερειακός σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, τις χαρακτήρισε πολύ σημαντικές, ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, δήλωσε πως είναι από τα σοβαρά θέματα της Περιφέρειας, που αν υλοποιηθεί προς το συμφέρον του συνόλου και όχι για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα «θα ανοίξει τη Θεσσαλονίκη, η πόλη θα αναπνεύσει θα αποκτήσει άλλες δυνατότητες».

Πηγή: voria.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!