Τρία «στοιχήματα» που υπόσχονται έξτρα τόκο στους καταθέτες-Οι επιλογές

Στην προσπάθειά να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους σε μια περίοδο πολύ χαμηλών επιτοκίων, οι τράπεζες συνεχίζουν μέσα στο 2019 την προσφορά εναλλακτικών καταθετικών προϊόντων, τα οποία υπόσχονται σαφώς υψηλότερες αποδόσεις, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

• Τα επιτόκια καταθέσεων σε λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου είναι οριακά.

• Στις προθεσμιακές καταθέσεις, τα επιτόκια των ιδιωτών πελατών πολύ δύσκολα υπερβαίνουν το 0,40%-0,50% (συντελεστής φορολόγησης 15%) αλλά συχνά ενισχύονται με την δωρεάν διάθεση εκπτωτικών κουπονιών αγοράς (παροχή χωρίς επιβάρυνση φόρου). Η τάση των συγκεκριμένων αποδόσεων προβλέπεται πτωτική το 2019.

• Τα ασφαλιστικά-επενδυτικά προϊόντα (μακροπρόθεσμης διάρκειας, συνήθως 10-15 ετών) προσφέρουν στη λήξη είτε υψηλότερες ετήσιες εγγυημένες αποδόσεις σε σχέση με τα τρέχοντα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων (συνήθως έως 1,5%), είτε εγγυώνται το κεφάλαιο και αφήνουν περιθώρια για σημαντικές αποδόσεις, ανάλογα με την πορεία των επενδύσεων της ασφαλιστικής εταιρείας.

Πέραν όμως αυτών, οι τράπεζες προχωρούν και στην προσφορά εναλλακτικών καταθετικών προϊόντων, τα οποία συνήθως προσφέρουν μικρή εγγυημένη απόδοση και μια πολύ υψηλότερη, σε περίπτωση που ο καταθέτης κερδίσει ένα… προκαθορισμένο «στοίχημα». Συνήθως, η υπεραπόδοση του καταθέτη έρχεται όταν ένα προκαθορισμένο οικονομικό μέγεθος (χρηματιστηριακός δείκτης, συναλλαγματική ισοτιμία, επιτόκιο) ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο, ή όταν κινηθεί μέσα σε ένα προσυμφωνημένο εύρος τιμών.

Συνήθως προσφέρεται από τις τράπεζες γκάμα τέτοιων προϊόντων, έτσι ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν οι καταθέτες διαφόρων χρονικών διαρκειών, που ξεκινούν από λίγους μήνες και μπορεί να φτάσουν έως και τα τρία έτη.

Το Euro2day.gr παρουσιάζει ενδεικτικά τρία τέτοια προϊόντα που προσφέρονται αυτή την περίοδο, τονίζοντας πως η τελική απόφαση απόκτησης ή απόρριψης τέτοιων προϊόντων χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και ενδεχομένως τη συνδρομή ενός συμβούλου.

Ποντάροντας στα «βαριά χαρτιά» του ΧΑ

Το επενδυτικό αυτό προϊόν έχει διάρκεια δώδεκα μηνών, ελάχιστο ύψος επένδυσης τα 30.000 ευρώ και η απόδοσή του είναι συνδεδεμένη με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας (άρα σε πολύ σημαντικό βαθμό και με την πορεία των τραπεζικών του τίτλων).

Η ελάχιστη εγγυημένη του απόδοση ανέρχεται σε 0,2%.

Σε περίπτωση που έστω και σε μια χρηματιστηριακή συνεδρίαση κατά τη δωδεκάμηνη διάρκεια του προγράμματος, υπάρξει κλείσιμο του δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap υψηλότερο του 15% σε σχέση με την τιμή του ίδιου δείκτη κατά την ημερομηνία έναρξης του προϊόντος, τότε ο καταθέτης καρπώνεται επιτόκιο ύψους 1%.

Αν δεν συμβεί αυτό, τότε το επιτόκιο του πελάτη θα είναι τόσο μικρότερο, όσο χαμηλότερη η άνοδος του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ κατά τη διάρκεια της δωδεκάμηνης ζωής του προϊόντος.

Στοιχηματίζοντας στη διακύμανση της λίρας

Το επενδυτικό αυτό προϊόν έχει διάρκεια δύο μηνών, ελάχιστο ύψος επένδυσης τα 10.000 ευρώ και η απόδοσή του είναι συνδεδεμένη με το πόσο θα διακυμανθεί η συναλλαγματική της αγγλικής λίρας σε σχέση με το ευρώ.

Η ελάχιστη εγγυημένη απόδοση του προγράμματος είναι 0,25%.

Σε περίπτωση που καθ’ όλη τη διάρκεια του προϊόντος (δύο μήνες), η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων κινηθεί εντός ενός εύρους μεταξύ του -3% και του +3%, τότε η απόδοση του καταθέτη διαμορφώνεται στο 2%.

Επιτόκιο 6 μηνών στη λίρα

Το επενδυτικό αυτό προϊόν έχει διάρκεια δύο ετών και ελάχιστο ύψος επένδυσης τα 30.000 ευρώ. Η απόδοσή του καταβάλλεται κάθε εξάμηνο και ισούται με το επιτόκιο LIBOR λίρας Αγγλίας έξι μηνών.

πηγή: euro2day.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!