ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

Ποια ακίνητα ζητούν τώρα οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές στην Ελλάδα

Ευκαιρίες στα μεγαλύτερα και παλιά ακίνητα - δεδομένου ότι τα φθηνά σπίτια έχουν αρχίσει να εξαντλούνται στην εγχώρια κτηματαγορά- αναζητούν τώρα οι υποψήφιοι αγοραστές, την ίδια στιγμή που οι τιμές έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν κι έχει μειωθεί σαφώς και ο χρόνος αναμονής για τους ιδιοκτήτες που αναρτούν πωλητήρια. Παράλληλα, τα μετρητά παραμένουν η κύρια πηγή χρηματοδότησης για τους αγοραστές αφού πάνω από 8 στους 10 δε χρησιμοποιούν καθόλου δάνειο από τράπεζα.
 Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας που εκπόνησε η Ένωση Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ) για το προφίλ αγοραστών ακινήτων στη χώρα μας αυτή την στιγμή, απ’ όπου προκύπτει ότι τα παλαιά ακίνητα ναι μεν διατηρούν τα ποσοστά τους, αποτελώντας ουσιαστικά το μοναδικό «καύσιμο κίνησης» στη βιομηχανία των κατασκευών, ωστόσο έχει αυξηθεί, κατά τι, το ποσοστό των νέων ακινήτων που «έφυγαν» στο β’ εξάμηνο του 2018 (16,5%) σε σύγκριση με το μόλις 12% που ήταν το ποσοστό των νεόδμητων στο πρώτο μισό του περασμένου έτους. Σημειωτέον ότι, ελλείψει και νέων κατασκευών λόγω της κατάρρευσης της οικοδομής τα τελευταία χρόνια, η ΕΠΠΑ λαμβάνει υπόψη στα νεόδμητα ακίνητα αυτά που κατοικούνται για πρώτη φορά, ανεξαρτήτου ηλικίας. Επιπλέον, 6 στα 10 από τα παλιά ακίνητα που αγοράζονται, τελικά, απαιτούν εκτεταμένες ανακαινίσεις.

Οι μεσίτες διαπιστώνουν επίσης ότι εξαντλήθηκαν τα φθηνά ακίνητα, οι τιμές ανεβαίνουν και η ταχύτητα πώλησης αυξάνεται: 1 στα 2 ακίνητα που αγοράστηκαν στο β’ εξάμηνο ήταν με τιμή από 31 έως 90 χιλ. ευρώ (από 45% το α’ εξάμηνο του έτους), ενώ 1 στα 4 έχουν τιμή από 91 έως 180 χιλ. ευρώ (από 17,2% στην προηγούμενη έρευνα). Αντίστοιχα, έχει τριπλασιαστεί σχεδόν, στο 32,4% από το 12,3% το ποσοστό των ακινήτων που πωλούνται μέσα σε τρείς μήνες από την ανάρτηση του πωλητηρίου, αποτελώντας και την πλειοψηφία, ενώ στην προηγούμενη έρευνα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων, ήτοι ποσοστό 23,8% χρειάζονταν τουλάχιστον δύο χρόνια για να πουληθούν.


Επιπλέον οι επενδυτές επωφελούνται από τις ευκαιρίες στα πολύ μεγάλα ακίνητα και η χρηματοδότηση παραμένει ασθενική, αν ληφθεί υπόψη ότι ποσοστό 84,7% δίνει όλο το ποσό της αγοράς τοις μετρητοίς, νούμερο μάλιστα που έχει αυξηθεί έναντι του 83% του α΄εξαμήνου του έτους.

Οι μεσίτες επισημαίνουν ότι περιορισμένα είναι και τα έσοδα του Δημοσίου μιας και ο υψηλός ΦΠΑ «απαγορεύει ουσιαστικά τις πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και μόλις ένα 5% έχει πληρώσει τελικά ΦΠΑ.

Το μερίδιο των τραπεζικών ακινήτων αυξάνεται σταδιακά και εμφανίζονται πωλήσεις υπερχρεωμένων ακινήτων με «κούρεμα» οφειλής σε συνεννόηση μεταξύ τραπεζών και ιδιοκτητών, με το ποσοστό των ακινήτων που πωλήθηκαν στο β’ εξάμηνο και ανήκε σε τράπεζα να έχει αυξηθεί στο 27,8% έναντι του 24,8% της προηγούμενης έρευνας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο που έχει να κάνει με το γιατί οι αγοραστές πραγματοποιούν τη δεδομένη συγκυρία μία αγορά: Όπως διαπιστώνουν οι μεσίτες, οι αγορές για κατοικία της οικογένειας αυξάνονται «σε βάρος» των αγορών για εκμετάλλευση όσο περιορίζονται οι ευκαιρίες στο εγχώριο real estate. Πλέον πάνω από 1 στα δύο σπίτια που πωλούνται (51,5%) προορίζονται για οικογένειες, μόλις 9,7% για εξοχική κατοικία, ένα 12,6% για κατοικία του παιδιού της οικογένειας, ενώ σε 21,4% από 30,8% μειώθηκαν οι επενδύσεις με σκοπό την εκμετάλλευση.

Της Στεφανίας Σούκη
newmoney.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]