Υστερούν σε δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης οι ελληνικές επιχειρήσεις

Μπορεί η κυβέρνηση να επιχαίρει για την αύξηση της εγχώριας δαπάνης σε δράσεις έρευνας και ανάπτυξης (E&A), αλλά τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό δείχνουν υστέρηση των ελληνικών επιχειρήσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Μόλις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις συμμετέχουν στον φετινό κατάλογο που περιέχει τις 1.000 μεγαλύτερες με βάση τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης (E&A) στην Ενωμένη Ευρώπη.

Οι τρεις ελληνικές εταιρείες είναι η Pharmathen, με ετήσιες δαπάνες Ε&Α ύψους 49,9 εκατ. ευρώ την περίοδο 2017-18, η Εθνική Τράπεζα με δαπάνες 41,0 εκατ. ευρώ και η Intralot με δαπάνες 14,4 εκατ. ευρώ. Με βάση τις επιδόσεις αυτές, η Pharmathen κατατάσσεται στην 396η θέση του καταλόγου «The 2018 EU Industrial R&D Investment Scoreboard (ΕU 1000)», η ΕΤΕ στην 443η θέση και η Intralot στην 778η. Mε βάση τον κατάλογο «The 2018 EU Industrial R&D Investment Scoreboard (World 2500)» που περιλαμβάνει τις 2.500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη με βάση τις δαπάνες Ε&Α, η Pharmathen κατετάγη στην 1.564η θέση και η ΕΤΕ στην 1.776η θέση. Η Intralot δεν συγκαταλέγεται στον συγκεκριμένο κατάλογο.

Με βάση όμως τον αριθμό των κατατεθειμένων πατεντών, τρεις είναι οι εταιρείες που διακρίνονται. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις Pharmathen, BIC Violex και Micrel Medical Devices. Οι τρεις αυτές επιχειρήσεις κατά τη περίοδο 2013-2015 έχουν καταθέσει και έχουν λάβει το 29% των πατεντών που αντιστοιχούν στη χώρα μας.

Πάντως είναι ορατό ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης, αφού ακόμη και προ του 2008 οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στον κατάλογο «The 2018 EU Industrial R&D Investment Scoreboard» μετριούνταν στα δάκτυλα των δύο χεριών. Η οικονομική κρίση ωστόσο φαίνεται επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση και φέτος ο κατάλογος περιέλαβε τον μικρότερο αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων. Πέρυσι, για παράδειγμα, περιλαμβάνονταν πέντε επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι τρεις προαναφερόμενες (Pharmathen, ETE, Intralot) και επιπλέον οι εταιρείες Galaxidi Marine Farm, με δαπάνες 36,2 εκατ. ευρώ, και η Creta Farm με δαπάνες 7,2 εκατ. ευρώ. Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι επιχειρήσεις Pharmathen και ETE αύξησαν τις δαπάνες Ε&Α, κατά 12,7% και 10,8% αντίστοιχα, ενώ η Intralot οριακά τις μείωσε (-1,8%). Η Pharmathen ξοδεύει το 33% του κύκλου εργασιών της σε δράσεις Ε&Α (η αποκαλούμενη ένταση Ε&Α), η ETE το 2,4% και η Intralot to 1%. Η ευρωπαϊκή εταιρεία με τις υψηλότερες δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη είναι η VW (13,1 δισ. ευρώ ή το 5,7% των πωλήσεών της), ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ο κλάδος που επενδύει τα περισσότερα στην Ευρώπη σε έρευνα και ανάπτυξη. Ως χώρα η Ελλάδα με τρεις επιχειρήσεις κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις έχοντας μπροστά της την Πορτογαλία (4 επιχειρήσεις) και πίσω της τις Σλοβενία (2 επιχειρήσεις), Ουγγαρία και Μάλτα (μία επιχείρηση). Τις περισσότερες (219) επιχειρήσεις με δαπάνες ύψους 42,4 δισ. ευρώ έχει η Γερμανία.

kathimerini.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!